fbpx
Ticaret

İhracat Yapmak İçin Nereden Başlamalı (Yol Haritası)

İhracat yapmak yalnızca devlet için değil kişi için de finansal anlamda ciddi maddi menfaatler vaad etmektedir. Doğru bir iş planıyla, kaliteli ürünlerin ihracatını yapmak isteyen girişimciler uluslararası piyasalarda kendisine güzel bir yer edinebilir. Bu sürecin henüz başında olanlar için ana hatlarıyla ihracat yapmak için nereden başlanmalı sorusuna değinmek ve yol haritası oluşturmak yararlı olacaktır.

Adım 1: İhracat Alanını Belirlemek

İhracata başlamadan önce neyin ihracatının yapılacağını bilmek çok büyük önem arz etmektedir. Öylece en çok satan ürünler listelerini gezmek ve bir ürün beğenip ihracata başlamak da kişiyi başarıya götürmemektedir. İhracat alanını belirlerken bu işin ihracatını yaparken kimlerle muhatap olunacağı, bulunulacak çevreyi ve çeşitli muhtemel senaryoları derinlemesine analiz etmek gerekiyor. Eğer mümkünse daha önceki dönemlerde içerisinde yer aldığınız bir sektör için ihracat yaparak başlayın, tecrübe kazanma sürecinizde basit hatalar yapma ihtimalinizi bu şekilde düşürebilirsiniz.

Adım 2: Pazar Bölümlemesi

İhracatını yapacağınız ürüne karar verdikten sonra bu ürünü satın alması muhtemel tüketicileri segmentlere ayırın ve yalnızca bir müşteri grubuna odaklanmak isteyip istemediğinizi analiz edin. Çoğu zamanda niche sektörlere yönelmek daha düşük maliyetlerle daha yüksek gelirler elde edilmesini mümkün kılmaktadır. Özellikle rekabet konusunda dezavantajlı olunan ilk dönemlerde niche sektörlere yönelmek mantıklı olabilir.

Adım 3: Şirket İsminin Belirlenmesi

Pazar bölümlemesini de yaptıktan ve bir yere kaydettikten sonra şirketinizin ismini belirlemeniz gerekiyor. Şirket isminizin dünya dillerinde ne anlama geldiğini mutlaka araştırın ve yanlış bir isim belirlemekten kaçının. Herhangi bir anlamı olmayan, ancak kulağa hoş gelen isimleri de şirket ismi olarak belirlemek mümkündür kıstasınız akılda kalıcı bir isim belirlemek olmalıdır.

Adım 4: Patent Başvurularının Yapılması

İş planınızı, fikrinizi ve ürününüzü marka ve patent başvurularını yaparak koruma altına alın. Bu süreci olabildiğince kısa süre içerisinde tamamlayın ve 5’nci adıma geçin.

Adım 5: Şirket Kültürü

Her kurum mutlaka bir vizyona sahip olmalıdır. İster 1 kişi çalışsın ister 1000 kişi mutlaka kurumsal bir kültürünüzün olması gerekiyor. Çünkü bir süre sonra ihracat yaptığınız kişilerin sizi ya da şirketinizde görevli diğer kişileri değil şirketinizi hatırladığını fark edeceksiniz, dolayısıyla şirketlerin de tıpkı insanlar gibi bir iyi bir intiba bırakması gerekiyor. Vizyon ve misyonunuzu belirleyin, şirkete dahil ettiğiniz her personelin bunları iyice kavradığından emin olun.

Adım 6: Hedeflerin Belirlenmesi

Hedeflerinizi belirlerken çok yüksekten ya da çok alçaktan uçmayın. En az X kadar ya da en fazla X kadar kazanabilirim diye de hesaplama yapmayın, iş planını hazırladıktan ve pazarı bölümlendirdikten sonra zaten muhtemel senaryolar da ortaya çıkmış olacaktır. Tam başarı göstermeniz halinde ne elde edeceğinizi hesaplayın ve hedefinizin bu olmasını sağlayın.

Adım 7: Liderler Çok Önemli

Şirketinizin tüm işleriyle sizin ilgilenmeniz mümkün değil, bu nedenle mutlaka personel istihdam etmek durumundasınız. Yapılan bir araştırma işten ayrılmaların en büyük sebebinin başarısız liderler olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle ABD’de sadece lider yetiştirilmesi için milyarlarca dolar harcama yapan şirketler var. Özellikle lider alırken dikkatli davranın ve doğru kişiyi işe aldığınızdan emin olun.

Adım 8: Kurumsal İletişim Araçları

İletişime geçtiğiniz muhtemel müşterilerin sizin hakkınızda bilgi alabilecekleri ya da sizinle iletişime geçebilecekleri çeşitli kanalların oluşmasını sağlayın. Web sitesi kurulumu, çağrı merkezi, broşürk, katalog, sunumlar, istatistikler vb. kurumsal iletişim araçlarından bazılarıdır.

Adım 9: İhtiyaçların Anlaşılması

Müşterilerinizi ve müşterilerinizin ürünlerinizden beklentisini çok iyi analiz edin. Eğer mümkünse ürününüze ek tamamlayıcı ürünlerin de ürün karmanızda yer almasını sağlayın. Bu sayede çeşitli pazarlara aynı anda odaklanabilecek ve birden fazla ihtiyaç, kullanım amacı için satış potansiyelinizi artırmış olacaksınız.

Çeşitli Sorular

İhracata yeni başlayan kişilerin bazı sorulara yanıt vermesi gerekmektedir.

Hedeflediğiniz Pazarda Kullanılan Yabancı Dilleri Biliyor Musunuz?

İletişim ihracat yapma amacı olan bir kişi için en etkin kullanılması gereken tekniklerden birisidir. İletişimden kasıt sadece o dilin kullanılabilmesi değil karşınızdaki kişinin ses tonundan dahi neleri aklından geçirdiğinin anlaşılmasıdır. Dolayısıyla ilgili dili etkin biçimde kullanabilmeyi amaçlayın ya da bunu yapabilecek birisini işe alın.

Paranız Var Mı?

Sermayesiz iş fikri arayışı içerisinde olan kişilerin araştırması gereken konu kesinlikle ihracat değildir. İhracat yapmak isteyen kişilerin mutlaka işine yatırım yapması gerekecektir. Dolayısıyla başta pazarlama ve tanıtım kampanyalarını idare edebilmek olmak üzere çeşitli giderleri karşılayabilmek adına mutlaka sermaye sahibi olunması gerekmektedir. Eğer yeterli sermaye yoksa çeşitli finansmanlar da rahatlıkla kullanılabilir, ihracat yapanların çok daha düşük faiz oranları ve önemli avantajlarla finansman kullanması mümkün olur.

Ürünleri Nasıl Depolayacaksınız?

Ürünleri kendi deponuzda mı saklayacaksınız yoksa stok yapmadan sipariş üzerine üretim mi yapacaksınız. Eğer kendi deponuzda saklayacaksanız gerekli maliyetleri karşılamaya gücünüz yetecek mi ve bu deponun ne gibi özelliklere sahip olması gerekecek.

Ürünleri Nasıl Teslim Edeceksiniz?

Ürünlerin teslimatı da çok önemli bir konudur. Ürün teslimat şeklini düzenleyen INCOTERMS kuralları 2010 yılında güncellenmiş ve teslimat biçimleri EXW (İşyerinde Teslim), FCA (Taşıyıcıya Masrafsız), CPT (Taşıma Ödenmiş Olarak), CIP (Taşıma ve Sigorta Ödenmiş Olarak), DAT (Terminalde Teslim), DAP (Belirlenen Yerde Teslim), DDP (Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim) olarak belirlenmiştir.

ihracat yapacaklara yol haritası
ihracat icin yol haritasi

Paranızı Nasıl Alacaksınız?

Malın teslim edildiği anda ödeme talep etmek sizin için en iyi durum olabilir, ancak alıcı için çoğu zaman en iyi durum bu olmayacaktır. Dolayısıyla sizin ve müşteriniz için aynı anda kendince olumlu yönleri olan bir ödeme biçimi tercih etmeniz gerekir. Bir tüyo olması açısından tercih edilebilecek en iyi yöntemlerden birisinin banka aracılığıyla vesaik mukabili ödeme şeklinin uygulanması ve malların yola çıkarılmasından önce avans istenmesi olduğunu belirtmek yararlı olabilir. Çünkü alıcılar bazı durumlarda gümrükten malı almayarak satıcı üzerinde baskı kurmakta ve indirimi zorunlu bırakabilmektedir, bu durumun yaşanmaması için avans istemek hakkınızdır.

Devletin ihracat teşvikleri, ülkemizin ihracat yapısı, sürdürülebilir kalite, pazar araştırması ve optimum kapasite gibi kavramlar araştırmanız gereken diğer konulardır.

İhracat Yapanlara Devlet Tarafından Verilen Destekler Neler konulu yazımızı da okuyabilir ve yurt dışına mal satışı noktasında devlet tarafından verilen destekleri öğrenebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı