fbpx
BankacılıkTicaret

Banka Hesabına Konulan Blokeyi Kaldırma (En Kolay Yol)

Bir kurum ya da kişiye borç olduğunda ve bu konu hakkında yasal süreç başlatıldığında borç miktarı kadar paranın banka hesabında bloke edilmesi ve kullanılamaması mümkündür.

Bloke hakkında en büyük yanılgı hesaba koyulduğu yönündedir. Bloke hesaba koyulmaz miktara koyulur, borç miktarı kadar para bloke edildikten sonra arta kalan tutarın harcanmasında, transfer edilmesinde ya da çekilmesinde herhangi bir sakınca yoktur fakat bloke edilen tutar kadar paranın bu gibi işlemlere konu olması mümkün değildir.

Bloke koyulmasıyla ilgili emri mahkemeler ya da savcılık verir, ancak borçlu olunan kişinin yalnızca banka olması gerekmez. İcra mahkemelerinin kişiye borçlu olunması kaynaklı hesaba bloke koyma yetkisi de vardır. Bir kişi hakkında icra mahkemesinde dava açıldığında ve kişi suçlu bulunduğunda borç hakkında tüm bankalara mahkeme kararı gönderilir ve ilgili kişinin tüm banka hesapları söz konusu tutar kadar bloke edilir. Bu sayede borç tutarının tahsil edilmesi mümkün hale gelir.

Bloke Nasıl Kaldırılır?

Blokenin nasıl kaldırılacağı blokenin koyulma sebebine bağlı olarak değişecektir. OHAL döneminde birçok kişinin banka hesabına savcılık emriyle bloke koyulmuş ve bu blokeler miktar bazında olmamıştır. Eğer savcılık emriyle hesaba bloke koyulmuşsa hiçbir şekilde hesaptan para çıkışı yapılamaz ve kaldırılması ancak savcı ile görüştükten sonra gerçekleşebilir. Savcı, blokenin kaldırılmasının önünde bir engel görmediği taktirde bir bildirimde daha bulunarak blokeyi kaldırma olanağına sahiptir.

Bloke, bir kişiye borçlu olunması nedeniyle koyulduysa borcun ödenmesi ya da borcun ödemeleriyle ilgili anlaşmaya varılması gerekir. Bu anlaşma yalnızca sözlü değil belgeli de olmalıdır ve bloke koyulmasıyla ilgili kararı veren mahkemeye avukat aracılığıyla ilgili belge sunulmalıdır. Mahkeme, belgeyi ve anlaşmayı inceleyecek tahsilat konusunda bir sakınca görmemesi halinde blokeyi kaldıracaktır.

Bir devlet dairesine borçlu olunması nedeniyle hesaba bloke koyulduysa borcun yapılandırılması ya da ödenmesi gerekir. Örneğin vergi dairesine olan borçlar nedeniyle sıkça hesaplara bloke koyulmasıyla karşılaşılmaktadır ve bu durumda yapılması gereken tek şey vergi borcunun en az % 10’unun ödenmesidir. Diğer kurumlar için ya da durum özelinde bu oranın değişmesi de mümkündür fakat genel itibariyle % 10 oranında ödeme yapıp arta kalan tutarı taksitlendirmek blokenin kaldırılabilmesi için yeterli olmaktadır.

hesap bloke kaldırma
banka hesabina blokenin iptali icin basvuru

Hesaba Nasıl Bloke Konulur?

Hesaba bloke konulması resmi bir yazı ve bildiriyle gerçekleşir. Aslı itibariyle hesaba bloke konulması basit bir prosedür değil oldukça ciddi bir karardır. Dolayısıyla mahkeme ya da savcılık emriyle bankalara bildirimde bulunulması gerekir. Banka, mahkeme ya da savcılık emri olmadan hesaplara bloke koymak ya da kaldırmak konusunda yetkili değildir ve bunu yapamaz. Borçlu olunan kurum bankanın kendisi dahi olsa bloke işleminin mahkeme kararına ya da savcılık emrine dayandırılması gerekir. Buna karşın bankanın aksi istenmedikçe imzalanan sözleşmeden aldığı yetkiyle borcu otomatik tahsil etme hakkı vardır.

Banka Bloke Kaldırma Dilekçesi

Gerek banka gerek diğer kurumsal firmalara yapacağınız başvurularda her daim yazılı başvuru tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Müşteri hizmetleri ya da farklı bir şekilde online ortamlardan başvuruda bulunmak yerine; banka hesabı bloke kaldırma dilekçesi hazırlayıp bu anlamda da yazılı bir başvuru yapabilirsiniz. Örnek dilekçemiz ise aşağıdaki şekilde olacaktır.

“….. Bankası …. Şubesi Müdürlüğüne,

…. hesap nolu ….. IBAN nolu hesabıma bankanızca …. sebeplerinden dolayı bloke koyulmuştur. Koyulan bu bloke nedeniyle finansal bazı işlemlerim aksamakta ve bundan dolayı bir kısım mağduriyetler yaşamaktayım. Bloke koyulmasına sebep olan konu tarafımca çözüme kavuşturulduğu için en kısa sürede yukarıda bilgileri yazılı olan banka hesabımdaki blokajın kaldırılmasını,

Saygılarımla talep ederim. …/…/2020

Ad Soyad İmza”

Sitemiz üzerinden Bankacılık İşlemleri ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak için bu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. merhaba benim banka matik ve kredi kartım blok olmuş ve tekrar aktif olmasını istiyorum sevgiler saygılar

  2. benim neden dolayı oldu bulamıyoruz ziraat koymuş bulunamıyor bana kim yardımcı olucak tüm hesaplarıma erişemiyorum diğer bankalar tarafındanda aynı bana yardımcı olunursa sevinecem

    1. Merhabalar yapı kredi bankasındaki hesabıma bloke konmuş normalde maaş hesabım icra mahkemesine gittim yazı yazdırdım bankaya ama gsnedd kalkmadı yardımcı olurmusunuz

  3. Ziraat hesabıma bloke konulmuş ziraat şubesine gittim vergi dairesine gönderdi vergi dairesi kalkmış dedi ama hala hesabım blokeli yardımcı olabilir misiniz ne yapmam gerekiyor

  4. Merhabalar yapı kredi bankasındaki hesabıma bloke konmuş normalde maaş hesabım icra mahkemesine gittim yazı yazdırdım bankaya ama gsnedd kalkmadı yardımcı olurmusunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu