fbpx
HayvancılıkHibe Krediler

Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Hangi Desteklerden Yararlanılır

Son dönemlerde hakkında sıkça bahsedilen et, süt, yumurta vb. ürünler giderek ülkemiz için stratejik ürün niteliği kazanmaya başlamış ve bu kapsamda çeşitli teşvik ve kredi desteklerinin önü açılmıştır. Ülkenin en temel ihtiyaçlarından olan tavuk eti ve yumurta gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi adına prefabrik tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin de yararlanabileceği devlet destekleri vardır. Bu kapsamda devlet desteği ile prefabrik tavuk çiftliği kurulumu nasıl sağlanır, koşullar nelerdir, nelere dikkat edilmelidir ve diğer spesifik noktalara değinmek yararlı olacaktır.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulumu

Prefabrik tavuk çiftliği diğer hayvancılık kollarına nazaran çok daha kısa süre içerisinde satışa başlanılabilmesi ve daha düşük maliyetlerle kurulabilmesi itibariyle yatırımcıları adeta cezbetmektedir. Gerçekten de gerektiği şekliyle ve yüksek standartlara sahip bir prefabrik tavuk çiftliği kurulması halinde kısa süre içerisinde yüklü miktarca ciro elde etmek mümkündür.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur

Prefabrik tavuk çiftliği kurulumundan önce satış sürecinde neye ağırlık verileceğini (yumurta, et, civciv vb.) önceden belirlemek ve tüm planlamada buna sadık kalmak gerekir. Üretim ve satış sürecinde çeşitli esneklikler söz konusu olsa da en başta yapılacak planda bir stratejiye sadık kalmak büyük önem arz etmektedir.

Teknolojik imkanların gelişmesi ve buna paralel olarak izin kapsamının artması prefabrik, çadır ve ev tipi tavuk üreticiliğinin yapılmasını mümkün kılmıştır. Bu kapsamda prefabrik tavuk çiftliği kuracak bir kişinin ilk işi prefabrik tavuk çiftliği kurmak konusunda faaliyet gösteren firmalarla temas kurmak ve teklif almaktır.

Teklif sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli detay planlanan kapasite için yeterli bir büyüklüğün olup olmadığıdır. Bu da yine yukarıda değinildiği gibi ağırlığın neye verileceği ve ne kadar tavukla üretim yapılacağıyla ilgili olacaktır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken detaylar şunlardır:

  • Prefabrik çiftlik ne kadar büyük,
  • Prefabrik çiftlik ne kadar kaliteli,
  • İzolasyon mevcut mu,
  • Hareket kolaylığı sağlıyor mu,
  • Kaç tane pencere var ve büyüklükleri ne durumda,
  • İç dizaynda diğerlerinden ayırt edici ne gibi özellikleri mevcut (holluk, yumurtalık, suluk, yem düzeneği vb.),
  • Isıtma imkanı sağlayıp sağlamadığı, sağlıyorsa bunu nasıl ve ne kadar maliyetle sağladığı.

Ek olarak prefabrik çiftliğin kurulacağı alanın da çeşitli izin süreçlerinden geçmesi gerekecektir. Bunun için öncelikle nerede üretim yapılacağına karar vermek ve bu karar sonrasında il özel idaresine başvurmak gerekir. İl özel idaresine yapılan başvuru sonrasında arazi taraması yapılacak ve tavuk çiftliği kurmak için uygun bir alanın olup olmadığı belgelenecektir. Eğer uygun bir alan olduğu kararı verilirse kısa süre içerisinde tüm süreç tamamlanabilir ve üretime başlanabilir.

Destek İmkanları Neler?

Her şey tamamlandıktan sonra sıra hangi desteklerden yararlanılabileceğine geldi. Desteklerin neler olduğuna en başta değinilmedi çünkü tavuk çiftliği kurmaya karar veren bir kişi bunu devlet desteği olmasa da yapabilmeyi göze alacak kadar sektörel bilgi sahibi olmalı.

Hali hazırda yararlanılabilecek en kapsamlı ve avantajlı destek Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen 101-3, 101-4 ve 103-3 numaralı IPARD destekleridir. Söz konusu destekler kapsamında 750 bin TL’ye kadar faizsiz kredi tahsis edilebilir. Desteklerden yararlanmanın tek şartı ise tahsis edilen kredi kadar arazi, mal vb. teminat gösterebilmek.

KOSGEB desteği ise işin pazarlama, satış ve üretim sürecinde karşılaşılacak maliyetleriyle ilgilenmektedir. Tavuk alımı, ilaç alımı, suluk alımı vb. ihtiyaçlar için KOSGEB desteklerinden yararlanılamaz fakat kümes hayvanı işlenmesi ve saklanması, et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı (10, 10.01, 10.11, 10.12, 10.13 NACE kodlu) konusunda KOSGEB’in tüm desteklerinden yararlanmak mümkündür. Bu kapsamda üretime başlamak için gerekli tavukların, yumurtalıkların, prefabrik çiftliğin vb. alımı için TKDK desteğinden, pazarlama, işleme ve satış konusundaki giderler için KOSGEB desteğinden yararlanılabilir.

Şartlar

Hangi destekten yararlanılıyor olunursa olunsun çekilen kredi kadar teminat verebilmek ya da geri ödenebileceğini bir şekilde ispat etmek gerekmektedir. Bu kapsamda kredi notunun yüksek olması en önemli şartlar arasındadır. Ek olarak:

prefabrik tavuk çiftliği destekleri
prefabrik tavuk ciftligi tesvikleri
  • Proje dosyasının uygulanabilirliği,
  • Kaç tane tavukla üretim yapılacağı,
  • Ne kadar sermayeyle işe başlanılacağı,
  • Sermaye sonrasında ne kadar banka kredisi kullanılacağı,
  • Faaliyet gösterilecek arazinin kime ait olduğu,
  • Kaç yıl vadeyle kredi kullanılacağı gibi detaylar da kredi tahsisinin önünde engel oluşturabilir.

Bu kriterlere göre yapılan değerlendirme sonrasında destek verilip verilmeyeceği kararlaştırılacaktır. Herkes için geçerli olan herhangi bir şartlar bütünü yoktur ve proje özelinde değerlendirme yapılır.

Tavuçuluk ile İlgili Alınabilecek Tüm Destekler ile ilgili yazımızı da bu bölümden https://onlinekrediler.net/tavukculuk-ile-ilgili-devletten-alinabilecek-tum-destekler/ okuyarak süreç hakkında alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu