Arıcılık ile İlgili KOSGEB Kredisi ve Halkbankası Destekleri
Son zamanlarda hızla gelişen sektörlerden birisi de bal ve polen ticaretiyle ilgili. Üretim maliyetlerinin düşük olması ve kısa süre içerisinde işe başlanılabilmesi arıcılığa olan ilgiyi her geçen gün arttırıyor ve buna karşın işin ekonomik performansında herhangi bir düşüş yaşanmıyor. Bu kapsamda arıcılık yapmak isteyenler için arıcılık ile ilgili KOSGEB kredisi ve halkbank destekleri gibi imkanlardan bahsedip işe nasıl başlanabileceğiyle ilgili küçük bir rehber paylaşmak yararlı olacaktır.
İşe Başlamadan Önce
Desteklere başvuru yapmadan önce arıcılıkla ilgili olabildiğince fazla bilgi edinilmesi çok daha kısa süre içerisinde başarıya erişilebilmesi adına oldukça önemlidir. Geçtiğimiz dönemlerde en hızlı gelişen sektörlerden birisi olsa da arıcılık faaliyetinden elde edilen ürünler halen piyasadaki talebi karşılayabilecek düzeyde değildir ve bu kapsamda talep fazlası olduğundan söz edilebilir.
Ülkemizde arıcılık faaliyeti oldukça iyi durumda ve her yıl bir öncekine göre daha yüksek miktarlarda bal üretimi gerçekleştiriliyor. Özellikle yurt dışına ihracatta yer kaplayan polen ve arı sütü ülke ekonomisine de ciddi katkılarda bulunuyor.
Arıcılık işine başlamak isteyen kişilerin başlangıçta en az 50 kovanı hedef alması gerekiyor. Bu rakam hem karınızı maksimize etmeniz hem de dönemsel bazda verilen devlet desteklerinden yararlanabilmeniz için oldukça önemli.
Kovanların tedariği için çok basit bir prosedürü yerine getirerek özel kurumlarla ya da derneklerle iletişime geçmek yeterli. Kısa süre içerisinde tedarik edilen kovanlara ek olarak arı da alınabilir. Oldukça maliyetsiz bir şekilde işe başlayan arıcılar ister gezici ister yerleşik olarak faaliyetlerine devam edebilir.
Eğer iş yerleşik olarak yapılacaksa yılın belli dönemlerinde bal üretimi yapılır, ancak gezici olarak arıcılık yapılacaksa her mevsim farklı bir bölgede bulunulması gerekecektir. Örneğin ülkemizdeki gezici arıcılar Nisan ayı geldiğinde İç Anadolu’daki yüksek tepelere çıkıyor, Ağustos ayı geldiğinde ise çam balı üretimi için ormana daha yakın bölgelere yerleşiyor. Aralık ayına kadar çam balı üretimi yapıldıktan sonra nerede ne şekilde bal üretimi yapılacaği tamamen üreticinin isteğine kalıyor.
Eğer Anzer ya da Şemdinli balı gibi izole yetiştiricilik yapılacaksa bunun da mümkün olduğunu fakat çok düşük miktarlarda üretim yapılabildiğini belirtmek gerekir. Üretim düşük miktarda yapılıyor olsa da fiyatlar ve kalite nedeniyle oldukça karlı bir iş olduğunu belirtmek gerekir.
Arıcılık Kredisi ve Devlet Teşvikleri
Geçtiğimiz yıl içerisinde alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Tarımsal Üretimi Destekleme kapsamında arı yetiştiriciliği yapan ya da yapmak isteyen kişilerin kullanacakları banka kredileri için devletten faiz desteği alabilmesi mümkün hale getirilmiştir.
Bu kapsamda kredi kullanmaya karar veren yetiştiriciler Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla ilettiği talebine istinaden kullandığı kredinin bir kısmını hibe olarak alabilir.
Bu desteklerden yararlanabilmek için hem işin kapasitesi açısından hem de yetiştiricilik yapacak çiftçi açısından sağlanması gereken bazı şartlar bulunmaktadır.
Alınacak Arılara İstinaden Şartlar
Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla kullanılacak kredilerden yararlanabilmek için alınacak arıların ve kovanların bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar:
- Satın alınması planlanan arıların Hayvan Bilgi Sistemi kapsamında tutulan Arıcılık Kayıt Sistemi’nde yer alması,
- En az 50 kovanla işe başlanması,
- Devlet desteği için kovan sayısını arttıracakların en az 50 kovanı hedeflemeleri,
- Bombus arıcılık yapacakların özel olarak Tarım İl ya da İlçe Müdürlükleri’nden üretim izni alması gerekmektedir.
Çiftçinin Sağlaması Gereken Şartlar
Bakanlar Kurulu kararına göre aynı sektörde farklı devlet desteklerinden yararlanan arıcıların bu imkandan yararlanması çok daha kolay, ancak daha önce bu gibi desteklerden yararlanmamış kişilerin sağlayacağı aşağıdaki şartlara istinaden faiz desteğine erişmesi mümkün:
- Kredi notunun yüksek olması ve kredi notu derecelendirme sisteminde riskli grupta yer alınmaması,
- Düzenli geliri olan ve sigortalı çalışan en az 2 kefil bulunması,
- Bazı durumlarda talebe istinaden ipotek verilebilecek olması,
- Hali hazırda arıcılık yapanların mevcut arılarını ipotek verebilmesi,
- Çiftçi kayıt sistemine üye olunması.
Arıcılık Devlet Destekleri
Canlı kovanlı arı alımına ek olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla arıcılık sektörüne istinaden farklı desteklerden yararlanılması da mümkün. Bu kapsamda yararlanılabilecek 4 farklı devlet desteği bulunuyor.
1 – 50 Kovan Alımına Devlet Desteği
Kovan alımı, bal süzme aleti, polen kurutma aleti, kek hazırlama aleti, elektrikli çit sistemi ve arı yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulabilecek çeşitli aletlerin temin edilmesi için ilgili kurumlardan maddi destek alınabilir.
2 – En az 200 Kovanla Gezici Arıcılık Yapanlara Destek
En az 200 kovanla gezici arıcılık yapmak isteyen kişilerin jeneratör, karavan ya da arı barınağı alımları için, ek olarak ilgili alanda çalışacak personellerin maaş ödemesini yapabilmek için devlet desteğinden yararlanabilmesi mümkündür. Bu destek çekilecek banka kredilerinde düşük faiz avantajıdır.
3 – En az 100 Kovanla Ana Arı Üretimi Yapanlara Destek
En az 100 kovanla ana arı üretimi yapmak isteyen üreticilerin en az bin adet çiftleştirme kutusu veya kovanı almak için ihtiyaç duydukları paraya ek olarak karavan alımlarına da devlet desteği alması mümkündür. Bu destek sayesinde üreticiler çok düşük faizlerle kredi kullanabilir.
4 – Bombus Arısı Yetiştiricilerine Destek
Özellikle seralarda organik yetiştiriciliğin neredeyse olmazsa olmazları arasında yer alan bombus arılarını yetiştirmeye karar veren ürecilerin ihtiyaç duydukları yapı ve bu yapının tadilatı için gerekli finansmanı devlet desteğiyle karşılaması mümkündür.
Arıcılığa TKDK’dan % 70 Hibe
Arı üreticiliği yapmak isteyen kişilerin Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla IPARD-2 projesi kapsamında ihtiyaç duyduğu finansmanın % 70’ini hibelendirmesi mümkündür. 302-2 tedbir koduyla Arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması ve üretilmesi adına verilen bu hibe kapsamında üretim, pazarlama ya da işleme sürecinde ihtiyaç duyulan her türlü finansmanın sağlanması mümkündür.
Bu desteklerden yararlanmak isteyen kişilerin TKDK tarafından desteklenen 42 şehirden birisinde bu faaliyeti gerçekleştirecek olması, çağrı ilanı yayımlandıktan sonra vakit kaybetmeden başvuru yapması gerekmektedir.
TKDK tarafından yapılan çağrı ilanlarını kaçırmamak adına TKDK’nın internet sitesine (tkdk.gov.tr) giriş yaparak üye olunabilir. Bu sayede yayımlanan her çağrı ilanından haberdar olunabilecektir.
Bu destek kapsamında yapılması planlanan yatırımın % 70’i kadar hibe imkanından yararlanılabilir. Sermaye şartı vardır ve kişilerin yaptığı yatırıma oranla ne kadar hibe alacağı belli olacaktır.
Halkbank ve KOSGEB
KOSGEB aracılığıyla devlet desteği imkanından yararlanmak isteyen üreticilerin genç çiftçi projesi kapsamında en az 40 arı kovanıyla işe başlayacak olması gerekmektedir. İlgili kredi desteğine başvuru Genç Çiftçi portalı üzerinden yapılmaktadır ve başvuru sonrasında Halkbank aracılığıyla desteklerin alınması mümkün hale getirilmektedir. Üreticiler bu desteklerden yararlanabilmek için Arıcılar Birliği’ne üye olmalıdır.
Sitemizde daha önceden sizler için oluşturduğumuz Arıcılık Kredisi Alma Şartları Hibe ve Faizsiz Krediler konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.