fbpx
Bankacılık

Kredi Finansman Oranı Nedir Nasıl Hesaplanır

Hayatı boyunca sadece ihtiyaç kredisi çekmiş kişilerin çok fazla duymadığı ancak taşıt kredisi ya da konut kredisi çekenlerin / çekmeyi düşünenlerin de bir bölümünün ne olduğunu tam olarak bilmediği bir konu olan; Kredi finansman oranı ile ilgili bu yazımızda siz değerli okurlarımız için bilgi paylaşımında bulunarak, Kredi Finansman Oranı Nedir Nasıl Hesaplanır kısaca izah ederek, 2019 yılında mevcut oranlar üzerinden sizler için bu konuda örnek Hesaplama yaparak konuyu daha iyi kavramanızı sağlamaya çalışacağız.

kredi finansman orani
kredi finansman orani nedir nasil hesaplanir

Kredi Finansman Oranı Nedir

Kredi Finansman Oranı; üst limiti devlet tarafından belirlenen bir oran olup, söz konusu kredi ile alınmak istenen taşıt ya da gayrimenkulün değeri üzerinden, ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplamaya yarayan bir orandır. Bu oran çekilecek oran kredi türüne göre değişmekte olup, üst limiti bankacılık ile ilgili devlet kurumları tarafından belirlenmektedir. Ancak her banka bu üst limiti uygulamak zorunda değildir. Zorunlu olduğu nokta, bu limitini aşılamamasıdır. Daha iyi anlaşılması adına bir örnek verecek olursak; devlet tarafından konut kredilerinde üst limit yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, hiç bir banka bu kredi finansman oranından daha fazla bir kredi finansmanı yapamayacaktır. Ancak bir bankanın kredi finansman oranını yüzde 70 olarak uygulamasında da herhangi bir sorun yoktur.

Bankalara Göre Değişiyor

Bu noktada kredi finansman oranının bankadan bankaya farklılık gösterdiğini de sizlere yeri gelmişken hatırlatalım. Kimi bankalar kredi finansman sınırını azami oran üzerinden yani yüzde 80 olarak belirlerken, kimi bankalar bu oranı daha aşağılara çekmektedir. Bu konu neden önemlidir derseniz; konut satını alımında çekebileceğiniz kredi miktarı bu oran üzerinden belirlenecektir. Hâli hazırda satın almak istediğiniz konutun değerinin yüzde 50 ‘ye yakını nakit olarak elinizde hazırsa, zaten kredi finansman oranının sizin için çok bir önemi yoktur. Ancak peşinat miktarınız sınırlı ise; bu durumda konut kredisi seçerken, kredi finansman oranını da dikkate almalısınız. Aksi takdirde elinizde peşinat miktarı ile bankadan çekebileceğiniz maksimum kredi miktarını topladığınızda; satın alacağınız konutun değeri kadar etmeyebilir ve ticaretiniz zarar görebilecektir.

Hangi Banka Ne Kadar Uyguluyor

Genel itibariyle bankaların bu konuda yüzde 70 ‘in altına düşmediğini söyleyelim. Kamu bankaları ise genellikle devletin koymuş olduğu azami sınır üzerinden yani % 80 kredi finansman oranı sunuyor. Bu oranlar dönemsel olarak değişebildiği için, bankanızı arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Ancak az önce de dediğimiz üzere; genelde yüzde 70 ve üzeri olarak uygulanmaktadır.

Kredi Finansman Oranı Üzerinden Çekebileceğim Krediyi Nasıl Hesaplarım

Bu oldukça basit bir matematik ile yapabileceğinizi bir işlemdir.

  • Öncelikle satın almak istediğimiz konutun değerini belirliyor,
  • Sonrasında kredi çekmeyi düşündüğümüz bankamızın kredi finansman oranını öğreniyor,
  • Son olarak ise; kredi finansman oranı ile konut değerini çarparak çekebileceğimiz maksimum kredi miktarını hesaplamış oluyoruz.

Kredi Finansmanı Örnek Hesaplama

Şimdi bir de örnek bir kredi finansmanı hesaplaması yaparak konuyu daha iyi kavramış olalım.

  • 300 bin TL değerinde bir konut almak istediğimizi ve konut kredisi çekeceğimiz bankanın da kredi finansman oranının yüzde 70 olduğunu düşünelim.
  • Yapacağımız işlem; 300.000 TL x 0,70 olacak,
  • Sonuç itibariyle de almak istediğimiz 300 bin TL ‘lik ev için toplamda 210 bin TL konut kredisi çekebileceğimiz ortaya çıkacaktır. Böylelikle bu evi almanız için elimizde olması gereken peşinat miktarının 90 bin TL olduğu de görülecektir.

Konut Kredisinde Evin Değerini Yüksek Göstermek

Çekebileceğimiz konut kredisi miktarını daha da artırmak adına evin değerini yüksek göstermeyi düşünebilirsiniz. Ancak maalesef böyle bir şansımızın bulunmadığını en baştan söyleyelim. Bunun sebebi ise; evin değerini bizlerin değil, banka tarafından görevlendirilecek olan gayrimenkul eksperlerinin belirlediğini unutmayın. Zaten konut kredisi kullanacaklardan ekspertiz ücreti alınmasının sebebi de bu işlemdir. Belki ekspertiz işlemi için yapacağınız küçük miktarlı itirazlarınız kabul edilebilir ancak çok fazla beklenti içerisine de girmemek gerekir. Konutun değerini yüksek göstermeniz halinde yaşayacağınız bir diğer dezavantaj ise; satın alma işlemi sırasında Tapu dairesine ödeyeceğiniz harcın da artacak olmasıdır.

Taşıt Kredilerinde Kredi Finansman Oranı Nedir

Taşıt kredileri açısından kredi finansman oranı konusunu ele aldığımızda; bu oranın 2. el taşıt kredileri ve yine 0 km taşıt kredileri için farklı olarak uygulandığını görmekteyiz. 0 km araçlar için bu oran daha yüksek olurken, ikinci el araçlarda ise daha düşük oranlarda seyretmektedir. Tabii ki yine bankadan bankaya da farklılık arz edecektir. Yine de bir rakam verecek olursak; 0 km araçlar için yüzde 80 civarında, 2. el araçlar için ise yüzde 60 civarında diyebiliriz. Bu rakamlar aşağı ya da yukarı çıkabilir. Konu ile ilgili bankanızdan bilgi alabilirsiniz.

Her ay güncel olarak istifadenize sunduğumuz; ayın ihtiyaç, taşıt, konut kredisi kampanyalarını görmek için lütfen Kredi Kampanyaları bölümümüze tıklayınız.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu