fbpx
Konut Kredisi

Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları

Konut almak amacıyla bankalardan alacağınız konut kredilerinin faiz oranları belirli periyotlarda değişiklik göstermektedir. Birçok banka farklı faiz oranlarına sahip olup bu oranlara göre konut kredisi vermektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay kredinin hangi bankadan kullanılacağıdır. Geçen yıl düşen faiz oranları ile birlikte 0.89’a kadar kullanılabilen konut kredileri, bu yıl faiz oranlarının artmasıyla birlikte 1.49 ve daha yüksek oranlardan kullanılabilmektedir. Yazımızın detaylarında konut kredisi güncel faiz oranları hakkında detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

Konut kredisi güncel faiz oranları

Ev kredisi faiz oranları her banka için sabit bir değere sahip değildir. Bu yüzden bankadan bankaya değişen faiz oranlarının en uygununu bulmak kredi kullanacak kişilerin tercihlerine kalmış durumdadır. Kredi alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise alınacak evin değeridir. Evin değeri arttıkça alınacak kredi ve borç miktarı artacağı için detaylı hesaplamalar yapmadan konut kredisi almak doğru değildir. Bu sebeple hem ev değeri hem de bankaların belirttiği faiz oranlarına dikkat edilerek kredi alınması gerekmektedir. 2021 yılında bankalar tarafından verilen 100.000₺ değerinde konut kredisinin faiz oranları ise şu şekildedir; 

  • QNB Finansbank: %1,49 
  • Vakıfbank: %1,51
  • Ziraat Bankası: %1,54 
  • Halk Bank: %1,54 
  • Cepteteb: %1,60 
  • İş Bankası: %1,65
  • ING: %1,69 
  • Aktif Bank: %1,90 
  • Akbank: %2,00 
  • Garanti BBVA %2,22 
  • Deniz Bank: %2,23 
  • Yapı Kredi: %2,44 

Rakamlardan da anlaşıldığı üzere her banka faiz oranını kendi belirlemektedir. Bu noktada bankalardan kredi almadan önce faiz oranlarını incelemeniz gerekmektedir. Faiz oranlarını kabul etmeniz ve kredi başvurunuzun banka tarafından onaylanmasının ardından konut kredisi kullanma işleminizi gerçekleştirebilir ve dilediğiniz eve sahip olabilirsiniz. 

Konut Kredisi Nedir? 

Gerek konutların değeri gerekse de ödeme kolaylıkları doğrultusunda konut satın almak isteyen kişiler, bankaların sunduğu kredilerden biri olan konut kredisini tercih etmektedir. Bu noktada konut kredisi imkanı sunmakta olan birçok banka bulunmaktadır. Bu krediyi veren bankalara başvuru yaparak kredisi desteği alabilmeniz mümkündür. Konut kredisi, konut satın alırken bankalardan alacağınız nakit parayı ifade etmektedir. Nakit olarak alınan bu para daha sonrasında çeşitli vade seçenekleriyle ve faizleriyle birlikte bankalara ödenmektedir. Günümüzde en düşük konut kredisi faizi %1,49 iken en yüksek faiz oranı ise %2,44 seviyesindedir. 

Konut Kredilerinde Taksit ve Vade

Konut kredisi çekmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de vade imkanlarıdır. Mortage olarak da adlandırılabilen konut kredilerinin vade miktarları yine bankalar tarafından belirlenmektedir. Bu sebeple krediyi çekmek istediğiniz banka ile görüşerek vadeler hakkında net bir bilgi alabilirsiniz. Günümüzde bankalar tarafından sağlanmakta olan konut kredilerinin maksimum vadesi 180 aydır. Peşin olarak alacağınız konut kredisi miktarını yaklaşık 180 ay boyunca yani 15 yıl süreyle taksitli olarak ödemeniz mümkündür. 

Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Konut kredisi hizmeti sunan bankalardan herhangi biri ile iletişime geçerek veya şubesine giderek konut kredisi başvurusu yapabilirsiniz. Ancak öncesinde tüm hesaplamaları doğru bir şekilde yapmanız işinize yarayacaktır. Aylık ne kadar taksit ödeyebileceksiniz? Kaç yıl vade ihtiyacınız bulunuyor? Bankaların faiz oranları ne kadar? Gibi birçok soruya cevap aramalısınız. Ardından aşağıdaki adımları takip ederek kredi başvurusu yapabilirsiniz;

  1. Bankaların faiz oranlarını araştırın, 
  2. Satın almak istediğiniz evi belirleyin ve değerini öğrenin, 
  3. Satın alınacak konutun mülk bilgilerini belgeleyin ve bankaya götürün, 
  4. Gelir belgenizi hazırlayın, 
  5. Ardından kimlik bilgilerinizle birlikte kredi çekmek istediğiniz bankaya giderek konut kredisi başvurusu yapın.  

Konut kredileri ile ilgili daha fazla bilgi almak ve faiz oranlarının nasıl değişim gösterdiğini anlamak için konu hakkındaki bir diğer yazımızı okuyabilirsiniz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu