fbpx
Hayvancılık

Anaç Sığır Desteği Nedir Nasıl Alınır Ödeme Tarihleri

Hayvancılık sektörü son dönemlerde hakkında en çok konuşulan, tartışılan sektörlerden birisi. Başta bakanlığın yurt dışından ithal et almaya başlaması olmak üzere, şarbon salgını ve kredi faiz oranları sonrasında yetiştiricilerin dile getirdiği sorunların basına yansıması itibariyle tekrar tekrar tartışılan, hakkında konuşulan hayvancılık sektörü ülkemizin kendi kendine yetemediği sektörlerden birisi. Bu kapsamda yurtdışına bağlı hale geldiğimiz bu sektör stratejik bir öneme sahip olmuştur. Devletler yurt dışına bağlı olduğu sektörlerin kalkındırılmasını ve kendi kendine yetinebilmeyi öncelik edinir, bunun mümkün olabilmesi içinde işin karlı hale gelebilmesi adına çeşitli teşviklerde bulunur. Bu kapsamda devletin de verdiği desteklerden birisi olarak anaç sığır desteği nedir ve nasıl alınır, ödemeleri ne zaman yapılır gibi çeşitli konulara değinmek yararlı olacaktır.

Aşağıda verilen tüm bilgiler Resmi Gazete’den alınmıştır, bu açıdan bilgilerin geçerli ve güncel olduğundan emin olabilirsiniz.

Anaç Manda Desteği 2018-2019

Uygulanmaya 2014 yılında GAP, DAP, DOKAP ve KOP projelerinde başlanan anaç sığır desteği toplamda 35 ili kapsamaktadır. Bu illerde faaliyet gösteren yetiştiricilerin bu süreçte karşılaştığı maliyetleri azaltmak adına verilen bu destek kapsamında anaç sığır yetiştiriciliği yapmak için gerekli finansmanı bulmak mümkün olur.  Anaç manda desteğiyle ilgili RESMİ GAZETE’de yayımlanan şartlar şunlardır:

  • Desteğe konu yetiştiricinin işletmesi ve sahip olduğu anaç mandalar 31/12/2018 tarihi itibariyle mutlaka TÜRKVET’e kayıtlı olmalıdır,
  • Anaç manda sahipleri bu destekten yararlanabilmek için başvuru tarihinden en az 4 ay önceden beri işletme kaydını bulundurmalıdır, başvuru sırasında anaç mandaların kaydı yapılırsa bu destekten yararlanılamaz,

Soy kütüğüne kayıtlı anaç manda desteğinden yararlanmak isteyenler:

  • Yetiştiricilerin üyesi lduğu damızlık manda yetiştiricileri birliği, soy kütüğü yürütme yetkisi almış olmalıdır,
  • Anaç mandaların en geç 31/12/2018 tarihinde MIS’a kayıtlı olması gerekir,
  • Süt ölçümünün yapıldığı aylar içerisinde işletmenin sahip olduğu mandaların en az yarısının süt verimliliğinin ölçülmüş ve sisteme kayıt edilmiş olması gerekmektedir, yılda en az 4 defa süt verimliliği ölçümünün yapılması gerekmektedir,
  • Söz konusu süt verimliliği ölçümlerinin Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından onaylı bir yöntemle ölçülmüş olması gerekmektedir ve söz konusu ölçümlerin mutlaka süt kayıt defterine de işlenmesi gerekmektedir,
  • Soy kütüğüne kayıtlı anaç mande desteği alan kişilere ayrı olarak anaç manda desteği verilmeyecektir,
  • Ön soy kütüğüne kayıtlı anaç mandaların soy kütüğüne kayıtlı anaç manda desteğinden yararlanması mümkün değildir.

Anaç Manda Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Anaç manda desteği için başvuru iletmek isteyen kişilerin başvuruları il/ilçe müdürlükleri tarafından yapılır. Anaç manda desteğinden yararlanmak isteyenler ya da soy kütüğüne kayıtlı anaç manda desteğinden yararlanmak isteyenler fark etmeksizin TÜRKVET ve MIS’ta yayınlanan verilerden hareketle başvurular yapılacaktır. Yapılan değerlendirme sonrasında İcmal-1 hazırlanır ve sözk onusu liste 10 gün süteyle il/ilçe müdürlüklerinde askıya çıkartılır.

İtirazda bulunacak kişiler il/ilçe müdürlüklerine itirazlarını askı sırasında iletir ve 5 iş günü içerisinde değerlendirme yapılara karar verilir. Daha sonra icmaller kesinleşir. Daha sonra kesinleşen icmal-2 listesi yayınlanır ve 5 iş günü içerisinde il müdürlüğüne teslim edilir. Kimlerin desteklerden yararlanacağının kesinleştiği bu liste il müdürlüğü tarafından kontrol edildikten sonra ödemenin yapıladağı icmal-3 listesi müdürlük tarafından hazırlanır ve 10 gün içerisinde de HAYGEM’e gönderilir.

anac sigir destegi

Ödemeler Ne Zaman Yapılır?

Ödemelerin ne zaman yapılacağı icmal listelerinin asılması sonrasında belli olacaktır. Bu kapsamda kişilerin yıl içerisinde mutlaka ödemesini alacağı bilinciyle en geç 31/12/2018 itibariyle tüm anaç mandalarını sisteme kaydettiğinden emin olması önemlidir. Ayrıca şartların tekrar tekrar okunması ve uygun olunduğundan da kesin emin olunması gerekir, aksi taktirde icmal listelerinin düzenlendiği dönemde başvuru yapmaya uygun olunmadığıyla karşı karşıya kalınabilir.

Hayvancılık İçin Devletten Ne Gibi Destekler Alınabilir konulu yazımızı da okuyarak hayvancılık ile uğraşan kişilere yönelik verilen diğer devlet destekleri hakkında da bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu