fbpx
Devlet YardımlarıSGK

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir Nasıl Başvurulur

Corona virüs salgını nedeniyle devlet tarafından hem ekonomik hayatı durdurmamak hem de salgına müdahale etmek adına birçok tedbir alınmaya devam ediyor. Tedbirlerle birlikte işletmelerin elini kuvvetlendirecek bir takım teşvikler de sağlanıyor. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden birisi de kısa çalışma ödeneği. Dilerseniz kısa çalışma ödeneği nedir nasıl başvurulur kısaca sizlere aktaralım.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir

Öncelikle kısa çalışma ödeneğinin ne olduğunu izah edelim. Kısa çalışma ödeneği; bazı koşullar durumunda haftalık çalışma sürelerinde azalma ya da iş yerinin faaliyetlerini kısmen veya tamamen durdurması gibi hallerde; devlet tarafından verilen desteklere ilişkin ödeme türüdür. Elbette bir takım şartları, ne kadar ödeneceği, ne kadar süreyle ödeneceği gibi mevzuatla belirlenmiş, iş verene, işçiye, devlete yüklediği bir takım yükümlülükler vardır.

İşsizlik Sigortası fonu tarafından finansmanı yapılan bu kısa çalışma ödeneğinin, düzenlemelere göre esaslarında; bir iş yerinde haftalık çalışma süresinin yüksek oranada azaltılmak zorunda kalınması, iş yerinin ilgili faaliyetlerini kısmen durdurması, yine bununla birlikte tamamen durdurmak durumunda kalması halleri durumunda üç ayı geçmemek kaydıyla kısa çalışma ödeneği söz konusu olabilecektir.

Kısa çalışma sistemine dönülecek bu üç aylık süre zarfında; çalışan kişinin maaşlarına devlet tarafından destek verilerek mali kayba uğramasına engel olunur. Devlet tarafından yapılacak bu ödeme miktarı ise; son 12 aylık ücret ortalamasının % 60 ‘ı kadardır.

Kimler Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir?

Kısa çalışma ödeneğine hak kazanan kişilerin maaşları; asgari ücretin 1,5 katını aşmamalıdır. Bu durumda kısa çalışma ödeneğine hak kazanamazlar. Bu durum en fazla 3 ay sürebilir. Maaşın 1/3 oranı işveren tarafından ödenirken kalan kısmı devlet tarafından ödenir.

Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Ödenir?

Az önce de belirttiğimiz üzere; kısa çalışma ödeneğinin 1/3 ‘ü işveren tarafından çalışana ödenir. Kalan % 60 ‘lık kısım ise devlet tarafından PTT şubeleri kanalıyla ödenmektedir. Ödemelerin yapılması sonrasında; kişi Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile birlikte PTT şubelerinden bizatihi parasını çekebilir.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu

Kısa çalışma ödeneği başvurusu için yapılması gerekenler sırasıyla şu şekildedir;

  • Kısa çalışma talep formunun doldurulması (ilgili form İşkur ‘un resmi internet sitesi üzerinden temin edilebilir),
  • İlgili formun doldurulması, kaşelenerek imza altına alınması,
  • İlgili belgelerin faaliyet gösterilen ildeki İşkur müdürlüğüne e posta olarak gönderilmesi suretiyle süreç tamamlanır.

kisa calisma odenegi nedir nasil basvurulur

Başvurular Ne Aşamada?

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili başvurular çok ciddi şekilde yoğunlaşmış durumda. Dolayısıyla ister istemez İşkur üzerinde bu aralar iş yükünün fazla olduğunu unutmamak gerekiyor. Ancak görevliler tüm süreci dikkatli bir şekilde yönetiyor ve işlemleri bir an evvel yerine getirmek için ellerinden geleni yapıyor. İşlemlerin sonuçlanması halinde işyerlerinin ve işverenlerin süreç hakkında bilgilendirileceğini de unutmayınız.

Daha önce sizler için ele aldığımız KOSGEB Covid-19 Destek Paketleri konulu yazımızı da okuyarak KOSGEB ‘in bu alanda ne gibi destekleri var öğrenebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu