fbpx
Ticaret

Mersis Sistemi Nedir Nasıl Kayıt Olunur Tüm Detaylar

Ticari işlemlerin ve işletme ihtiyaçlarının tek bir noktadan karşılanması ve en sık başvurulan sorgulama işlemleri için kolay bir yöntem oluşturulması için geliştirilen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Yapılan her güncellemede ve yayımlanan her yeni değişiklikte farklı işlemler için kullanım zorunluluğu getirilen MERSİS sistemi nedir, nasıl kayıt olunur tüm detaylarıyla değinmek yararlı olacaktır.

MERSİS Nedir?

Ticaret sicili işlemleri başta olmak üzere, ticaret sicil kaydı ve tescil, ilan gibi beyanların yapılabildiği elektronik ortama Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) denilmektedir. MERSİS, Gümrük ve Ticaret bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortaklaşa oluşturduğu bir projedir ve tüm şirketlerin istifade edebildiği büyük bir veri tabanı oluşturmayı amaçlar.

MERSİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

MERSİS’e kayıt olmakta çok kolaydır. MERSİS’in bir kullanıcısı halinde gelmek için öncelikle menüde yer alan kayıt butonuna tıklanır ve açılan sayfada TC kimlik numarası, ad, soyad, kullanıcı profili, email, şifre, cep telefonu, sabit telefon, adres, ilçe ve il gibi bilgilerin doldurulduktan sonra ileri bağlantısına tıklanması gerekir.

Eğer TC kimlik numarası ile kayıt olunacaksa yapılacak sorgulama sonrasında çeşitli kutular beyan edilen son bilgilere göre otomatik olarak doldurulur, eğer bir düzeltme yapılacaksa bu yapılır, boş alanlar doldurulur ve devam edilir.

MERSİS uygulamasını kullanacak kişilerin elektronik imza bilgileri de sorgulanabilir. Eğer henüz e-imza kullanılmıyorsa bu durumda mevcut sağlayıcıların bilgileri ekranda belirir ve kaydet butonuna basıldıktan sonra bir önceki adımda belirtilen mail adresine aktivasyon bağlantısı gönderilir.

Mail adresine gelen bilgilendirme postası açılır ve doğrulama bağlantısına tıklanarak mailin doğruluğu teyit edilmiş olur. Aktivasyon maili gelen kutunuzda görünmüyorsa spam ya da diğer klasörlerini inceleyebilirsiniz, hesabınızın aktif olması için bu bağlantıya mutlaka tıklamanız gerekmektedir.

Tüm bu işlemlerin yapılması sonrasında MERSİS’e kayıt olunmuş olur. Kayıt sonrasında MERSİS’in tüm işlemlerinden istifade etmek mümkündür.

MERSİS Numarası Nedir?

MERSİS numarası çeşitli noktalarda kişilere lazım olan önemli bir bilgidir ve sistem tarafından otomatik olarak üretilir. Ticaret Sicil Yönetmeliği’ne göre MERSİS numarası ticaret sicil numarası yerine geçer ve daha önce sahip olunan ticaret sicil numarası artık dosya numarasını ifade eder. MERSİS kaydı sonrasında ticaret sicil numarası yerine MERSİS numarası kullanılır.

16 haneden oluşan bu numara limited ve anonim şirketlerde 0 ile başlar ardından da vergi numarası gelir. 000 ya da 15-16-17 gibi sayılarla biter. Şahıs firmalarının MERSİS numarasına firma sahibinin TC kimlik numarasıyla başlanır ve 00015, 00019 gibi sayılarla biter. MERSİS numarası örneği görmek için bağımsız denetime tabii herhangi bir bankanın hakkımızda sayfasını inceleyebilirsiniz.

MERSİS Kullanmama Cezası

MERSİS’e kayıt olmamanın bir cezası bulunmuyor, ancak MERSİS’e kayıt olduğu halde MERSİS numarası yerine eski ticaret sicil numarasını kullanan işletmelere para cezası uygulanıyor. MERSİS’e kayıt olunduktan sonra oluşturulan MERSİS numarası yeni ticaret sicil numarası olmaktadır ve işletmenin ticari mektuplarında ya da ticari defterlerinin dayanağını oluşturan belgelerde kullanılması gerekiyor. Kanunun tam metni ise şu şekilde:

“Ticari mektuplarda ve ticari defterlerin dayanağını oluşturan belgelerde ticaret unvanının, işletmenin merkezinin, ticaret sicili numarasının ve şirket internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise internet sitesi adresinin gösterilmemesi, internet sitesi yükümlülüğü olan sermaye şirketlerince bu bilgilerin internet sitesine konulmaması (Md.39/2, 51/2)”

Bu kapsamda MERSİS numarası oluşturulduğu halde eski ticaret sicil numarasını kullanmaya devam eden işletmelere 3092 TL para cezası uygulanmaktadır.

mersis nedir kayit olma

MERSİS No Sorgulama

Şirketinin MERSİS numarasını sorgulamak isteyen kişilerin mersis.gumrukticaret.gov.tr sitesine gimesi gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sağ tarafında şirket sorgulama bağlantısı görülecektir. Bu bağlantıya tıklanması halinde açılacak sayfada firma araması yapılabilir ve sorgulama seçeneklerinden herhangi birisi seçilebilir. Sizden istenecek bilgilerin hepsini doldurmanıza gerek yok, en hızlı sonuç için genellikle ticaret sicil numarası ve bağlı bulunan ticaret sicil müdürlüğü seçilmektedir. Unvanla sorgulama yapacak kişilerin tüm harfleri büyük yazdığından emin olması gerekiyor.

Dolar Artışına Karşı İşletmenizi Koruma İçin 7 Önlem konulu yazımızı inceleyebilir, Ticaret kategorimizden ilgili ve benzer konudaki güncel yazılarımızı takip edebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı