fbpx
Bankacılık

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Piyasada her geçen gün sahte parayla yakalanan kalpazanların sayısı artıyor. Artık o kadar profesyonel hale geldiler ki; sahte parayı ayırt etmek oldukça güç hale gelmiş durumda. Ancak yine de bazı özel tekniklerle halen bu mümkün. Lafı çok uzatmadan sahte para nasıl anlaşılır 11 önemli detayı sizlerle paylaşıyoruz. Hemen şimdi elinizdeki parayla bu yöntemleri deneyebilirsiniz !

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Her şeyden önce ve her zaman keskin bir dikkatle, gözümüz, kulağımız ve muhakememiz açık olmalıyız. Dikkat, hiçi her şeye çeviredileceği gibi dikkatsizlik de bazan telafisi imkânsiz zararlara yol açabilir.

Gerçek para hangi özellik, nitelik ve unsurlara sahiptir?

1) Türkiye’de her banknotta, ışığa tutulunca görülebilen Atatürk görseli vardır. Bu, artık klasik bir yöntem olmuştur. Yapılması gereken sadece banknotu ışığa tutmaktır.
Bazı sahte banknotlarda, ustalıkla benzeri yapılmaya çalışılsa da başarılı olunamamaktadir. Gerçek ve sahte banknot karşılaştırıldığında fark edilmesi en kolay nitelik budur.

2) Gerçek banknotların üretiminde çok özel kâğıt kullanılmaktadır. Hepimizin çok iyi bildiği beyaz kağıt kullanılmaz. Nispeten açık bir renk tercih ediliyor ancak banknotun baskın renginin şiddeti, kuvveti, yoğunluğu ve derecesine eş nitelikte kaliteli kâğıt kullanılmaktadır.
Sahte banknot, üzerine dokunulduğunda çöktüğü çukurlaştığı, eski biçimini kaybettiği hissi verecek yumuşak bir niteliktedir.

3) Gerçek banknotun ön yüzünde bulunan Atatürk portresinde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında ve banknotun değerini belirten sayılarda kabartma baskı vardır. Bu kabartma baskının etkisi ve şekli dokunulduğunda hissedebilir niteliktedir.
Sahte banknotta genellikle bu kabartma baskı yoktur. Çok iyi taklit edilmiş banknotlarda, kabartma etkisi uyandıracak bir şekil değil de yükseklik görülmektedir.

4) Gerçek banknotta emniyet şeridi tabir edilen bir şerit vardır, parlaktır.
Bu şerit muazzam bir ustalıkla kağıda gömülmüştür. Şeridin üzerinde banknotun değeri ile TL
harfleri vardır. Banknotu ışığa tuttuğumuz zaman söz konusu şeridi düz bir hat şeklinde görürüz.
Ultraviyole ışık altında banknottaki şerit, banknotun değerine göre mavi, sarı, kırmızı renk alır.

5) Gerçek paranın arka yüzünde banknot değerini belirten rakam ve TL harflerinin bulunduğu şerit bir baskı vardır. Değişik açılardan bakıldığında, ışığı içinden geçirdiği için arkasındaki cisimlerin net olarak görülmesine engel olmayan bir şeffaflıkta, bir saydamlıktadir. Öyle ki sarı renkli bir yansıma bize altın sarısını çağrıştırır.

6) Gerçek banknotun ön yüzünün sağında renkli ve parlak yansımalarla kendini gösteren, en, boy ve derinliğiyle üç boyutlu, üzerinde bazı motifler bulunan şerit folyo dikkatimizi çeker. Daha da dikkatli
bakıldığında dikdörtgen şekil ve şekil içindeki TL harfleri banknotun değerini gösterir.
Sahte banknotlarda, hareket ettirdikçe çeşitli renkler alan, bakıldığı noktaya göre değişik renklerde görünen, daha çok gümüş rengi andıran yaldızlar görünür.

7) Banknot üzerinde çok küçük yazılar vardır. Ön yüzde ay yıldızın içerisinde banknotun değeri ve TL harfleri, üc boyutlu şerit üzerindeki dikdörtgen şeklin altinda ve üstünde TCMB ibaresi çok küçük yazı ile basılmıştır.
Ön yüzdeki ay yıldızın içindeki rakam ve TL ile banknot değerini gösteren çok küçük yazılar, kabartma baskı tekniği ürünüdür, bu yüzden ancak büyüteç ile bakılırsa okunabilir.
Sahte banknotlara söz konusu küçük yazılar büyüteçle bakıldığında bile genellikle okunamaz.

8) Gerçek banknotta, Atatürk portresinin sağında bulunan yedigenin içinde gizlenmiş görüntüye dikkatli bir şekilde bakıldığında, banknot değerinin rakam olarak yer aldığı görülür.

sahte para nasil anlasilir

9) Işığa tutarak baktığımızda, banknotun ön yüzünün sol üst tarafındaki şekillerin, banknotun arka yüzündeki şekiller ile birleştiğini ve banknot değerini ortaya çıkardığını görürüz.

10) Banknotun ön yüzünde, banknotun dokusuna işlenmiş ancak ışığa tutulunca görülen filigranın sol üst kenarında, Görme Engellilere Yönelik Alfabe (Braille Alfabesi) ile yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar vardır.

11) Gerçek banknot, ultraviyole  ışınları altında mavi, kırmızı ve sarı renkte parlar. Ultraviyole ışık altında banknotun emniyet şeridindeki 5 ve 10 TL mavi, 20 ve 50 TL kırmızı, 100 ve 200 TL ise sarı renkte parlar.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu