fbpx
Devlet YardımlarıHibe Kredilerİş FikirleriKosgeb Kredileri

KOSGEB Geri Ödemesiz Hibe Kredi ile İş Yeri Açma

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine faaliyet gösteren KOSGEB, katma değeri yüksek bir iş kurmak isteyen girişimcilere geri ödemesiz hibe vermeye başladığı bir projeyi açıkladı. Proje kapsamında girişimciler hizmet, üretim veya tarım fark etmeksizin faaliyet göstereceği sektör için bir iş planı projesi hazırlayarak hibeden yararlanma imkanına sahip oldu.

KOSGEP hibesi’nden yararlanmak isteyen girişimcilerin açıklanan prosedürlere uyması, gerekli eğitimleri alması ve benzersiz bir iş kurması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl başlatılan projenin bütçesinde artışa gidildi ve bu yıldan itibaren daha çok kişiye hibe verileceği duyurusu yapıldı.

kosgeb hibe kredi
kosgeb geri odemesiz ve hibe kredi destekleri ile is yeri acmanin puf noktalari

KOSGEB Hibe’si Nasıl Alınır

KOSGEB’in hibe programından yararlanmak isteyen girişimcilerin işi faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyenlere nazaran biraz daha zordur. Çünkü, heyet incelemesindeki uzmanların  beklentisi gerçekten katma değeri yüksek ve istihdam yaratacak bir iş kurulmasıdır. Bu kapsamda hibeden yararlanacak girişimciler sırasıyla uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalı, iş planı hazırlamalı, hibe başvurusunu iletmeli, veri tabanına kayıt olmalı ve sonuç bildirisinde belirtilenleri yerine getirmelidir.

1. Adım – Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Katılmak

KOSGEB’in birçok üniversite ve belediye ile imzaladığı protokol uyarınca düzenli olarak gerçekleştirdiği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifika Programı bulunur. Bu kurslar neredeyse her il ve ilçede belirli periyotlarla düzenlenmektedir. KOSGEB, hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin ilk olarak 70 saat süren bu eğitimi başarıyla tamamlamasını ve sertifikasını almasını beklemektedir.

İstisnai olarak üniversite eğitimi alan ve ders içeriğinde en az 56 saate tekabül edecek şekilde Girişimcilik dersi bulunan kişilerin bu eğitime katılması gerekmiyor. Bu kişiler transkript beyan ederek eğitim adımını geçebiliyorlar.

2. Adım – İş Planı Projesinin Hazırlanması

Uygulamalı girişimcilik eğitimi başarıyla tamamlandığın girişimcilere sertifika verilmektedir. Bu eğitim süresince iş planı projesinin nasıl hazırlanacağına da değinilecektir. Sertifikasını alan girişimciler, benzersiz bir iş planı projesi hazırlamalı ve KOSGEB’e iletmelidir.

3. Adım – Başvurunun İletilmesi

KOSGEB birimi iş planı projesinin beyan edilmesine istinaden çok hızlı bir şekilde ön inceleme yapar ve alınan sertifikalarla iş planı projesinin şeklini inceler. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra girişimci haber beklemesi konusunda bilgilendirilir ve iş planı projesi bir üst kurula iletilir.

Üst kurul, kendilerine verilen bütçe kapsamında iş planı projesinin ne kadar kişiye istihdam yaratacağına, ne kadar teknolojik olduğuna ve katma değerinin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak başvuruyu olumlu ya da olumsuz sonuçlandırır. Olumsuz sonuç alınması halinde 2’nci adıma geri dönüp 2 kere daha başvuru iletme hakkı tanınır. Olumlu sonuç alanlar 4’üncü adıma geçer.

4. Adım – Veritabanına Kayıt Olunması

Kurulun incelemesi sonrasında iş planı projesi onaylanan girişimcilere bildirim yapılır. Bildirime istinaden girişimcilerin KOSGEB’in internet sitesi aracılığıyla kendilerine verilen benzersiz referans numarasıyla kayıt olması gerekir. Kayıt olunduktan sonra artık KOSGEB veri tabanına kayıtlı bir işletme haline gelinir ve bir sonraki aşamaya yani hibenin alınacağı adıma geçilebilir.

5. Adım – Hibe Tahsisi

Veri tabanına kayıt olan girişimci, iş planı projesinde belirttiği masraf kalemleri ve diğer giderleri proforma dahi olsa faturalandırmalı ve KOSGEB’e bildirmelidir. KOSGEB’e yapılan bu bildirim sonrasında ne kadar hibe tahsis edileceğine karar verilecek ve imzalanan sözleşmeden sonra banka aracılığıyla ödenek girişimciye ulaştırılacaktır.

KOSGEB Hibesi Ne Kadar

2016 yılı için çıkartılan kanun uyarınca 30 bin TL’ye kadar hibe 70 bin TL’Ye kadar da faizsiz kredi veriliyordu. Yoğun talep olmasına istinaden hibe tutarında artışa gidildi ve 2017 yılı itibariyle 50 bin TL’ye kadar hibe 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilebilir hale geldi.

Bazı kaynaklarda hibenin 30 bin TL olduğunun bazılarında ise 50 bin TL olduğunun söylenmesinin sebebi 2017 yılında yapılan kanun değişikliğidir. Yürürlükteki kanun uyarınca:

  • İşin işler hale getirilebilmesi için 2 bin TL,
  • Demirbaş alımı için 18 bin TL,
  • İşletmenin diğer giderleri için ise 30 bin TL olmak üzere toplamda 50 bin TL hibe verilebilmektedir.

İşletmelerin 50 bin TL’ye kadar olan bu hibenin ne kadarını alabilecekleri hazırlanan iş planı projesi ve beyan edilen proforma faturalara bağlı olarak değişiklik gösterir.

kosgeb yeni iş yeri açmak
kosgeb geri odemesiz hibe kredi ile is yeri acma detayli

KOSGEB Başvuru Şartları

  • KOSGEB hibesinden yararlanacak kişilerin mutlaka girişimcilik sertifikası edinmiş olması gerekir,
  • İş planı projesi onaylanan girişimcilerin en fazla 90 gün içerisinde KOSGEB veri tabanına kayıt olması gerekir, aksi taktirde başvuru geçersiz sayılacaktır,
  • Girişimciler en fazla 3 defa başvuru iletebilir, 3’üncü başvuruda da olumsuz yanıt alınması halinde başvuru yapılamaz,
  • Daha önce KOSGEB hibesinden yararlanan işletmeler bir daha yararlanamaz,
  • KOSGEB hibesinden yararlanmak için işletmeyi kurmuş olmak gerekmez.

KOSGEB destekleri ile yapılacak işler konusunda bir fikriniz yok ise; sitemi üzerinden KOSGEB ile Yapılabilecek İş Fikirleri konusunda da bu bölümden ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu