fbpx
Çiftçi KredileriHibe Krediler

Köyüne Dönene 300 Koyun + Maaş ve 30 bin TL Hibe

Önceki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından tasarlanan köye dönüş projesi adı altında bir projenin daha hayata geçirileceği ve bu projeye göre 300 koyun + asgari ücret + sigorta prim ödemelerinin devlet tarafından köyüne dönen kişiye verileceği belirtildi.

Özellikle boşta kalan arazilerin üretime katkıda bulunabilecek bölgeler olarak ülkeye kazandırılması adına hayata geçirilen proje kapsamında küçükbaş hayvancılığın da gelişimine katkı sağlanması planlanıyor. Söz konusu projeden yararlanabilmek için sağlanması gereken bazı şartlar var, fakat başvuru prosedürleri henüz açıklanmadı. Fakıbaba, önümüzdeki günlerde başvuru prosedürleriyle ilgili duyuruların yayımlanacağını belirtti.

Köyüne Dönene 300 Koyun ve Asgari Ücret Desteği

Köyüne dönene 300 koyun + maaş olarak adlandırılan proje yetkili ağızdan önce medya kuruluşlarınca duyuruldu. Bu nedenle çeşitli kafa karışıklıkları ve soru işaretleri ortaya çıktı, ancak yapılan araştırma neticesinde projenin fikir babasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanları, Ahmet Eşref Fakıbaba ve Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü (TİGEM) olduğu öğrenildi.

Projenin detayları üzerinde çalışılmaya halen devam ediliyor ve bütçenin, ne kadar hayvanın hangi oranla dağıtılacağının, hangi bölgelere dağıtılacağının vb. bilgisine erişilemiyor. Proje ile ilgili bilenen en net bilgi ise 2019 seçimlerinden önce devreye gireceği.

Kimler Yararlanabilecek?

Fakıbaba’nın açıklamalarından da anlaşılabileceği üzere proje kapsamında gerçekleştirilmek istenen en önemli amaç atıl arazilerin ülke ekonomisine ve üretime kazandırılmasını sağlamak. Yani hali hazırda küçükbaş hayvancılık yapan ve köyde olan kişilerin bu destek yararlanması mümkün değil.

Projeden yararlanacak kişilerin belirli bir süre hayvancılık yapmış, ancak daha sonra köydeki toprağını boşta bırakarak köyden göç etmiş kişiler olması planlanıyor. Fakıbaba, atıl arazilerin büyüklüğünün milyonlarca dönüme eriştiğini belirtti. Bu bölgelerde üretim yapmak isteyen çiftçilere 300 koyun ve asgari ücret düzeyinde aylık maaş ödemesi yapılacak.

Ek olarak destekten yararlanabilmek için yaş sınırının 41 olduğu da belirtiliyor. 41 yaşından büyük kişilerin destekten yararlanması söz konusu olamayabilir.

Herhangi Bir Ödeme Yapılacak Mı?

Verilen desteklerin tamamen bedava olacağını söylemek yanlış olacaktır, çünkü planlama uyarınca köyüne dönerek hayvancılık yapmak siteyen kişinin boş arazisini hayvancılık yapacağı dönem süresinde devlete ipotek ettirmesi gerekecek. 300 koyun alabilmek için Ziraat Bankası’ndan çok düşük faizli ve 5 yıl vadeli kredi çekilmesi talep edilecek ve her ay devlet tarafından çiftçiye asgari ücret düzeyinde ödeme yapılacak.

Veterinerlik hizmetlerinden tamamen ücretsiz yararlanılabilecek, yem ihtiyacı için ise Tarım Kredi Kooperatifleri’nden yararlanılması gerekecek.

Koyunlar Nereden Alınacak?

300 koyun desteğinden yararlanacağı düşünülen çiftçi sayısı dikkate alındığında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bu sayıdaki bir talebi karşılamasının mümkün olmadığı herkes tarafından biliniyor. Hatırlanacağı gibi daha önce hayata geçirilen ve bu projeye benzeyen Genç Çiftçi Projesi kapsamında teslim edilmesi gereken koyunların tedarik sürecinde ciddi aksaklıklar meydana gelmişti ve talep karşılanamamıştı.

Fikirler ortaya atıldığında eldeki en ciddi olasılığın ithal koyunlar olduğunu söylemek gerekir. Fakat bu durumda projeden nasıl bir verim alınacağı yani ithalata dayalı bir proje ile yerli üretimin nasıl teşvik edilebileceği uzmanlar tarafından da merak edilen konular arasında.

Ne Kadar Sermaye Gerekiyor?

Yukarıda da değinildiği gibi koyunlar bedava verilmeyecek. Çiftçiye 300 koyun alabilmesi için gerekli düşük faizli kredi tahsis edilecek ve bu süreçte geçimini sağlayabilmesi için asgari ücret ödemesi yapılacak. Dolayısıyla 300 koyunun satın alınabilmesi için gerekli kredinin ipotek şartını karşılamak adına 300 koyun değerince arazi sahibi olunması gerekir. Hali hazırda 1 damızlık koyunun 1000 TL civarında olduğu düşünüldüğünde tüm koyunların 300 bin TL tutacağı hesaplanabilir. 5 yıl vadeli düşük faizli kredi kullanılması gerekeceğinden geri ödemenin 450 bin TL civarında yapılacağı ve bu nedenle sermayenin yani arazinin de 450 bin TL’ye yakın değerde olması gerektiği düşünülebilir.

Koyunlar Satılabilir Mi?

Bu ayrıntının henüz netleşmediğini en baştan belirtmekte fayda var, ancak geçmişte düzenlenen projeler dikkate alındığında bir tahminde bulunulabilir. Geçtiğimiz dönemlerde bu projeye benzer destek projelerinde kredi vadesi doluncaya kadar hayvanların satılmasına ya da kesilmesine izin verilmiyordu. Bu nedenle çok yüksek ihtimalle bu projede de 5 yıl süresince koyunların satılması ya da keislmesi mümkün olmayacak. Yün, süt, gübre vb. satışı yapılmasında ise herhangi bir problem yok.

Yavrular Satılabilir Mi?

Fakıbaba’nın yaptığı açıklamaya göre yavruların satılması mümkün. Her bir yavrunun 700 ile 800 TL arasında bir fiyata bakanlığa satılabileceğini belirten Fakıbaba, erkek yavruların kesime gönderilebileceğini ve fiyat garnatisi verileceğinin de altını çizdi.

Devlet Ne Kadar Para Harcayacak?

Projenin detayları üzerinde halen çalışılıyor ve bütçe net bir şekilde açıklanmadığı sürece de kaynak kullanımının ne ölçüde olacağının belirlenmesi imkansız. Yine de ön görülen sayıdaki çiftçi için yapılacak harcamalar dikkate alındığında en az 1 milyar TL kadar kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek gerekir.

Köye Dönüş Projesi 30 bin TL Hibe

Meyve bahçeciliği, fidan ekiciliği, fide ekiciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, kültür mantarı üreticiliği, tıbbi bitki yetiştiriciliği, aromatik bitki üreticilği, seracılık ve hayvancılık yapmak isteyen 18 yaşından büyük 41 yaşından küçük okur-yazar T.C. vatandaşı çiftçiler kütüğe kayıtlı olduğu köye geri dönmek istemesi halinde bakanlık tarafından 30 bin TL hibe ile desteklenecek. Söz konusu hibenin üretim ve istihdam amacıyla kullanılması gerekiyor.

koyuna donene 300 koyun maas hibe

Bu hibeden yararlanmak isteyen çiftçilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuru sırasında gerekecek belgeler:

  • SGK’dan alınan işsizlik belgesi,
  • Kimlik,
  • Varsa tapu fotokopileri,
  • KOSGEB eğitimlerine katılındıysa katılım belgeleri,
  • Okur-yazarlık belgesi ya da diploma,
  • İkametgah,
  • Faaliyetin gerçekleştirileceği arazinin kira sözleşmesi ya da aidiyeti gösteren herhangi bir evrak.

2020 yılında da bu uygulamanın devam ettirilmesi bekleniyor.

Sitemizde yer alan Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları güncel bilgileri için ise bu bölümü ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı