fbpx
BlogGündemZiraat Bankası

Ziraat Bankası Altın Kiralama Sertifikası : Altını Olanlara Müjde

Ülkemizde vatandaşların yatırım aracı olarak kullandıkları değerler arasında her zaman altın güvenilir liman olarak üst derecede rağbet görmüştür. Bununla birlikte tabii ki toplumun geneli bu yönde bir davranış sergileyince, iyi kötü her evde belli bir miktar altın bulunduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla halk arasında yastık altında diye tabir edilen yaklaşık 100 milyar TL ‘lik altın olduğu değerlendiriliyor. Bundan bir kaç yıl önce bu yatırımın ekonomiye kazandırılması adına bankalar tarafından altın hesapları gündeme gelmiş ve bir çok kişi tarafından ilgi görmüştü. Ancak rakamların yeterli miktarda olmadığı değerlendiriliyor. Şimdi ise çok farklı bir uygulama ile devlet bankası olan Ziraat Bankası vatandaşların karşısına çıkıyor. Kısacası altınını kirala ve para kazan dönemi başlıyor. Ziraat Bankası altın kiralama sertifikasını alanlar bankaya altınlarını koyarak para kazanacak. Şimdi sizlere bu son dakika gelişmesinin detaylarını aktaralım.

Ziraat Bankası Altın Kiralama Sertifikası
Ziraat Bankası Altın Kiralama

 

Altın Sertifikası ile Altın Kiralama Dönemi Ekim 2017 ‘de Başladı

Devlet tarafından hayata geçirilen bu sisteminin adı Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası olacak. Bu konudaki tek aracı kurum ise T.C. Ziraat Bankası olacaktır. Başlangıç tarihi ise 2 Ekim 2017 olarak belirlenmiş durumda. 81 ilde, 245 ilçede toplamda 331 Ziraat Bankası şubesinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası verilerek altın toplanacak. 2020 yılı itibariyle de işlemler devam ediyor.

Altın Sertifikası İçin Ziraat Bankası Taşlı ve Reşat Altın Kabul Edilmeyecek

Altın talebi sırasında Ziraat Bankası şubelerine 22 ayar, 24 ayar, Cumhuriyet, ziynet ve sikke altınlar, külçe altınlar, darphane altınları, 22 ayar bilezikler ve kolye gibi takılar alınabilecek. Ancak üzerinde herhangi bir taş (değerli ya da değersiz fark etmiyor) bulunan altınlar ve yine Reşat Altın olarak tabir edilen altınlar ise kabul edilmeyecek. Ayrıca bankalarda hâli hazırda altın hesaplarında bulunan altınlarla da başvuru yapılabilmesi mümkün olmayacaktır.

Altınlarını Ziraat Bankası’na Verenler Herhangi Bir Kayıp Yaşanmayacak

Altınlar Ziraat Bankası tarafından kabul edilirken herhangi bir iskontoya tabi tutulmayacak ve yine saflığı bire bir olacak şekilde kabul edilecek. Yani bu anlamda yatırımcının herhangi bir kaybı olmayacak.

Diğer Bilinmesi Gerekenler

Altın Sertifikasına Katılmak İçin Alt Sınır Yok

Altın sertifikası almak suretiyle kabul edilecek olan altınlar için herhangi bir alt sınır belirtilmemiştir. Yani 1 küçük altınla da bu programa katılarak altın sertifikanızı alabilirsiniz. T.C. Ziraat Bankası, yatırımcının teslim ettiği altın miktarına göre yatırımcıya hesap cüzdanı verecek.

Altın Sertifikası Hesabınızı Takip Edebilirsiniz

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından tutulacak kayıtlar yatırımcılar tarafından da takip edilebilecektir.

Altın Kira Gelirinden Vergi Alınmayacak ve Ara Ödemeler Yapılacak

Altın sertifikası konusu ile ilgili olarak vatandaşın bu işten elbette bir kârı olacak. Kârı olacak ancak bu kâr için vergi muafiyeti uygulanacak. Kısacası vatandaş bu altınlarından elde ettiği gelirinden herhangi bir kesinti olmayacak. Ayrıca yatırımcılara belirli dönemlerde ara ödemeler yapılacaktır. Örneğin 2 yıl vadeli bir şekilde sisteme dahil olan yatırımcı, 6 ayda bir kupon ya da kira geliri elde edebilecek ve bunları vadeden önce bir kısmını ya da tamamını alabilecek. Vadenin bitiminde ise tekrar fiziki olarak altın geri alınabilecek. Ancak vade öncesindeki ödemeler için ise fiziki altın teslimi olmayacak.

İlk Üç Ayda Altın Sertifikasını Satmak İsteyenlerden Yüzde 1.5 Kesinti

Eğer sisteme girdikten sonraki ilk 3 ay içerisinde sistemden tamamen çıkmak istenilirse bu durumda altın sertifikası geri alınırken yüzde 1,5 kesinti olacak. 3 aydan sonraki çıkışlarda ise herhangi bir kesinti olmayacak.

Ziraat Bankası Altın Sertifikasına Nasıl Başvuru Yapılacak

2 Ekim 2017 tarihi itibariyle başlayacak olan Altın Sertifikası Tahvil Programına başvurular T.C. Ziraat Bankasına yapılacak. Her ilde en az bir Ziraat Bankası konu ile ilgili yetkili olacak.

Eğer yatırım anlamında bir takım bilgiler edinmek ve araştırmak istiyorsanız, bir çok alternatif yatırım yöntemini dile getirdiğimiz bölümümüzü de ziyaret edebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu