E Ticarete Başlayacaklara Başaranlardan 10 Tavsiye
Dünya çapında üstel büyümenin gözlemlendiği ender sektörlerden birisi olan e-ticaret sektörü son zamanlarda ülkemizde de hızla bir standarda kavuşmaya başlamıştır. Bu kapsamda işini internete taşımak isteyen girişimcilerin dikkat etmesi gereken binlerce ayrıntı sıralanabilir, ancak tüketici açısından değerlendirildiğinde daha fazla satış yapılmasına yardımcı olacak 10 tavsiye ile bir perspektif yakalamak yararlı olacaktır.
1 – Kurumsal Kimlik Şart
Tüketicilerin satın alma davranışı göstermesinde kurumsal kimlik oldukça önemlidir. Satın alma işleminden hemen önce web sitesini inceleyen tüketici kurumsal kimlikle ilgili şüpheleri olması halinde daha pahalı dahi olsa kurumsal kimliğe sahip web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Bu nedenle kurumsal bir yapıda olunduğu çeşitli imgelerle ya da yazılarla tüketicilere açıkça ifade edilmelidir.
Ek olarak imla hataları mutlaka giderilmeli, web sitesinin logosu ve renk şeması da mutlaka bir çalışma ile amaca uygun olarak düzenlenmelidir.
2 – Kime Satış Yapacağınıza Karar Verin
Yapılan son araştırmalar dikey büyüme hedefinde olan girişimcilerin daha başarılı olduklarını defalarca ortaya koydu. Bu kapsamda en azından ilk başta büyük bir kitlenin az ilgi gösterdiği ürünlere yönelmek yerine küçük bir kitlenin çok ilgi gösterdiği niş alanlara yönelmek yararlı olacaktır. Bu sayede kime satış yapacağınıza karar verebilir ve vereceğiniz reklamların amacına tam manasıyla ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
3 – Sistem Güvenliği ve Teknik Altyapı Çok Önemli
Web sitenizin gerekli güvenlik standartlarının tamamını karşıladığından ve teknik altyapınızın alışveriş sırasında meydana gelebilecek muhtemel hatalara karşı hazırlıklı olduğundan emin olun. Buna ek olarak hatalarla ilgili açıklayıcı metinler hazırlamak ve tüketicileri bununla ilgili anında bilgilendirecek balonlar oluşturmak da çok önemlidir. Örneğin alışveriş sırasında hata mesajı ile karşılaşan ve farklı hiçbir metin görmeyen tüketici size ulaşmak yerine sekmeyi kapatacak ve farklı alışveriş sitelerine yönelecektir.
4 – Mobil Uygulama Üzerinden Satış Yapın
Mobil uygulama üzerinden ve responsive web sitesi aracılığıyla yapılan satışların hacmi gün geçtikçe artıyor ve tüketiciler artık telefonları üzerinden alışveriş yapmanın önünde herhangi bir engel olduğunu düşünmüyor. İnternet aramalarının % 60’ından fazlasının da telefon üzerinden gerçekleştirildiği düşünüldüğünde web sitesinin mobil uyumlu olması gerektiği bir seçim değil zorunluluk halini alıyor.
5 – Sosyal Medyayı Etkin Kullanın
2’inci tavsiyede de belirtildiği gibi hedef kitlenizi tanımlamanız sosyal medya kullanımınız konusunda da çok önemli. Hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı sosyal mecraları araştırın ve bu mecraları aktif şekilde kullanarak muhtemel müşterilerinize erişmeye gayret gösterin. Kendi oluşturduğunuz ağ sayesinde reklam masraflarınızı çok ciddi ölçüde düşürebileceksiniz.
6 – Hızlı Satın
Satın almaya karar veren tüketicinin çok kısa bir süre içerisinde az sayfa değiştirerek bunu yapmasını sağlayın. Sistem iyileştirmelerinin nasıl olacağını belirlemek tamamen size kalmış fakat şuan ki dünya standardı satışın 3 hamlede gerçekleştirilebilmesini ön görüyor.
7 – Marka Olun
E-ticaret sitelerinin bağlantı reklamlarından ziyade marka reklamlarına ihtiyacı vardır. Ne satışı yaptığınızı ve isminizin ne olduğunu tüketicilerin aklına kazımanız verdiğiniz reklama tıklanmasından çok daha önemlidir. Çünkü muhasebenin ilk kurallarından birisi şirketin sonsuza dek yaşayacağını varsaymaktır.
8 – Geri Bildirimler Alın
Tüketicilerin web siteniz üzerindeki davranışlarını Google Analytics ya da Yandex Metrica gibi araçlarla analiz edebilirsiniz. Buna ek olarak kendiniz ve çevrenizdeki insanların da web sitesini tüketici gözüyle test etmesini sağlayın ve her eleştiriyi dikkate alın.3
9 – SEO Çok Önemli
Sürekli reklam vermek sürekli satış yapılmasını sağlayabilir, ancak bu kesinlikle sürdürülebilir olmayacaktır. Oldukça hassas bir çalışma gerektiren ve mutlaka bir yerde tıkanacak olan bu düzene bel bağlamak yerine kendi arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızı yapın ve reklam vermeden de arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeyi hedefleyin.
10 – Rakiplerinizi Açılış Sayfanız Yapın
Rakiplerinizi her an takip edin ve yaptıkları her hamleden haberdar olun. Rekabeti zarar verici bir aktivite olarak değil sektörün gelişmesine yardımcı olacak bir prosedür olarak görün. Ek olarak pazarın dışına itilmemek için trendleri takip etmenin yararlı olacağını da unutmayın.
Sitemiz üzerinden İnternetten Satılacak Trend Ürünler ile fikir edinmek için ilgili yazımızın bulunduğu bu bölümü ortalama 4 dakikada okuyabilirsiniz.