Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İçin Teşvik Başvurusu Yolu
Geçtiğimiz dönemlerde hakkında en çok konuşulan ve ciddi tartışmalara konu olan sektörü hiç şüphesiz hayvancılık sektörüdür. Gerek yurt dışından ithalatın artması, gerek yurt içerisindeki üreticilerin desteklenmediği iddiasının güç kazanması bazı düzenlemeleri de beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda büyükbaş ya da küçükbaş hayvancılık yapılacak olması fark etmeksizin çeşitli devlet desteklerinden yararlanılması mümkündür. Dolayısıyla devletin sağladığı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık teşvikleri nelerdir nasıl başvuru yapılmaktadır kısaca değinilmesi yararlı olabilir.
Hayvancılık Destekleri
Geçtiğimiz yıllarda hayvancılık destekleriyle ilgili düzenlemelerin artması ve finansmanların kapsamının genişletilmesi üreticinin de aklını karıştırmıştır. Onca farklı destek ve ödeme vaadi varken hangisine başvuru yapılacağı ve neden diğerlerindense onun avantajlı olduğu konusunda bazı soru işaretlerinin ortaya çıkmış olması oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Bu kapsamda yararlanılabilecek kurumların ayrıntılarına değinmeden önce hangi kurumların destek verdiğiyle ilgili kısa bir liste paylaşarak konuya başlamakta yarar var:
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu,
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
- Mevzuata Tabii Bakanlar Kurulu Destekleri,
- Dönemsel bazda düzenlenen projeler.
TKDK Hayvancılık Destekleri
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği’ne katılma aşamasında olan ülkelerin Avrupa Birliği düzeyinde kalkınabilmesi için faaliyet gösteren ve bütçesinin bir kısmı AB ülkelerinden hibe edilen kurumdur. Bu kapsamda ülkemiz de AB kapısındadır ve dolayısıyla üreticilerin TKDK kredilerinden ya da hibelerinden yararlanması mümkündür.
TKDK, kırmızı et üreticiliği ya da süt üreticiliği yapmak isteyen üreticilere destek vermektedir. Bu desteklerden yararlanabilmek için sağlanması gereken şartlar faaliyet konusuna bağlı olarak değişmektedir.
Süt üretimi yapmak isteyenlerin:
- En az 10, en fazla 120 inek,
- En az 5 manda, en fazla 50 manda,
- En az 50 keçi, en fazla 500 keçi,
- En az 50 koyun, en fazla 500 koyun ile faaliyete başlaması gerekir.
Et üretimi yapmak isteyenlerin:
- En az 30, en fazla 250 sığır,
- En az 100, en fazla 500 koyun,
- En az 10, en fazla 50 manda,
- En az 100, en fazla 500 keçi ile faaliyete başlaması gerekir.
Talep eden çiftçiler et ve süt üreticiliğini tabii ki aynı zamanda da yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus her ikisi için de minimum ve maksimum gerekliliklerin sağlanıyor olmasıdır.
Başvuru için TKDK’nın desteklediği illerden birisinde faaliyet gösteriyor olunmalıdır. TKDK’nın şube bulundurmadığı illerde bu destekten yararlanmak mümkün değildir.
Verilecek destek 15 bin EUR ile 1 milyon EUR arasında değişiklik göstermektedir. Bu desteklerin sermayeye bağlı olarak çok büyük bir kısmını faizsiz geri ödemek mümkündür.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Destekleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destek geri ödemesiz yani hibe niteliğinde bir destektir. Koyun yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilerin 30 bin TL hibe, kırmızı et üreticiliği ya da süt üreticiliği yapmak isteyenlerin 15’den daha az inek sahibi olması halinde 30 bin TL hibe imkanından yararlanması mümkündür.
Başvuru için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Ödemeler yılda bir defa olmak üzere tek seferde yapılır.
Köyüne Dönene 300 Koyun Projesi ve Genç Çiftçi Projesi
Hali hazırda en bilinen ve en çok talep gören iki proje, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve dönemsel bazda başvuru kabul edilen nitelikteki projelerin en güzel örnekleridir.
Hayvancılıkla uğraşmak isteyen kişilerin bu gibi dönemsel bazda düzenlenen projeleri de takip etmesi ve bir yere bağlı kalmaması gerekmektedir.
Köyüne dönene 300 koyun projesi kapsamında hali hazırda hayvancılıkla uğraşan ailelere 300 damızlık koyun karşılıksız olarak teslim edilmekte ve üzerine faaliyeti üstlenen kişiye devlet tarafından asgari ücret düzeyine maaş ödemesi yapılıp, sigorta primi yatırılmakta. Yem, ilaç vb. her türlü giderin de karşılanacağı bu proje kapsamında tek talep arazi tapusunun ipotek altına alınması.
Genç çiftçi projesi kapsamında 18 ile 40 yaşları arasındaki gençlerin köyüne dönüp hayvancılık faaliyetiyle uğraşmaya başlaması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında köyüne dönen gençlere 15 büyük baş hayvan ya da 50 küçük baş hayvan karşılıksız olarak verilmekte, üzerine de 30 bin TL hibe tahsis edilmektedir. 30 bin TL’lik hibeyi ahır yapımı vb. için kullanabilen gençler ilk yıldan itibaren ciddi gelir sahibi olma imkanına kavuşur.
Son dönemin gelişmelerinden olan ve daha önce sizlerle paylaştığımız Köyüne Dönene 300 Koyun + Maaş Desteği konulu yazımızı da bu bölümden https://onlinekrediler.net/koyune-donene-300-koyun-maas-ve-30-bin-tl-hibe/ okumanızı öneririz.