İnternet Bankacılığından Havale İşlemi Yapma (Detaylı Anlatım)
Teknolojinin giderek gelişmesi ve bankaların gelişen teknolojiyi faaliyetlerine ilk entegre eden kurumlar arasında yer alması tüketicilerin giderek daha az şubelere gitmesine ve bankacılık sektöründe özellikle şube çalışanları arasında gizli işsizliğin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Yine de havale, EFT gibi sık kullanılan işlemler için şubeye gitmek zorunda kalmamak tüketicileri oldukça memnun etmektedir. Bu kapsamda her banka tüketicilere şubeye gitmeden internetten havale yapma imkanı sunmaktadır ve takip edilmesi gereken prosedürler bankadan bankaya değişebilse de genel hatlarıyla aynıdır.
Havale Nedir?
Para transferinin aynı bankada hesabı olan farklı bir kişinin o bankadaki hesabına yapılması halinde bu işlem havale olarak isimlendirilir ve Merkez Bankası onayına tabi olmaz, çok kısa bir süre içerisinde algoritma tarafından onaylanarak ilgili hesaba aktarılır. Bu, havalenin hem çok daha kısa sürede hem çok daha kolay bir şekilde gerçekleşmesinin en temel nedenidir.
Yine havalenin yalnızca algoritma onayına tabi olması ve Merkez Bankası denetiminden geçmemesi nedeniyle saat sınırlamasına dahil olmadan 7 gün 24 saat resmi tatiller de dahil olmak üzere gerçekleştirilmesi mümkündür.
Havale ve en sık karşılaştırılan ödeme aracı EFT arasındaki farklar temel olarak şu şekildedir:
- EFT, farklı bir bankada hesabı olan tüketici adına yapılan, gerçekleşmesi için Merkez Bankası’ndan, gönderen bankadan ve transferi alan bankadan onay alması gereken bir para transfer yöntemidir, ancak havale yalnızca bankanın algoritmik onayı ile gerçekleşir.
- Havale, EFT’ye nazaran çok daha kısa süre içerisinde gerçekleşir.
- Yanlış EFT yapılması halinde dilekçe yazılması ve bazı prosedürlerden geçilmesi gerekir, ancak havale için müşteri temsilcisi yardımıyla telefon üzerinden dahi talep oluşturmak mümkündür.
- Havale yapmak, EFT’ye göre daha maliyetsizdir.
İnternetten Havale Nasıl Yapılır?
İnternetten havale yapmak isteyen bir tüketicinin mutlaka internet şube şifresi edinmesi ve internet şube kanalını kullanıma açması gerekir. Bunun için ya hesap açılışı sırasında ya da daha sonradan şubeye giderek mutlaka bir defaya mahsus olmak üzere ıslak imza vermek gerekir. Bunun tamamlanmasından sonra çağrı merkezi ya da bankanın internet sitesi aracılığıyla şifre almak mümkündür, aksi taktirde şifre alınsa dahi hesaba giriş yapılamayacaktır.
Şifre edindikten sonra müşteri numarası ya da TCKN ile internet şubeye giriş yapmak mümkündür. İnternet şubeye giriş yapıldıktan sonra Para Transferleri > Havale adımları takip edilmelidir. Havale gerçekleştirilirken alıcının hesap numarası, şube kodu ve isim soyisim gibi bilgileri talep edilir ve bu bilgilerin parayı alacak kişiden temin edilmesi şarttır. Bu bilgilerin gerekli alanlara girilmesinden sonra DEVAM bağlantısına tıklayarak gönderilecek para miktarı belirlenebilir ve onay verilmesine istinaden dekont istenebilir.
Alıcının IBAN numarasıyla havale yapmak da mümkündür. Bunun için tek yapılması gereken sanki EFT gerçekleştiriyormuşçasına Para Transferi > EFT adımlarını takip etmek ve alıcının IBAN numarasıyla isim soyisim bilgilerini gerekli alanlara yazmaktır. Bunun yapılmasından sonra gönderilecek para miktarı belirlenebilecek ve onay verilmesine istinaden dekont alınabilecektir. IBAN ile havale yapılması halinde de resmi tatil dahi olsa para aynı gün içerisinde ilgili hesaba geçecektir ve bu işlemin hesap numarasıyla havale yapmaktan herhangi bir farkı olmayacaktır. Hatta banka personelleri ve güvenlik uzmanları her zaman için IBAN ile para gönderimi yapılmasını tavsiye etmektedir.
Ziraat Bankası İnternetten Havale Nasıl Yapılır
Ziraat Bankası müşterileri için; kısaca internetten havale nasıl yapılır Ziraat Bankası ‘na uygun olacak şekilde anlatalım. Aslında tüm bankalarda genel itibariyle sistem aynı olmakla birlikte, Ziraat Bankası ‘ndan bu işlemi yapmak için; öncelikle internet bankacılığı ya da mobil bankacılık bölümüne girip, buradan da Para Transferleri bölümüne geçiş yapıyoruz. Burada bizden istenilen IBAN numarası ya da hesap numarası bilgilerinin girişini yapıp, ilgili miktarı belirledikten sonra gönder tuşuna basarak işlemimizi tamamlıyoruz. Göndermeden önce ilgili kişi bilgilerinin doğru olup olmadığını da ayrıca kontrol etmeyi unutmayınız.
İnternetten Havale Garanti Bankası
İnternet Bankacılığı havale Garanti Bankası tarafından da sunulan bir hizmet olmakla birlikte; aynı şekilde internet bankacılığı veya mobil bankacılık şifremizi girip hesabımıza giriş yaptıktan sonra “Menü” de yer alan Para Transferi bölümünden, havale işlemini seçiyoruz. Havale işlemini seçtikten sonra bizden istenilen IBAN numarası bilgileri ya da şube / hesap numarası bilgilerini işleyip, göndermek istenilen miktarı da yazdıktan sonra Gönder butonuna basıp işlemimizi tamamlıyoruz.
İnternetten Yapılan Havale Ne Zaman Karşı Tarafa Ulaşır
Gerek internet bankacılığından, gerek mobil bankacılıktan ve gerekse de şubeden / ATM den yapacağınız havale işlemleri üzerinden yapacağınız tüm havale işlemlerinde, para gönderim işleminiz sizin gönder demenizle birlikte 1-2 dk içerisinde karşı hesaba geçmiş olacaktır. Bu tüm bankalar için geçerli olmakla birlikte; havale işleminin aynı banka bünyesinde bulunan hesaplar arası transfer işlemi olması nedeniyle bu şekilde anında hesaba geçiş sağlanacaktır.
Mobil Şube / Telefondan Havale
Her bankanın mobil şube uygulaması bulunur ve bu uygulama aracılığıyla da havale yapmak mümkündür. Bunun için tek yapılması gereken internet şube şifresi aracılığıyla mobil şubeye giriş yapmak ve Para Transferleri > Havale adımlarını takip etmektir.
Yine internet şubeden yapılabildiği gibi IBAN numarasıyla da havale yapmak mümkündür. Bunun için Para Transferi > EFT adımlarının takip edilmesi gerekir.
Havale için Gerekli Bilgiler
Havale yapacak tüketiciler bunu IBAN ile yapacaksa yalnızca 24 rakamlı TR ile başlayan IBAN numarası ve para transferi yapılacak kişinin isim soyisim bilgilerinin paylaşılması yeterli olacaktır.
Havale IBAN ile yapılmayacaksa hesap numarası, şube kodu, alıcı ismi ve soyismi bilinmelidir.
Sitemiz üzerinden EFT ve havale daha fazla bilgi edinmek için bu bölümü ziyaret edebilir ve bu işlemler ile ilgili daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.