fbpx
HayvancılıkKosgeb Kredileri

KOSGEB Salma Tavukçuluk Şartları Detaylar 2021

Geçtiğimiz yıl yaşanan yumurta krizinin ardından salma tavukçuluğa ve bu faaliyetle ilgilenen kişilere daha fazla önem verildiğini belirtmekte fayda var. Faaliyette bulunan kişiler yumurta ithalatının artması, yurt dışından ithal edilen ürünlerin sağlık açısından tehdit oluşturması ve türevi sebeplerle yerli üretime verilen teşviklerden yararlanma imkanına sahip. Yine de standartların sağlanması amacıyla belirlenen bazı prosedürlere uyulması gerekiyor. Bu açıdan KOSGEB salma tavukçuluk şartları nedir 2021 yılı için tekrar değerlendirmekte fayda var.

Salma Tavukçuluk Kredileri 2021

Tavuk çiftliği kurmak ilk düşünüldüğünde kulağa basit bir iş gibi geliyor olabilir, ancak durum öyle değil. Profesyonel bir üretim süreci kurulması ve faaliyette bulunulurken maliyetlerin düşürülebilmesi için en başta ciddi miktarda yatırım yapmak gerekiyor. Bu açıdan yüksek miktarlarda sermaye ihtiyacı doğan kişilerin kredi ya da devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanması kaçınılmaz oluyor.

Girişimciler salma tavukçuluk yapmak istemesi halinde banka, KOSGEB kredileri, TKDK vb. kuruluşlar aracılığıyla çok düşük faiz oranlarıyla ya da faizsiz olarak kredi kullanma hakkına sahip. Tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla tahsis edilen krediler, diğer kredilere nazaran çok daha düşük faiz oranlarıyla ve ödeme kolaylıklarıyla veriliyor.

Hali hazırda başvuru iletilebilecek salma tavukçuluk kredileri veren kuruluşlar:

  • KOSGEB,
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
  • TKDK (IPARD Projesi)

TKDK Salma Tavukçuluk Desteği

Avrupa Birliği fonundan ayrılan kaynaklarla desteklenen TKDK’nın IPARD projesi kapsamında salma tavukçuluk faaliyetinde bulunmak isteyen kişilere faizsiz kredi desteği veriliyor.

TKDK’nın desteklediği illerde faaliyette bulunmak isteyen T.C. vatandaşları, hazırladıkları iş planı projesini TKDK’ya göndermeleri halinde değerlendirmeye alınıyor. Yapılan değerlendirme sonrasında başvurusu onaylanan girişimcilere kanatlı et üreten tarımsal işletme, kanatlı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, yumurta üreticiliği gibi konular için finansman veriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı faaliyete devem ederken yapılması gereken bazı harcamaların karşılanabilmesi konusunda destek olabilmek adına 30 bin TL’ye kadar hibe vermektedir. Söz konusu hibe kanatlı hayvanların satın alınması amacıyla da kullanılabilir. Bu hibeden yararlanmak isteyenlerin:

  • En az 500 tavuk sahibi olması,
  • Salma tavukçuluk projesi hazırlaması gerekmektedir.

KOSGEB Salma Tavukçuluk Desteği

KOSGEB, salma tavukçuluk faaliyeti için doğrudan kredi vermemektedir. Fakat salma tavukçuluk faaliyetinin kurumsal ayağı için her türlü kredi imkanından yararlanılmasını mümkün kılmaktadır.

Yani KOSGEB’den alınan krediyle kanatlı hayvan, yem, ahır yapımı vb. harcamaları yapmak mümkün değildir, ancak yumurtaların paketlenmesi için fabrika kurulması, altyapı çalışmalarının tamamlanması, işletme kuruluşu vb. maliyetleri karşılamak mümkündür. Kurulan işletme için KSOGEB’in tüm desteklerinden yararlanılabilir, ancak daha öncede belirtildiği gibi bu imkan faaliyetin sadece işletme ayağı için verilmektedir.

kosgeb salma tavukculuk

Hali hazırda TKDK desteklerinden yararlanabilen bir işletmenin ek olarak KOSGEB desteğinden yararlanması mantıksız görülebilir fakat KOSGEB’in 13 proje destek programı kapsamında çeşitli harcamaları milyonlarca TL’ye varan miktarlarda karşıladığını hatırlamak gerekir.

Sitemizde ayrıca Tavukçuluk İle İlgili Devletten Alınabilecek Tüm Destekler hususunda daha önceden yayımlamış olduğumuz yazımızı da okuyarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu