Nefes Kredisi 2021
Geçtiğimiz hafta açıklanan karar kapsamında 2021 yılı nefes kredisi verileceği kesinleşti. Kobilere düşük faizlerle kredi fırsatı sağlayan nefes kredisinin detayları belirlendi. Esnaf ve zanaatkara iki ayrı gruplandırma ile destek paketi sağlanacak. Koşulları karşılayan kobiler, krediden yararlanabilecek. Nefes kredi 2021 ile ilgili tüm detayları sizler için düzenledik, krediden yararlanabilmek için gerekli koşulları bu yazıdan öğrenebilirsiniz. Nefes kredisi başvurusu ne zaman, krediden kimler yararlanabilir ve daha pek çok sorunun cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Nefes Kredisi Nedir?
Covid – 19 sonrası pandemi nedeni ile birçok önlem alındı. Salgının esnaf üzerinde yarattığı olumsuz etkiler sonucu devlet desteklerine gereksinim oluştu. Nefes kredisi, esnafa verilecek destek kapsamında oluşturulmuş bir yardım programıdır.
Nefes kredisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca yürütülen bir programdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Deniz Bank ve Kredi Garanti Fonu arasında yapılan anlaşma ile kredi verilmektedir. Programın amacı, ihtiyacı olan esnaflara destek olmaktır. Destek kararı alındıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Böylece, kredinin koşulları belirlenmiştir. Nefes kredi desteğinden yararlanabilmek için öncelikli şart, yararlanacak kobinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne üye olması gerekliliğidir. Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Sanayi Odası gibi oda ve borsalara üye kobiler krediden yararlanabilecektir.
Verilecek nefes kredisinin, yıllık cirosu belirlenen miktarın altında kalan işletmelere verilmesi bekleniyor. 50.000 TL ile 200.000 TL arası bir miktarda verilecek kredi, iki ayrı gruplandırma ile verilecek.
Nefes Kredisi Gruplandırması
Nefes kredisi verilecek işletme tipleri iki gruba ayrılmış durumdadır.
Birinci grupta:
- Kırtasiye
- İnternet kafe
- Çay bahçesi
- Kafeler
- Düğün ve nikah salonları
- Öğrenci ya da personel servisleri
- Yurt
- Hamam
- Lunapark ve benzeri işletmeler yer almakta.
Birinci grupta yer alan işletmelerin sayısı 235.000 civarında olduğu belirtilmekte. Bu grupta yer alan işletmelere, bir sefere mahsus olarak hibe desteği yapılacak. Tek seferlik hibe desteğinin meblağsı 5.000 TL olacak.
İkinci Grupta:
- Kurslar
- Hırdavatçı
- Otopark işletmecileri
- Tesisatçı
- Kuru temizleme
- Çilingirler
- Tuhafiye
- Ayakkabıcı ve zücaciyeler
- Oyuncak ya da hediyelik eşya satanlar
- Müzisyenler yer almakta.
İkinci grupta yer alan işletmelere tek seferlik olmak üzere hibe desteği verilecek. 2. Grup hibesinin miktarı 3.000 TL olarak belirlenmiş durumda.
İkinci gruba dahil olan işletmeler hibe desteğinden yararlanabilecek. Buna ek olarak, daha önce verilmiş destek ödemelerinden faydalanan belirli işletmeler de 3.000 TL hibeyi alabilecekler.
Belirlenen işletmeler arasında:
- Terzi
- Kuaför
- Taksici
- Pazarcı
- Minibüs ya da otobüsçüler de yer almakta.
Nefes Kredisi Başvuru
Nefes kredisi kapsamında verilen kredi ve hibelere başvurmak isteyen işletmeciler için başvurular e-devlet üzerinden yapılacak. 25 Mayıs itibari ile başlayacak başvuru süreci, bir ay sürecek. Kredinin, en az altı ay süre ile geri ödemesiz olacağı bilinmekte. Haziran ayı ile başlaması beklenen nefes kredisinin faiz oranı, %15 ile %18 arasında olacak.
Nefes Kredisi Veren Bankalar
Nefes kredisi başvurusunda bulunabileceğiniz bankalar şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Vakıf Bankası
- Halkbank
- İş Bankası
- Garanti Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Akbank
- Denizbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
Kripto paralar ilginizi çekiyorsa, gündemden düşmeyen Matic coin hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.