Borsada Kullanılan Teknik Analiz Nedir Ne İşe Yarar Detaylar
Borsa bir değere bağlı kalması ve çoğu zaman tahmin edilebilir karakteristik özellikler sergilemesi itibariyle teknik analiz yöntemlerinin kullanılabildiği bir platformdur. Borsa’da yatırım yapmayı planlayan yatırımcıların öncelikle analizlerin nasıl yapıldığını ve bu analizlerin nasıl yorumlanabileceğini çok iyi şekilde öğrenmelidir. Bu sayede yatırım yapacağı enstrümanın alacağı değerleri tahmin edebilen yatırımcıların çok daha fazla kar etmesi ya da çok daha az zarar etmesi mümkün olabilir. Bu açıdan borsada kullanılan teknik analiz nedir, teknik analiz yöntemleri nelerdir, veriler nasıl yorumlanır ve en önemlisi nereden başlanmalıdır gibi konulara değinilmesi büyük önem arz etmektedir. Fakat önce son dönemlerde en sık sorulan sorulardan birisiyle yani bitcoinle başlayalım.
Bitcoin’de Teknik Analiz Yapılır Mı?
Bitcoin belirli bir değere henüz bağlı değildir. Günümüzde ülkelerin para birimleri merkez bankaları üzerinden altın rezervleriyle değerlendirilmekte ve değeri ülkenin sahip olduğu altın rezervlerine bir şekilde denk düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu açıdan bitcoinin günlük hayatımızda çok ciddi bir yer kaplaması mümkün, ancak henüz bir değere bağlı olmaması ve herhangi bir ülke tarafından sahiplenilmemesi nedeniyle teknik analiz yapılması sağlıklı sonuçlar vermeyecektir.
Teknik Analiz Nedir?
Teknik analiz en basit haliyle geçmişte alınan değerler üzerinden gelecekte alınacağı tahmin edilen değerleri bulmaya çalışmaktır. Teknik analiz genel itibariyle verilerin yorumlanmasıyla yapılır ve bu verilerin yorumlanma biçimiyle ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Bu açıdan eldeki verilerin ne şekilde yorumlanacağı ve üzerine daha fazla ne katılabileceği tamamen yatırımcının kontrolündedir. Mükemmel bir teknik analiz yöntemi bulan kişilerin bunu kimseyle paylaşmayacağı da hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalıdır.
Teknik analiz sadece fiyat değişimlerini baz alır ve işin matematiksel boyutuyla ilgilenir. Bu açıdan teknik analiz siyasi, jeopolitik, ekonomik, duygusal vb. açıdan yapılan ek analizlerle mutlaka harmanlanmalıdır. Aksi taktirde gelecekte oluşacak koşulların göz ardı edilmesi nedeniyle beklentilerin gerçekleşmemesi mümkün olabilir.
Örnek vermek gerekirse GDO’lu besin üreten bir işletmeyi ele alalım. Bu işletmenin hisse senetlerinin piyasada olduğunu ve her şeyin yukarı yönlü hareketi işaret ettiğini varsayalım. Şüphesiz bu durumda teknik analiz yapılması halinde tüm veriler satın alınması yönünde sonuç verecektir. Fakat aynı zamanda meclis gündeminde de GDO’lu besinlerin üretiminin durdurulmasıyla ilgili bir konunun olduğunu ve destekçilerinin çok sayıda olduğunu düşünelim. Bu durumda teknik analiz satın alınması yönünde sinyal veriyor olsa da şu durumda meclisten geçebilecek bir kanun maddesi sonrasında hisse senedinin yerle bir olması imkan dahilinde olacaktır. Dolayısıyla yapılan politik bir analiz teknik analiz sonuçlarının tam tersinin yapılması gerektiğini ortaya koymuş oldu.
Teknik Analiz Nasıl Yapılır
Teknik analize öncelikle en temel kavramlar olan ayı ve boğa piyasalarıyla başlamak gerekir. Bu iki kavram her ne kadar herhangi bir çağrışımda bulunmuyor olsa da hali hazırda yatırımcılar tarafından çok sık kullanılmakta ve çoğu zaman beklentilerin doğru çıkmasına yardımcı olmaktadır.
Eğer bir hisse senedi her gün bir önceki günden daha düşük değerde kapanıyorsa bu hisse senedi ayı piyasasında, tam tersi bir durum varsa boğa piyasasında işlem görüyor demektir. Ayı piyasasında işlem gören bir senedin neden bu piyasada olduğu teknik analiz harici yöntemlerle anlaşılmalı ve geçici bir durumsa piyasaya bu senet için nereden giriş yapılacağı hesaplanmalıdır. İşte burada da bir analiz yöntemine daha ihtiyaç duyulmaktadır ve bu durum hep bu şekilde yeni şeylere duyulan ihtiyaçlarla devam edecektir.
En sık kullanılan teknik analiz yöntemleri:
- Fiyat formasyonları,
- Devamlılık formasyonları,
- Trend değişim formasyonları,
- Fibonacci dizisi ve altın oran,
- Hareketli ortalamalar,
- Composite grafikler,
- Bantlar,
- Bollinger bantları,
- Fiyat göstergeleri,
- Relative strength index,
- Directional movement,
- Stochastic oscillator,
- MACD,
- Momentum,
- Elliot dalgaları şeklindedir.
Fakat yukarıda da değinildiği gibi tüm analiz yöntemleri bunlarla sınırlı değildir ve çoğu zaman para vermeden bilgi edinmek pek mümkün olmamaktadır.
Yatırımcılar bilgiye erişmek için çok sık kitap okumalı ve tecrübeli yatırımcıların hareketlerinin ardındaki stratejiyi anlamaya çalışmalıdır. Eğer konuyla ilgili destek alınması gerekirse aracı şirketlerin konuyla ilgili çeşitli eğitimler verdiğini de hatırlatmak gerekir.
Bollinger Bantları
Diğer yöntemlere nazaran borsada en sık kullanılan analiz tekniği bollinger bantlarıdır. Bu açıdan bollinger bantlarına ayrı olarak değinilmesi gerekmektedir.
Bollinger bantları 1980 yılında John Bollinger tarafından ortaya çıkarılmış bir analiz yöntemidir ve enstrümanın volatilitesini ölçmeye ciddi biçimde yardımcı olur. Yapılan bu analiz sayesinde piyasaya nereden giriş yapılacağı ve tasarrufların yatırıma çevrilmesi halinde muhtemelen ne kadar kar elde edileceği hesaplanabilir.
Bollinger bantları 3 tanedir. İlk bant orta bant olarak tasvir edilir ve son 20 günlük fiyat hareketlerinin basit ortalamasının hesaplanmasıyla bulunur.
İkinci bant üst bant olarak tasvir edilir ve son 20 günlük fiyat hareketlerinin basit ortalaması + (20 günlük fiyatın standart sapmasının toplamı x 2) ile bulunur.
Üçüncü bant alt bant olarak tasvir edilir ve son 20 günlük fiyat hareketlerinin basit ortalaması – (20 günlük fiyatın standart sapmasının toplamı x 2) ile bulunur.
Çizilen bu bantlar hisse senedinin hangi aralıklarda oynayacağını ve dolayısıyla da yapılan yatırımın ne ölçüde riske konu olduğunu belirlemek gibi bir çok konuda yatırımcıya yardımcı olacaktır.
Borsada Keriz Silkeleme Nedir Nasıl Anlaşılır konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/borsada-keriz-silkeleme-nedir-nasil-anlasilir/ okuyarak sektörel alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.
2 Yorum