fbpx
Borsa

Elliott Dalga Prensibi Nedir Karakteristik Özellikleri Nelerdir

Teknik analiz yöntemleri arasında yer alan ve sık kullanılanlardan birisi olmayı başaran elliot dalga teorisi kapsamında piyasa hareketleri içerisinde de doğal bir düzenin varlığı kabul edilmiş, bu kapsamda fiyat hareketlerinin belirli sınırlar dahilinde yukarı ya da aşağı yönlü hareket edebileceği savunulmuştur. Bu denli sık kullanılması kaynaklı elliott dalga prensibi nedir, karakteristik özellikleri nelerdir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Elliott Dalga Teorisinin Prensipleri

Ralph Nelson Eliott tarafından ortaya atılan dalga teorimine göre piyasada ne yönde hareket olursa olsun her türlü hareketlilik kendisinden sonra gerçekleşecek olayları yorumlamada kullanılabilecek oldukça önemli verileri içermektedir.

Elliott dalga teorisi hareketlerin tekrar eden formasyonlarındaki dalgalanmaları inceleyen ve gelecekte oluşabilecek durumlara ilişkin tahmin üretmeyi ilke edinen bir teoridir.

Elliott dalga teorisine göre her piyasa kendine has bazı niteliklere sahiptir ve dolayısıyla her piyasaya özgü farklı karakteristik özellikler söz konusu olur. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı dalgaların piyasadan piyasaya değişim kaydetmesine karşın fiyatlardaki değişimin hangi piyasayla çalışıldığı fark etmeksizin yapısal bir düzeni koruyor olmasıdır. İşte bu yapısal düzene de dalga düzeni denilmektedir.

Beş Dalga Modeli

Yukarı ve aşağı yönlü 5 noktanın belirlenmesi sonrasında oluşturulabilen bu modelden yararlanabilmek için fiyatlarda her türlü değişim yaşandıktan sonra 5 adet noktanın belirlenmesi gerekir. Yukarı ve aşağı yönlü hareketlerin sırasıyla maksimum ve minimum noktalarının numaralandırılması itibariyle ortaya çıkan bu model tam anlamıyla bir formasyondur ve tekrar etmesi beklenir.

Düzeltme Dalgaları Arasındaki Fibonacci Oranları

Düzetme dalgaları ve fibonacci oranları uyarınca her dalganın sadece hareket ve düzeltme olmak üzere iki yönde gelişebileceği kabul edilir. Bu varsayım altında düzeltme dalgaları arasındaki fibonacci oranları da bir formasyon olur ve şu gibi özelliklere sahiptir:

  • Hareket dalgaları toplamda 5 noktanın belirlenmesiyle oluşturulur, düzeltme dalgalarının içerisinde ise toplamda 9 nokta belirlenir ve bu 9 noktanın hareketi incelenir.
  • Hareket dalgalarında daha büyük ölçekli bir inceleme yapılmış olur ve trendin ne yönde olduğu çok daha tutarlı biçimde ortaya çıkar.
  • Aşağı yönlü hareketler sonucu oluşan minimum noktaları düzeltme dalgaları olarak adlandırılır.

Elliott Dalga Özellikleri

Elliott dalga teorisinin ilk 5 noktası dalga olarak adlandırılır ve daha sonraki 3 nokta A, B, C olarak isimlendirilir. Hatırlanacağı üzere elliott dalga teoriminin temel prensiplerinden birisi de düzeltmelerdi ve 5 dalga noktasından sonra gelen 3 noktanın düzeltme noktası olduğuna yukarıda değinilmişti. Bu kapsamda her dalganın ayrı ayrı incelenmesi gerekir.

1 Numaralı Dalga

Teorem içerisinde yer alan ilk dalga muhtemelen tüm grafikte görülebilecek en kısa ve basık dalga olacaktır. Ana sürecin bir parçası olsa da genel itibariyle sıçrama şeklinde resmedilir.

2 Numaralı Dalga

1 numaralı dalganın oluşturduğu etkiye aksi yönde hareket eden 2 numaralı dalga çoğu zaman 1 numaralı dalganın oluşturduğu olumlu ya da olumsuz etkiyi tersine çevirir.

3 Numaralı Dalga

3 numaralı dalga ana trendin yönünün ne olduğunu gösteren en uzun dalgadır ve çoğunlukla 1 numaralı dalgadan daha büyük bir etkiye sahip olur. Klasik geçiş olarak da isimlendirilebilen bu dalga dow teorisinin alım yapmayı önerdiği süreci ifade eder. 3 numaralı dalgaya ilişkin bilinmesi gereken en önemli detaylardan birisi de bu dalganın kesinlikle 5 dalga arasındaki en kısa dalga olmaması gerektiğidir.

4 Numaralı Dalga

4 numaralı dalga da düzeltmenin gerçekleştiği bir süreci ifade eder. Yapı itibariyle 2 numaralı dalgadan ayrılır çünkü bu noktadan itibaren üçgenler oluşmaya başlar.

5 Numaralı Dalga

Muhtemelen piyasa zirvesi olarak tasvir edilir.

A Dalgası

A dalgasının oluştuğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı 5 dalgalı eliott dalga formasyonunun oluşmasıdır. Eğer düzeltme dalgalarının sayısı sıklaşmaya başladıysa A dalgasının varlığından söz edilebilir.

B Dalgası

Satış yapmak için son durak olarak tasvir edilen bu nokta hareket aşağı yönde ilerlemeden önceki son noktadır. A noktasının varlığı bulunduktan sonra B dalgasının varlığından söz edilebilir.

C Dalgası

Yükselişin bittiğini gösteren c dalgası a dalgasının tabanından daha aşağıda kalır ve bu noktadan sonra piyasada yükseliş yönünde bir hareket arayışı içerisinde olmak mantıksız olur.

DIAGONAL Üçgenler

5 veya son dalganın içerisinde ortaya çıkabilen diagonal üçgenlerin bir dalga olmadığını bilmek yanlış yorum yapmamak adına oldukça önemlidir. Tıpkı dalgalarda olduğu gibi düzeltme ve itme hareketlerine rastlanır. Diagonal üçgenler kendi içerisinde 5 dalgadan meydana gelir ve bu dalgaların tümünün karakteristik özellikleri şeklin bütünüyle benzerlik gösterir. Diagonal üçgen içerisinde oluşan 4 numaralı dalganın her zaman 1 numaralı dalganın tepe noktasından daha üst bir noktada oluşması gerekir. Diagonal üçgenler neredeyse hiçbir zaman eksik dalga modeliyle sonuçlanmaz.

Yekun Üçgenler

3 ve 5 numaralı dalgaların arasında oluşan yekun üçgenler de kendi içerisinde farklı formasyonlara sahiptir. Çok ani, sert ve uzun süren hareketleri tasvir eden bu üçgenler A-B-C olarak isimlendirilen düzeltme dalgalarıyla çok benzer niteliktedir.

Dow Teorisi

Dow teorisi eliott dalga teorimin tamamlayıcılarından birisidir ve çoğu zaman yatırımcıların işini kolaylaştırmaktadır. Bu kapsamda dow teorisinin üç aşamadan oluştuğunu hatırlayarak bazı noktalara değinilmesi yararlı olabilir:

  1. Aşama içerisinde yer alınması halinde piyasanın kötü koşullarda olduğundan söz edilebilir, ancak uzun vadeli alım yapılması halinde yükselişlerin olacağı varsayılır.
  2. Aşama içerisinde yer alınması halinde piyasa şartlarının normalleşmeye başladığından söz edilebilir, risk sevmeyen alıcılar da artık yavaş yavaş alım yapmaya başlar.
  3. Aşama içerisinde yer alınması halinde daha önce yatırım yapanların yükselen fiyatlar karşısında satış yapmaya başladığından söz edilebilir, bir süre sonra piyasaya yeni alıcılar da dahil olur ve küçük yatırımcılar satış yapmaya devam eder.
elliot dalga prensibi

Dow Teorisi Nasıl Uyarlanır

Dow teorisinin 3 aşamasını kavradıktan sonra bunun eliott teoriminde ne anlama geldiğini merak etmek oldukça anlaşılabilir bir durum. Dow teorisinin 3 numaralı aşaması eliott teoreminin 1, 3 ve 5 numaralı dalgalarına karşılık gelir.

Yani 1, 3 ya da 5 numaralı dalganın içerisinde yer alınması halinde yatırımcıların satış yapmaya başladığından ve yeni alıcıların piyasaya girdiğinden söz edilebilir.

Borsada Kullanılan Teknik Analiz Nedir ve Ne İşe Yarar konulu yazımızı da okumanızı öneririz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu