fbpx
BankacılıkGündem

Blockchain Teknolojisi ile Finans Alanında Ne Gibi Devrimler Olacak

Kripto paraların en bilineni bitcoin ile duyulan ve halen tam olarak hakkı verilmeyen blockchain teknolojisi aslında finans dünyasının işleyişini baştan aşağı değiştirebilecek niteliktedir. Bitcoini gerçeğe dönüştüren Satoşi Nakamoto isimli kişi veya kişilerce hayatımıza kazandırılan blockchain teknolojisi ile finans alanında ne gibi devrimler olacak kısaca değinilmesi yararlı olabilir.

Kriptografinin en modern kuramlarından birisiyle yüksek güvenilirlik düzeyinde şifrelenmiş dağınık verilerin bir araya gelmesiyle oluşan veri tabanına blockchain denilmektedir.

Dinamik, sürekli güncellenen ve saldırılara karşı oldukça yüksek güvenlik sağlayan blockchain teknolojisi sayesinde bir merkez ihtiyacı olmaksızın her türlü verinin her yerde güvenli şekilde saklanması, bilgi ihtiyacı duyulduğunda çok az bilgi paylaşımının neredeyse her türlü amaca hizmet edebilmesi sistemin en değerli özelliklerinden.

Blockchain Nedir?

Merkezi bir kontrol sistemine bağlı olmaksızın işlemlerin açık ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilmesini mümkün kılan blockchain tam anlamıyla blok zinciri anlamına gelmektedir.

Verileri açık şekilde tutan bir dağıtık veri tabanı olsa da kırılması pratikte imkansız olan bir kriptografi tekniğiyle korunmakta.

Blockchain’in Faydaları

Kişisel bilgilerin ve verilerin herkese açık şekilde dağıtık tutulması sayesinde her yerden her türlü veriye erişilebilmesi mümkün hale getirilmiş, buna karşın pratikte kırılması imkansız bir şifreleme tekniğiyle korunmuştur.

Özellikle bilgi ya da para transferi konusunda kişilerin maliyetlerini çok ciddi biçimde düşürür. Merkezi olmaması, kısa süre içerisinde karşı tarafa ilgili verinin ulaşabilmesi ve en önemlisi üçüncü taraf bir şirket ya da yazılımın aktarıma aracı olmaması finans dünyasında ciddi bir yenilikten geçeceğinin sinyalini vermektedir. Örneğin yurt dışındaki birisine para transfer etmek isteyen banka müşterisi SWIFT yapılması kaynaklı belirli bir oranda komisyon ödemesi yapmak durumunda kalır, ancak blockchain teknolojisi sayesinde buna gerek kalmaz.

Blockchain teknolojisi sayesinde sadece finansal konular değil iletişim, anlaşmalar vb. akla gelebilecek her türlü veri akışında merkezi kurum ya da aracı kuruluş olmaksızın güven içerisinde işlemler gerçekleştirilebilir.

Blockchain Nerelerde Kullanılabilir

Blockchain’in tam olarak ne olduğunu anlamak için çeşitli kullanım alanlarına değinmek ve nerelerde kullanılabileceği konusunda farklı bir perspektif kazandırmaya çalışmak yararlı olabilir. Bu kapsamda sadece devlet bazında blockchain teknolojisinin kullanılabileceği bazı alanlara değinilmesi şarttır.

İthalat ve İhracat

İlk bakışta bu teknolojinin ticaret konusunda bir fayda sağlayıp sağlamayacağı üzerine düşünülebilir, ancak tedarik zinciri de dahil olmak üzere malların tedariği konusunda gerçekleşen her türlü işlem ve atılan her adımın blockchain teknolojisi sayesinde iki tarafın erişimine açık olması mümkündür. Bu sayede anlaşmalardan doğan alacak-verecek ilişkisi adım adım takip edilebilir hale gelir.

Kişisel Verilerin Saklanması

Bazı önemli verilerin siber saldırılara karşın blockchain içerisinde tutulması mümkündür. Doğrudan verilerin saklanması için halen biraz daha zamana ihtiyaç duyulsa da güvenilir kaynakların verilerinin blockchain içerisinde saklanması kısa süre içerisinde gerçeğe dönüşebilir.

Onay İşlemleri

Anlaşma yapmaya karar veren iki tarafın kimlik bilgilerinin ve çeşitli teyitlerin alınabileceği bilgilerinin blockchain içerisinde güvenle saklanması, ihtiyaç duyulması halinde kişilerin erişimine açılması mümkündür. Bu sayede bir araya gelinmesine gerek kalmaksızın her türlü işlemin blockchain teknolojisi sayesinde şifrelenmesi ve onaylanması mümkün hale getirilebilir. Sadece onay ve teyit sürecinde kısa süre içerisinde gerçeğe dönüşebilecek bu fikrin dahi gündelik yaşama ne kadar değer katacağını, ne denli yüksek bir zaman kaybının önüne geçeceğini düşünmek gerekir.

Oy İşlemleri

Çeşitli teyitlerin alınması sonrasında kişilerin oy verme işlemini blockchain ile yapması mümkündür. Bu kısa süre içerisinde gerçeğe dönüşebilecek bir yenilik gibi durmasa da bazı ülkeler yerel seçimlerinde blockchain teknolojisini başarıyla kullandı ve kişiler evinden ayrılmadan oy kullanabildi. Oy işlemlerinin blockchain üzerinden gerçekleştirilecek olması halinde hem seçim sürecinde yapılan gereksiz harcamaların önüne geçilecek hem de denetim mekanizması çok daha fazla işlerlik kazanacaktır.

blockchain teknolojisi
blockchain teknolojisi ve getirdikleri neler

Blockchain ve Finans Dünyası

Bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına blockchain teknolojisinin işlemlerin tümünü herkese açık bir şekilde ortaya koyabildiğini fakat pratikte kırılması imkansız bir şifreleme tekniği sayesinde sadece kişilerin istedikleri kişiyle paylaşabileceklerini hatırlatmakta fayda var. Yani yapılan bir işlemin size ait olduğunun bilinmesi siz bilinmesini istemedikçe mümkün değil, fakat bu işlemin yapıldığı herkes tarafından bilinir.

Finans dünyasının blockchain teknolojisini kabul etmesinin en önemli nedeni maliyetlerin ciddi şekilde düşmesini mümkün kılması ve kaynakların boşa aktarımının önüne geçmesidir. Ayrıca güvenlik ve gizlilik konusunda da başarılı olan blockchain sosyal bir fayda da sağlamaktadır.

Dijital Para Nedir Anlamak İsteyenler İçin 5 Önemli Soru ve Cevap konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu