fbpx
BankacılıkEFT Havale

Askere Nasıl Para Gönderilebilir (Hangi Bankalar)

Askerlik hizmeti kanunen de belirtildiği gibi belirli yaşa gelen her erkek bireyin vatani borcu olarak tasvir edilmektedir. Asker birey herhangi bir işte çalışarak gelir elde edemez (genellikle) ve daha önceden edindiği düzenli bir geliri yoksa da sık sık ailesinden ya da çevresinden maddi yardım talep etmektedir. Hali hazırda er maaşı adı altında harçlık ödemesi yapılıyor olsa da bu ödeneğin giderlere nazaran çok cüzi bir ödeme olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla askere gidecek kişiler için kartlar ve para transferleri, para yatırma gibi konulara değinmek yararlı olacaktır.

askere para gönderme
askere nasil para gonderilir hangi bankalar

Askerde Kredi ya da Banka Kartı Kullanımı

Askere giden kişiler ilk olarak acemi birliğine dahil edilir. Acemi birliğinde askerlere genellikle Ziraat Bankası’na nadiren de diğer bankalara ait herhangi bir kredi kartı özellikli banka kartı teslim edilir. Bu kartın teslim edilmesine istinaden tüm harcamaların bu kartla yapılacağı tembihlenir ve askeriye içerisinde nakit para geçmediği hatırlatılır.

Askere Para Yatırma

Teslim edilen kartın 16 haneli numarası veya kartın tanımlandığı hesap numarası, IBAN numarası gibi bilgilerin para gönderecek kişiyle paylaşılması halinde para transferi normal bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bireyin asker olması transfer konusunda farklı bir prosedür izlenmesi gerektiği anlamına gelmemektedir.

IBAN ya da hesap numarasını öğrenmek isteyen askerler mümkünse bankadan hesap cüzdanlarını isteyebilir, değilse bankanın çağrı merkezini arayarak IBAN numarasının paylaşılmasını talep edebilir. Paylaşılan IBAN numarası ya da hesap numarasıyla transfer 2 farklı şekilde gerçekleştirilebilir.

  1. İnternet/mobil bankacılık aracılığıyla: Para gönderecek kişiye IBAN numarası veya hesap numarası ve şube kodu bilgisi paylaşılır. Transferi gerçekleştirecek kişi kendi hesabından normal prosedürleri izleyerek para transferi gerçekleştirir.
  2. ATM ya da banka şubesi aracılığıyla: Kredi k artı özellikli banka kartının ait olduğu bankanın herhangi bir ATM’si ya da şubesine giderek kartsız para yatırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için IBAN veya hesap numarasının bilinmesi yeterlidir.

Hesap numarası ya da IBAN numarasını öğrenemeyen askerler 16 haneli kart numaralarını para gönderecek kişiyle paylaşabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta 16 haneli kart numarasının banka kartına değil kredi kartı özelliğine ait olmasıdır. Kredi kartı özellikli banka kartlarının üzerinde 2 adet farklı 16 haneli kart numarası yer alır. Bunlardan hangisinin 16 haneli kredi kartı numarası olduğu kartın üzerindeki metinlerden öğrenilebileceği gibi alışveriş yaptıktan sonra alınan fiş aracılığıyla da öğrenilebilir.

Kışlaya Kredi Kartı Götürülür Mü?

Kışlaya kredi kartı götürmenin önünde kanuni bir engel yoktur, ancak kredi kartını kullanamama ihtimali vardır. Çünkü çoğu kışla yalnızca Ziraat Bankası kartlarıyla alışveriş yapılabilmesini mümkün kılmakta, bunun haricindeki kartlarla alışveriş imkanı sağlayamamaktadır. Dolayısıyla götürülecekse de bu kartın Ziraat Bankası’na ait olması iyi olacaktır.

PTT den Askere Para Gönderme

Bildiğimiz üzere normal bankalar gibi PTT kanalıyla da kişilere para gönderebilmek mümkündür. Bu durum asker kişiler için de aynı şekilde geçerlidir. Çoğu büyük birliğin içerisinde PTT şubesi de bulunduğu için, asker kişiye PTT üzerinden para gönderilmesi, bu paranın da asker kişi tarafından çekilmesi daha kolay olabilmektedir. Alternatif bir yöntem olarak PTT yi de değerlendirebilirsiniz. Bu işlem için ise; herhangi bir PTT şubesine gidip, para gönderim formu alıp bunu doldurmanız yeterli olacaktır. Bu formu doldururken asker olan kişinin TC kimlik numarası ile hangi PTT şubesinden parayı çekeceği bilgisi sizler için yeterlidir. Masraflar ise düşük maliyetlidir.

Kışla’da ATM Var Mı?

İstisnasız her kışlada ATM bulunur, hatta bazı kışlalarda banka şubelerinin olduğu da  biliniyor. Bu ATM’lerden para çekmek ya da karta para yatırmak mümkündür.

Askerde Nakit Para Taşımak Suç Mu?

Yüklü miktarda nakit para bulundurmak askeriye de suç sayılmaktadır. Bu, kişinin can, mal güvenliğini korumak ve hırsızlık gibi suçların önüne geçmek için alınmış bir önlemdir. Hali hazırda askeriyede nakit paranın hiçbir harcamada kullanılmadığının hatırlanması da yararlı olacaktır. Fakat bazı otomatların kullanılabilmesi ve çay, kahve vb. düşük maliyetli bozuk parayla karşılanabilen ihtiyaçların bedelinin ödenebilmesi için ufak miktarda bozuk para taşınabilir.

Sitemizdeki EFT ve Havale bölümüne buradan ve tüm para transferleri konusunda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu