fbpx
Bankacılık

Memur En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir

Memurlar, maaşlarını devletten aldığı için özellikle bankalar nezdinde daha güvenilir olarak değerlendirildikten çok kolay kredi onayı alabilmektedir. Memur en fazla ne kadar kredi çekebilir sorusunun cevabı ise; aylık gelirinin %50 si x Kredi Vade Süresi şeklinde hesaplanabilecektir. Dilerseniz biraz daha ayrıntılarına girip, örnek hesaplamalarla sizlere konuyu daha anlaşılır haliyle aktaralım.

Gelirinizin % 50 Si Kadar Taksit Miktarı

Kredi başvurucusu ister memur olsun, ister beyaz yaka çalışan, isterse de mavi yaka çalışan olsun, kredi başvurusu sırasında; en fazla ne kadar kredi alabileceği konusu aldığı maaşa göre netleşmektedir. Çünkü bankalar, kişilerin aylık gelirlerinin % 50 sinden fazlasına tekabül edebilecek kredi taksitlerini riskli görmektedir. Dolayısıyla hesaplamalarını da buna göre yapmaktadır. Bunu örnek bir hesaplama ile daha da açalım.

Örnek Hesaplama

Kredi başvurusu yapacak memurun maaşının 4.000 TL olduğunu farz ederek hesaplamamıza devam edelim. Bu kişi aylık maaşının en fazla % 50 si kadar taksit ödeyebilecektir. Dolayısıyla aylık kredi taksitleri en fazla 2,000 TL olabilir. Buna göre aylık 2,000 TL ödeme ile takribi 75,000 TL civarında bir kredi çekebilmesi mümkün olacaktır.

Daha Fazla Kredi Çekmek İçin Uzun Vade

Eğer nakit ihtiyacınız çok ise ve çekebileceğiniz en yüksek tutardaki krediyi çekmek istiyorsanız, bu durumda kredi vade süresini olabildiğince uzun tutmanız gerekmektedir. Bunun izahı ise şu şekildedir. Aylık 4.000 TL maaşı olan bir kişinin aylık ödeme kapasitesi 2,000 TL olarak baz alınacağından; 36 aylık vadede toplam 72.000 TL ödeme yapabilirken, 60 aylık vadede bu rakam 120.000 TL ye yükselecektir. Dolayısıyla bu da çekebileceğiniz kredi tutarının artmasını sağlayacaktır.

Hesaplama Yaparken Faizle Birlikte Hesaplama Yapılmalı

Bir memur en fazla ne kadar kredi çekebilir diye soran kişilerin; yukarıda verdiğimiz hesaplamayı yaparken kredi geri ödemesinin faiz dahil matrahını baz almaları gerekiyor. Buna da biraz daha açıklık katalım. Aylık 2.000 TL ödeme potansiyeli olan bir memurun, 60 ay vadeli bir kredide toplam geri ödemesi 120.000 TL olacaktır. Ancak bu tutar faiz dahil tutardır. Yani elinize geçecek parayı hesaplarken; 120.000 TL den banka tarafından uygulanacak faizin de düşülmesi gerekmektedir. Ortalama % 1,10 faiz oranı üzerinden bu rakamı da düştüğümüzde kişinin eline geçebilecek maksimum tutar 75.000 TL civarında olacaktır. Yani aylık 2.000 TL ödeme ile 60 ay vadeli çekilecek bir ihtiyaç kredisi en fazla 75.000 TL olabilir.

memur en fazla ne kadar kredi alabilir
Bir Memur En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir?

Konut ve Taşıt Kredisi En Fazla Ne Kadar Çekilebilir

Bu noktada vade süresinin önemli bir referans olduğunu belirtiğimiz üzere; özellikle konut kredisi için çekilebilecek kredinin üst limiti daha farklı olacaktır. Konut kredisinde vadeler ortalama 120 ay (10 yıl) civarında olduğu için; 120 aylık bir konut kredisinde, aylık 2.000 TL ödeme potansiyeli ile toplam geri ödeme miktarınız 240.000 TL olacaktır. Buradan hareketle çekebileceğiniz kredi miktarı ise ortalama % 0,99 faiz oranı üzerinden 150.000 TL dolarlarına yükselecektir. Ayrıca konut kredilerinde; aylık ödeme potansiyeli belirlenirken, evdeki tüm hane bireylerinin gelirleri baz alınmaktadır. Eğer evde sizin dışınızda bir çalışan var ise; bu durumda çekilebilecek kredi miktarı çok daha yüksek rakamlara ulaşabilir.

Taşıt kredisi açısından ise çok fazla bir şeyin değiştiğini söylemek mümkün değildir. Bunun sebebi ise; aynı ihtiyaç kredisinde olduğu gibi taşıt kredilerinde de uygulanan azami vade süresi 60 aydır. Faiz oranları da hemen hemen birbirine yakın olduğu için; 4.000 TL maaşı olan bir memurun taşıt kredisi olarak en fazla çekebileceği rakam 75.000 TL dolaylarında olması beklenmektedir.

Konuyla ilgili bir diğer yazımız olan Bir Kişi En Fazla Kaç Tane Kredi Çekebilir konulu yazımızı da inceleyebilir ve alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu