fbpx
Gündem

Pasaport Nasıl Alınır Harçları Çeşitleri Nelerdir

Pasaport için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde toplanması gerekir. Bu evraklar şunlardır: Nüfus cüzdanının aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportların aslı, pasaport harcı ve pasaport bedeli dekontları, reşit olmayan ya da engelli bireyler için muvafakat name. Sonrasında pasaportunuzun geçerlilik süresini kararlaştırın. Geçerlilik süresi minimum 6 ay ve maksimum 10 yıldır bordo pasaportların geçerlilik süresi uzadıkça devlete yapılması gereken ödeme miktarı da artar. Örneğin 6 aylık bir pasaport için toplam 214,1 TL ödemeniz gerekirken 10 yıllık bir pasaport için 667,1 TL ödemeniz gerekmektedir. Sonra pasaport harcını ve defter bedelini ödeyiniz. Geçerlilik süresi arttıkça defter bedeli de artar.

Daha sonra tüm belgeleriniz hazır olduğunda e-pasaport.gov.tr adresi aracılığıyla ilçe ve il emniyet müdürlüklerinin birinden online randevu almanız gerekmektedir. İkamet ettiğiniz bölgeden almanız zorunlu değildir. Başvuru esnasında belirttiğiniz adrese pasaportunuz kurye veya kargo ile gönderilir. Randevu gününden sonra 5-7 iş günü içinde pasaportunuza kavuşacağınızın taahhüdü de devlet tarafından verilmektedir.

2020 Güncel Pasaport Ücretleri

Bordo pasaport sahipleri pasaport harcı ve defter ücreti toplam bedeldir ve ikisini de aynı kuruma ödemek mümkündür.

  • Pasaport Süresi Pasaport Harcı Pasaport Defter Bedeli
    6 Ay 170 TL 133,50 TL
    1 Yıl 248.26 TL 133,00 TL
    2 Yıl 405,00 TL 133,00 TL
    3 Yıl 575,00 TL 133,00 TL
    4 ve sonrası 811,00 TL 133,00 TL

Ve tüm zamanlar için ödenecek defter bedeli 94 TL’dir. İster 6 aylık ister 10 yıllık pasaport alın, defter bedeli sabittir, fiyatı değişmez. Pasaport harç bedelinde ise 4 yıldan sonra, süre uzasa dahi, fiyat değişmiyor. Pasaport çıkartmak için ödenecek bedeller şu bankalara yatırılabiliyor: Akbank, Alternatif Bank, Citibank, HSBC Bank, Odeabank, TEB, Türkiye İş Bankası, Ziraat Katılım Bankası, DenizBank, Finans Bank, Şekerbank, ING Bank, Anadolu Bank, Türkiye Vakıflar Bankası, Garanti Bankası

Pasaport Çeşitleri Nelerdir

4 çeşit pasaport bulunmaktadır, bunlar;

  • Umumi pasaport (bordo pasaport),
  • Hususi pasaport (yeşil pasaport),
  • Hizmet pasaport (gri pasaport),
  • Diplomatik (siyah pasaport) pasaporttur.

Umumi pasaportun diğer adı bordo pasaporttur ve Türk vatandaşlarının kullandığı genel pasaport budur. Birçok yabancı ülkeye vize ile girişi bordo pasaport sahipleri yapabiliyor. Hususi pasaportun diğer adı yeşil pasaporttur ve TBMM eski üyeleri, Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derede görev yapan devlet memurlarına verilen pasaport budur. Ayrıca yeşil pasaport il ve ilçe belediye bakanlarına görev süreleri boyunca verilir.

Yeşil pasaport olan kişilerin 25 yaşına kadar çocukları varsa onlar da yeşil pasaport alabilmektedir. Ayrıca hususi pasaportla birçok ülkeye vizesiz seyahat etmek mümkün oluyor. Hizmet pasaportunun diğer adı gri pasaporttur ve resmi görevle yurt dışına gidenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile bilimsel veya kültürel etkinlik nedeniyle yurt dışında olan akademisyenlere gri pasaport verilmektedir. Ayrıca bu pasaporta sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebilmektedir. Diğer adı siyah pasaport olan diplomatik pasaport, TBMM üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey kadrolara, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine verilmektedir. Siyah pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkündür.

pasaport harçları
pasaport nasil alinir harclari cesitleri nelerdir

Tüm bunların dışında bir de öğrenci pasaportu vardır. Adından anlaşılacağı üzere bu pasaport öğrencilere verilmektedir. Talep eden öğrenciler öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı öğrenci belgeleri ile başvuru yapabileceklerdir. Öğrencilerin bu pasaportu alabilmeleri için okul ile alakalı bir sebep göstermeleri gerekmemektedir ve 25 yaş altı öğrencilerin tamamı harçsız pasaport çıkarma hakkına sahiptir. Bordo pasaporttan tek farkı harç ödenmeden alınabilmesidir. 18 yaşından küçüklere ancak defter bedeli ödemeleri koşuluyla harçsız pasaport verilmektedir. Ancak bu yaşlardaki çocukların görüntüleri hızla değiştiği için en fazla 5 yıl geçerli pasaport verilmektedir. Eskiden harçsız pasaport talep yazısı yazdıktan sonra vergi dairesi başkanlığında onaylatılması gerekiyordu ancak son düzenlemeler ile bu yükümlülük kalktı. 25 yaş altı öğrencilerin yapması gerekmiyor. İşlemlerin tamamı aynı bordo pasaporttaki gibidir. Denildiği gibi tek fark harç ödenmemesidir. Konuyla alakalı olarak Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarını en kolay kabul eden ülkelere de göz atabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu