fbpx
Konut Kredisi

2021 de Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer mi (Detaylı Analiz)

Yeni bir yıl olan 2021 yılının sonuna yaklaştığımız ve 2022 yılına giriş yapmaya yaklaştığımız bu günlerde, yaz ve düğün sezonunun hemen birkaç ay içerisinde başlıyor olması özellikle emlak sektörünü yakından etkiliyor. Buna mukâbil Gayrimenkul alanında yapılan yatırımların son günlerde yavaşlıyor olması, döviz kurlarında yaşanan artışlar, dolayısıyla bununla birlikte gelen maliyet artışları konut sektöründe bir takım sorunlara neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmelerin üzerine bir de Konut kredisi faiz oranlarındaki artış eklenince maalesef sektör ciddi anlamda etkinlenmiştir. Daha önce sizlerle 2022 yılına girmeden önce bu konuda değerlendirmede bulunduğumuz üzere, yine 2021 da konut kredisi faiz oranları düşer mi sorusuna cevap arayacak ve mevcut gidişata göre bir takım göstergeler ışığında fikirlerimizi paylaşmaya çalışacağız.

konut kredisi faizleri düşecek mi
konut kredisi faiz oranlari duser mi

Konut kredisi faiz oranlarında düşme olur mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın faizleri dip seviyelere indirim talimatı, ilk olarak bankaları harekete geçirdi. %1.20 ile %1.25 oranında olan faizler, %0.8’lere kadar gerileme gösterdi. Doğal olarak bu düşüşü gören diğer bankalar, hareket geçti ve eş zamanlı olarak tüm konut kredilerinin faizlerinde düşme yaşandı. Bu kapsam altında devam eden süreçte %0.80 oranında bir faiz ile kredi çekmek mümkün kılındı. O dönemlerde OHAL in ile kaldırılması ile tam piyasa rahat bir nefes alacak iken, gelişen süreç ile birlikte 2018 yılında maalesef döviz kurunda yaşanan artış bu yöndeki beklentilerin boşa çıkmasına neden oldu. Döviz kuruna müdahalede ilk kullanılan enstrümanlardan birisi olan faiz arttırımı nedeniyle konut kredisinde faiz oranları bazı bankalarda % 2 yi bile aşmış duruma gelmişti. Ancak sonrasında Merkez Bankası başkanın değimi ile birlikte, genel anlamda faizlerin düşürülmesi sonrasında konut kredisi faiz oranlarında da bir miktar iniş görülmüş. Günümüz itibariyle konut kredisi faiz oranları 1,3 ile 2 arasında seyretmektedir. 2021 yılı için de bu faiz oranlarının düşüşünün devam etmesi beklenmektedir. Ancak yine de faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte ekonomide farklı gelişmelerin meydana gelmesi de muhtemeldir.

Döviz Kuru Önem Arz Ediyor

Evet ülkemizde faiz oranlarının düşüşe geçebilmesi için özellikle döviz kurunda bir stabilleşme ve bir miktar düşüş gerekiyor diyebiliriz. Düşen kur ile birlikte hâli hazırda yüksek faiz karşıtı bir ekonomi yönetimi de bulunduğu için faiz arttırımına gidilebilmesi söz konusu olabilir. Ancak elbette bu noktada güncel olarak global ve yerel anlamda ekonomik verileri de yakından takip etmek gerekiyor. Kaldı ki; dünyanın hemen hemen çoğu ülkesinden bir çok ekonomist, global anlamda bir ekonomik krizin (Global Ekonomik Kriz mi Geliyor konulu içeriğimiz için bu bölümü inceleyebilirsiniz) yaklaştığından da bahsederken, olayı sadece Türkiye ‘deki konut kredisi faiz oranı açısından ele almak yeterli olmayabilir. Bu nedenle, yakın gelecekte faiz oranlarının bir süre daha stabil devam edebileceği, küçük değişiklikler olabileceğini değerlendirebiliriz. Elbette az önce de söylediğimiz üzere;  global ve yerel anlamda yaşanacak anormal gelişmeler bu fikrimizi değiştirecektir.

Yapılandırma olayı sizi üzebilir!

Bazı müşteriler kredi faiz oranları yüksekken kredileri çekip, faiz düştüğünde ise yapılandırmadan yararlanırız hesabı yaparak, %2 gibi yüksek oranlardan konut kredilerini çektiler. Şuanda faiz oranları düşse de, bankalar bu yapılandırma olayını kabul etmemek için her yolu deniyor. Kredi çeken bireylerin bu konuda devletin el atmasını istese de, imzaladakları anlaşma üzerinde faizler düşerse yapılandırmayı garanti ediyoruz gibi bir seçeneğin olmaması, bu durumda negatif sonuçlar doğuruyor.

Temelden girme tarihe karışıyor!

Mortgage kredisinden faydalanarak bina yapılmadan temelden girmek, çok karlı bir durum olarak devam ediyordu. Öyle ki evlerin temelinden alınması durumunda fiyatlar 70-80 bin TL civarında seyir alırken, inşaat tamamen bittiği zaman 120 bin TL’ye kadar ulaşım sağlıyor. Günümüzde inşaat sektörünün devleri, paraya ihtiyaç duymadıkları için, temelden girme olayına pek sıcak bakmıyor. Fakat inşaat sektörüne yeni giriş yapan firmalar, paraya ihtiyaç duydukları için temelden giren bireylere, düşük fiyatlar sunuyor. Fakat söylemek isteriz ki, bilinen bir inşaat şirketi ile, tanınmayan bir şirket arasında yüksek oranda bir güven farkı vardır.

Alternatif Ev Alma Yöntemlerini Deneyin

Bu konuda tüketiciler olarak bazen alternatif ev alma yöntemlerini es geçebiliyoruz diyebiliriz. Bu yöntemlerin başlıcaları projeden satın alma, inşaat firmalarının kendi bünyesinde yaptıkları taksitlendirmeler, Emin Evim, Birevim, FuzulEv gibi bir takım firmaların sağlamış olduğu faizsiz konut finansman sistemlerini sayabiliriz. Elbette bahsettiğim tüm bu yöntemlerde; ticarete gireceğiniz firmaların güvenilir olmalarına azami dikkat göstermelisiniz. Özellikle bu dönemde faizsiz ev almak daha fazla önem arz ediyor. Bunun sebebi ise; yükselen faiz oranları nedeniyle ev alacak kişilerin maliyetinin müthiş derecede artış gösteriyor olması.

Gayrimenkul Sertifikası Olayı Konut Kredilerini ve Satışlarını Etkileyecek

Yakın zaman önce konut satışlarının kolaylaştırılması adına hayata geçirilen gayrimenkul sertifikası olayının da 2021 yılında faiz oranları ve konut satışları üzerine bir etkisi olacağını düşünmekteyiz.

Gayrimenkul Sertifikası Nasıl Alınır?

Gayrımenkul sertifikası büyük yatırımların küçük paylar olacak şekilde bölünerek Serbest Piyasa Kanunu ile kontrol edilir bir şekilde halkın alımı için sunulmasıdır. Bu sertifika çalışması büyük projlere halkın da ortak olabilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmış olan bir yatırım aracıdır. Türkiye’de bu konuda ilk çalışmayı TOKİ yapmaktadır. Toki tarafından hazırlana bu sertifika çalışmasında Türkiye’nin her bölgesinden ve her gelir seviyesinden halkımız SPK denetiminde olmak üzere bu büyük projelerden birine ortak olma hakkına sahip olacak.

Gayrimenkul sertifikası almanın avantajları nelerdir diye merak edilmektedir. Bu sertifika ile yatırım yapan kişiler gerekli ve zorunlu durumlarda istedikleri zaman sertifikalarının borsadaki değeri üzerinden satışa çıkarıp hızlı bir şekilde bu sertifikayı paraya çevirebilmektedir. Bu sertifika ile malın elde kalması, satılmaması, faizden dolayı zarar etme gibi durumlarla karşılaşması söz konusu olmamaktadır.

Konutun Tamamı Olmasa da Hissesi Alınabilir

Gayrimenkul sertifikasında bu projenin yapıldığı yerden kişinin kendine ait oturum amaçlı ev almasına fırsat tanımaktadır. Bu çalışma ile borçlanmadan ve sıkıntıya girmeden çok rahat bir şekilde ev almak mümkün görünmektedir. Gayrimenkul sertifikası almaya karar veren kişinin yapması gereken oldukça basit bir işlemdir. Bu konuda yardım almak için herhangi bir banka veya finans kurumunun müşteri temsilcisine giderek veya cep telefonundan veya internetten istenilen miktarda gayrimenkul talebinde bulunulabilmektedir. Oldukça kolay olarak yapılan bu başvuru ve satın alma işlemleri sonrasında alınan sertifikanın İstanbul Borsasında takibinin yapılması ve istenildiği zaman da elden çıkarılması kolaylığı sunulmaktadır.

Gayrimenkul sertifikası çalışmasında ev alma imkanı olabildiği gibi konut almayıp sadece yatırım yapma da söz konusu olabilmektedir. Bu konuda Türkiye’nin en büyük firmaları ve kurumları vatandaşın zarar görmemesi için garantörlük hizmeti vermektedir.

Gayrimenkul Sertifikası Şu an Hangi Projelerde Var?

Gayrimenkul sertifikası çalışmasını Türkiye’de ilk başlatan kuruluş TOKİ olmuştur. TOKİ’nin garantörlüğünde ve SPK’nın denetiminde Park Mavera3 projesi ile halkın alımına açılmış bulunmaktadır. Park Mavera3 projesi ile ilgili olarak da sadece TOKİ ve Makro İnşaat’a yatırım ortağı olmak mümkün olacak. Bu ortaklıkta ise belirlenen gayrimenkul sertifika miktarı 42,5 TL’dir. Park Mavera3 projesinin tüm alanı değil belli bölümleri bu gayrimenkul projesi kapsamında halkın alımına sunulacaktır. Projeden yerli yabancı tüm yatırımcılar yararlanabilecektir.  Park Mavera3 projesi Başakşehir’de yapımı devam eden bir projedir. Pek çok bağlantı noktasına ve önemli kurumlara yakın olarak ve tüm ulaşım imkanlarına sahip olarak inşa edilen bu projeden faydalanmak isteyenleri oldukça konforlu bir yer beklemektedir.  Bu projenin inşaatı 2017 yılının Şubat ayında başlayıp 36 ay sonra da (yani 2020 yılında) inşaat bitmiş olacak şekilde planlaması yapılmaktadır.

Gayrimenkul sertifika projesi tek başına ev alma veya yatırım yapma imkanı bulunmayan kişilerin ellerinde bulunan miktar oranında yatırım yapmalarına fırsat veren bir yatırım aracı olarak düşünülmüştür. Böylece isteyen yatırım yapıp bu yatırım ile elindeki miktarı arttıracak isteyen de buradan konut sahibi olabilecektir.

Dilerseniz; En Hesaplı ve Düşük Faiz Oranlı Konut Kredileri konulu sürekli olarak faiz oranları ve diğer ücretlendirmeler konusunda güncel tuttuğumu bölümümüzü de ziyaret edebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu