fbpx
Blog

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır 10 Soru 10 Cevap

İş kaybı sonucu mağdur durumda kalan vatandaşını korumak amacıyla devletin işsizlik maaşı adı altında uygulamaya başladığı bu sistem işsiz kalan kişiler için oldukça faydalı bir uygulamadır. İşten çıkarılan bir kişinin işsizlik maaşı için nasıl başvuru yapılacağı, işsizlik maaşının nereden alınacağı, işsizlik maaşının miktarının ne olacağı, işsizlik maaşının ne kadar süre ile alınabileceği, işsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir gibi pek çok sorunuzun yanıtını yazımızda ele alarak açıklayacağız. İşsizlik maaşı nasıl alınır 10 soru 10 cevap başlığı ile işsizlik maaşı ile ilgili aklınıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz tüm konuları bir bir açıklayarak anlatacağız. İşsizlik maaşı hakkında tüm detayları paylaşacağız.

issizlik maasi nasil alinir

1) İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışan sigortalılar işsiz kaldığında işsizlik maaşı alabilir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununun 20. maddesinde açıklanan sandıklara tabi olan sigortalılar işsiz kaldığında işsizlik maaşı talep edebilir. 4857 sayılı kanuna dayalı olarak geçici süreli sözleşmeli çalışan işçiler işsiz kaldığında işsizlik maaşı verilir. Ticari taksi ve dolmuş gibi toplu taşıma araçlarında çalıştırılan ya da Kültür Turizm Bakanlığı bünyesinde çalışan süreli işçiler işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alabilirler.

2) İşsizlik Maaşından Yararlanma Şartları Nelerdir

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalanlar yani işveren tarafından işten çıkartılan kişiler işsizlik maaşı başvurusu yapabilir. İşsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. İşsiz kalmadan önceki çalışma süresinde son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. İşsiz kaldığı günden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a şahsen veya elektronik posta sistemi ile ulaşmış olmak gerekmektedir.

3) İşsizlik Maaşı İçin Başvuru Nasıl Yapılır

İşsizlik maşı için başvuru süresi 30 gündür. Çalıştığınız işyeri ile çalışma akdinin fesih edildiği günden itibaren 30 gün içerisinde mutlaka İşkur’a şahsen ya da internet yolu ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapılmadığında gecikilen süre toplam hak sahipliği günden düşülmektedir. Şahsen başvurularda kimlik belgesi ve işyeri tarafından verilen işten ayırma belgesi istenmektedir. İnternetten iskur.gov.tr internet adresinde gerekli formları doldurarak başvuru yapabilirsiniz. İşsizlik maaşı için yaptığınız bu başvuru ile aynı zamanda İŞKUR sizin için yeni bir iş kaydı açar. Ve size yeni bir iş bulabilmek için iş yetiştirme kursları, işsizlik danışmanlığı hizmeti ve işe yerleştirme hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar.

4) İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre İle Ödenir

İşsizlik maaşının ödeneceği süre işsiz kaldığınız günden itibaren 3 yıl içerisinde çalışma sürenize bağlı olarak değişmektedir. 600 gün süre ile sigortalı çalışıp işsizlik sigorta primi ödemiş kişiler 180 gün işsizlik maaşı almayı hak eder. 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigorta primi ödemiş işsizler 240 gün işsizlik maaşı alır. 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigorta primi ödemiş olan işsizler 300 gün süre ile işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar. Ne kadar süre ile çalışıp işsizlik sigortasına para ödemiş iseniz bu süreye orantılı bir süre ile işsizlik maaşı almanız kanun ile düzenlenmiştir ve bu doğrultuda uygulanmaktadır.

5) İşsizlik Maaşı Alanlara İşkur Tarafından Sunulan Hizmetler Nelerdir

İşkur’un işsiz kalan kişilere sunduğu hizmetlerin başında işsizlik ödeneği vermesi yani işsizlik maaşı gelmektedir. Bunun yanı sıra işsizlik maaşı ile birlikte kişilerin genel sağlık sigorta primlerini de ödemektedir. İşsiz kişinin yeni bir iş bulabilmesi için İşkur aracı hizmet vermektedir. Ayrıca mesleki geliştirme, meslek edindirme, mesleki yetiştirme kursları ile kişiye iş bulma kolaylığı konusunda yardımcı olmaktadır. İşkur hem işsizlik maaşı ve sigortanızı öderken bir taraftan da size yeni bir iş bulabilmek için devreye girmektedir.

6)İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır

İşsizlik maaşının günlük hesaplaması son dört aydaki kazancı dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanır. Hesaplanan işsizlik maaşı tutarı aylık brüt asgari ücret tutarının yüzde sekseni geçmemesi gerekmektedir. Örneğin asgari ücretle çalışan bir işçi asgari ücretin aylık brüt tutarının 1.647 TL olduğu düşünüldüğünde damga vergisi kesintisi sonrası 653 TL işsizlik maaşı almayı hak edecektir. Ya da 3000 TL gibi yüksek bir maaş ile çalışan bir kişi işsiz kaldığında 1200 TL gibi bir işsizlik maaşı alabilecektir.

7) İşsizlik Maaşı Nereden ve Nasıl Alınır

İşsizlik maaşının ilk ödemesi işsizlik maaşı başvurusunun yapılıp hak edildiğine karar verildiği ayın sonuna kadar yapılmaktadır. İşsizlik maaşı alacak olan kişi nüfus cüzdanı ile PTT şubesine giderek alabilmektedir.

8) İşsizlik Maaşı Hangi Şartlarda Kesilir

İşsizlik maaşı almaya devam ederken İşkur size uygun bir iş bulduğunda geçerli bir mazeret olmaksızın işi kabul etmediğinizde işsizlik maaşı bir daha verilmemek üzere kesilmektedir. İşkur’un sizin için bulduğu iş ikamet adresinde ve son çalıştığınız işin maaşına eşdeğer ise işi kabul etme zorunluluğunuz vardır. İşsizlik maaşı aldığınız süre içerisinde kayıt dışı bir işte çalıştığınız tespit edilirse işsizlik maaşı bir daha verilmemek üzere kesilmektedir. İşkur tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve yetiştirme eğitimi kurslarına mazeretsiz katılmayan ya da katılıp devam etmeyenlerin işsizlik maaşı kesilir. Bu hal sona erdiğinde tekrar başlatılabilir.

9) İşsizlik Maaşı Alanlar Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir mi

İşsizlik maaşı ile birlikte genel sağlık sigortası devlet tarafından ödendiğinden, işsizlik maaşı alan kişi ve yükümlü olduğu ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Yani İşsiz kalan kişinin eşi ve çocukları da hastane hizmetlerini işsizlik maaşı alınan süre içerisinde faydalanabilir. İşsizlik maaşı sona erdiğinde hastanelerden yararlanamayacaktır. Genel sağlık sigortası kapsamı içerisine kendisi ve ailesi girerek hizmet alabilecektir.

10) İşsizlik Maaşı Alırken Yapılması Gerekenler Nelerdir

İşsizlik maaşı alınan süre içerisinde ikamet adresi değişikliği olduğunda mutlaka İşkur’a bildirmek gerekmektedir. İşsizlik maaşı alırken herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık maaşı almaya başlanırsa 15 gün içerisinde İşkur’a bildirme zorunluluğu vardır. Askerlik çağında olanlar için askere alınması durumunda en yakın İşkur’a durumun bildirilmesi gereklidir. İşsizlik maaşı alan kişinin yurtdışına çıkması halinde bu durumun haber verilmesi gereklidir. Mahkeme kararı ile işe iade edilmesi halinde İşkur’a bu durumun bildirilmesi gereklidir. Bazı işten çıkartılmalarda iş yerini mahkemeye veren işçiler davayı kazanarak işe geri alınmaları sağlanabilmektedir. İşkur bu durumlarda işsizlik maaşı alanların bildirimde bulunmalarını şart koşmaktadır. İşsizlik maaşı aldığı süre içerisinde kişi kendine bir iş bulabilir. Bu durumda yeni bir işe başladığını 15 gün içerisinde İşkur’a bildirmekle yükümlüdür. Bu hallerden biri gerçekleştiğinde İşkur’a bildirimde bulunmayıp işsizlik maaşı almaya devam edenler suçlu sayılacak ve paranın geri iadesi ile birlikte cezai müeyyide uygulanabilecektir. İşsizlik maaşı alan kişi bilerek ve isteyerek yanlış bilgi verir ve haksız maaş alma yoluna giderse aldığı para yasal faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Bu nedenle işsizlik maaşı alıyor iseniz devletin sunduğu bu imkanı iyi kullanarak gerekli durumlarda doğru bildirim yapmalısınız.

Ekstra Sorular : İşsizlik Maaşı ile Kredi Çekme ?

İşsizlik maaşının veriliş amacı, ilgili kişinin iş sözleşmesinin feshedilmesi yani işine son verilmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan iş bulma sürecinde, kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, bu dönemde yaşayacağı mağduriyetin azaltılmasıdır. Dolayısıyla her ne kadar işsizlik maaşı bir gelir olarak gözükse de; bankalar nezdinde kredi tahsisinde esas alınacak bir gelir kaynağı olarak değerlendirilmeyecektir. Kaldı ki; işsizlik maaşının zaten azami süresi çoğu kredi vadesinden çok daha kısa olması da bu konuda bir göstergedir.

İşsizlik Maaşına Kredi Veren Bankalar

İşsizlik maaşına kredi veren bankalardan ziyade bu durumu aslında kredi başvurusu sırasında herhangi bir gelir belgesi talep etmeyen yani gelir belgesiz olarak kredi tahsisinde bulunan bankalar olarak değerlendirmek daha yerinde olacaktır. Gelir Belgesi Kredi Veren Bankalar ile ilgili olarak bu bölüme göz atabilirsiniz.

PTT İşsizlik Maaşı Kredi

PTT işsizlik maaşı kredi tahsisi ile ilgili söylenecek en doğru söz ise; PTT nin kendi bünyesinde herhangi bir kredi vermediği, bu krediyi anlaşmalı bankalar kanalıyla sağladığı, dolayısıyla aynı şekilde bankalar için geçerli olan bu kuralların, PTT kredisi için de geçerli olduğudur. Dolayısıyla işsizlik maaşı alanların PTT den kredi çekebilmesi yine genel kredi sağlama şartlarına bağlı olacaktır.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı