Kara Listede Olup Olmadığımı Öğrenmek İstiyorum (Sorgulama)
Geçtiğimiz dönemde Merkez Bankası’nın bazı sorumluluğunun Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) devredilmesiyle çeşitli kafa karışıklıkları ortaya çıkmıştı. Söz konusu yetki devrinin ardından kamunun yeterince bilgilendirilmemesi ve tüketicilerin bilgi edinmek için nereye başvurabileceği konusunda her kaynakta farklı bilgiye erişmesi nedeniyle Merkez Bankası ana sayfasından bir duyuru yayımlamış ve kredi notu ile kara liste sorgulamalarının artık Türkiye Bankalar Birliği (TBB) aracılığıyla yapıldığını duyurmuştu. Dolayısıyla kara listede olup olmadığını merak eden tüketicilerin ilk olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile iletişime geçmesi gerekse de alternatif yöntemler üzerinden kara liste sorgulaması yapma imkanı da vardır.
Kara Listeye Ne Zaman ve Nasıl Girilir?
Kara listede olup olmadığını merak eden tüketicilerin ilk olarak kara listeye girilmesi için neler yapılmış olması gerektiğini bilmesi gerekir. Hali hazırda ülkemizdeki mevzuat gereği tüketicilerin 90 gün süresince kredi taksit ödemesi yapmaması halinde yasal takibe alınması yani kara listeye girmesi gerekmektedir. Fakat bu 90 gün içerisinde yapılandırma başvurusu iletilmiş ve bu başvuru banka tarafından kabul edilmişse kara listeye girilmemesi, yalnızca idari takibe alınmış olunması da mümkündür.
Kredi Sicil Kaydını Kim Tutar?
Kredi sicil kaydı hali hazırda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulmaktadır. Söz konusu kayıtlar tüm bankaların erişimine açıktır ve Findeks aracılığıyla belirli bir ücret karşılığında tüketicilere de sunulmaktadır.
Tüketicilerin kara listede olup olmadığını öğrenmek için başvurabileceği yegane kurumlardan ilki olan Findeks’e kısaca değinilmesi gerekirse KKB tarafından tutulan kredi sicilini okunaklı hale getiren bir kurum olduğunu söylemek yeterli olacaktır. Findeks’e 10 TL civarında bir ödeme yapılması ve kredi sicilinin sorgulanması halinde kara listede olunup olunmadığı öğrenilebilecektir.
Kara Listede Miyim?
Kara listede olup olmadığını merak eden tüketicilerin Findeks’e ek olarak kesin bilgi edinmek için Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) başvurması mümkündür. Yapılan bireysel başvuru çok kısa süre içerisinde yanıtlanacak ve tüketicinin kara listeye alınıp alınmadığıyla ilgili bilgi verilecektir. TBB, ilk zamanlar söz konusu başvuruyu dilekçeyle kabul etse de geçtiğimiz yıl içerisinde sicil affının yasalaşması sonrasında yoğun başvuru alması sonrasında taleplerin internet ya da çağrı merkezi üzerinden iletilebilmesine de imkan sağlamıştır.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeden çıkmak için tüketicinin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Mevzuat gereği 5 yıl süresince bankalarla ilişiğin kesilmesi gerekir ve süre sona erdiğinde de kara listeden çıkılmış olur. Fakat geçtiğimiz yıl içerisinde kara listeye giren kişi ve kurum sayısının 13 milyon civarına yükselmesi nedeniyle bankacılık sisteminin önündeki bir engel kaldırılmak istenmiş ve kısmi sicil affı yasası getirilmişti. Söz konusu sicil affı yasası uyarınca tüketicilerin borçlarını tamamen ödemeleri ya da yapılandırmaları halinde tekrardan bankalardan kredi kullanabilir hale gelmesi amaçlanmıştı.
Tüketiciler 5 yıllık süre içerisinde tekrar sicil affı yasası gelmediği sürece kara listeden çıkmak için hiçbir şey yapamaz. Sicil affı yasalaşırsa, sicil affından yararlanabilmek için borçlu olunan banka ile görüşülmeli ve borç ödemesinin tamamen yapılmasından sonra TBB’ye dilekçe yazılmalıdır. Bu durumda kara listeden çıkılmış olunacaktır.
Sitemizdeki Kara Listede Olanlara Kredi Veren Bankalar konulu yazımızı da bu bölümden https://onlinekrediler.net/kara-listede-olanlara-kredi-veren-bankalar-2018/ ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.