fbpx
Evlilik KredisiZiraat Bankası

Ziraat Bankası Evlilik Kredisi 2021 (Düğün için Devlet Desteği)

Ekonominin gelişmesine katkı yapan faktörler üretimle ya da ihracatla sınırlı değildir. Adam Smith’in yani modern iktisadın kurucusunun bizlere armağan ettiği mübadele sistemi nüfustaki artış sayesinde de ekonomide büyüme yaşanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle evlilik kredilerinin ya da devletin evliliği teşvik etmesinin ardındaki sebepler her ne kadar duygusal gibi gösterilmeye çalışılsa da işin aslı ekonomik büyümenin nüfus ile doğru orantılı olmasıdır.

ziraat bankasi evlilik kredisi dugun icin devlet destegi
evlilik kredisi

Dolayısıyla ülke ekonomimizin büyük ekonomiler arasında yer almasının başlıca sebeplerinden birisi de yoğun nüfus ve her bir bireyin yarattığı katma değerdir. Geçtiğimiz dönemde hazırlanan 5 yıllık plan kapsamında genç nüfusun arttırılması gerektiği sonucuna varılmış ve başta siyasi liderler olmak üzere çeşitli bakanlıklar çocuk yapmayı ve çocuklu aileleri destekleyeceğini duyurmuştu. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evlilik desteği vermeye başlamış ve evliliklerinin önündeki tek engelin ekonomik sorunlar olduğu çiftleri evlendirmeyi amaçlamıştı. Konuyla ilgili atılan ilk adım Ziraat Bankası ile protokol imzalamak oldu ve evlenmek isteyenler devlet destekli kredi kullanabilmeye başladı.

Ziraat Bankası Devlet Destekli Evlilik Kredisi

Ziraat Bankası tarafından sağlanan bu kredi aslında diğerlerinden farklı olarak ön ödemeli bir plana sahip. Krediden yararlanmak isteyen çiftler en az 3 yıl boyunca kendi adlarına açılacak hesapta birikim yapmak zorunda. Devlet desteği ise 3 yılın sonunda hesapta biriktirilen paranın % 20’si kadar olacak, verilecek destek 15 bin TL’yi geçemeyecek ve birikim ile birlikte tamamen bankadan çekilerek kullanılması mümkün olacak.

Evlilik Kredisi Şartları 2021

Devlet desteğinden yararlanabilmek için;

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. TCK’da belirtilen ağır suçların herhangi birisinden hüküm giymemiş olmak,
  3. En az 18 en fazla 24 yaşında olmak (üniversite okunuyorsa üst  yaş sınırı 27) gerekiyor.

Çiftler ayrı ayrı çeyiz  hesabı açamıyor, ancak açılan hesapta ortak birikim yapabiliyor.

İşleyiş Nasıl Oluyor?

  • Öncelikle evlenecek çiftler Ziraat Bankası şubesine beraber gider ve bir kişi adına çeyiz  hesabı açılır. Açılan çeyiz hesabına her ay en az 250 TL ya da üç ayda bir en az 750 TL para yatırılacağına dair sözleşme imzalanır.
  • Bir defaya mahsus hesap açılışı sırasında toplu para yatırmak mümkün olur, ancak daha sonra sözleşmede belirtilen tutardan daha az ya da daha fazla para yatırılması mümkün değildir.
  • 3 yıl boyunca bu hesaba para yatırılmaya devam edilir ve 3 yılın sonunda birikime ek olarak % 20 oranında devlet desteği de hesaba yatırılır. Çift, bankadaki parasının tamamını çeker ve evlenmeleri ya da evlenmiş olmaları halinde parayı istedikleri gibi harcayabilir.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çiftlerin gerçekten evlenip evlenmediği hakkında soruşturma başlatacak, çeşitli belgeler talep edecektir. Eğer, sahte evlilik yapılmışsa ya da evlenilmediği halde destekten yararlanılmışsa para faiziyle birlikte iade edilecektir.

3 Yıl Bekleyemem?

Anlaşılabileceği gibi devlet desteğinden yararlanmak için en az 3 yıl boyunca birikim yapmak gerekiyor, ancak çiftlerin çoğu bu süreyi uzun bularak çeyiz hesabı açtırmaya sıcak bakmıyor. Bu durumda ihtiyaç kredisi kullanmaktan başka çare yok. İhtiyaç kredisi kullanılsa da devlet desteğinden yararlanmak için bir taraftan açılan çeyiz hesabında birikim yapmanın herhangi bir götürüsü olmayacaktır, üstelik 3 yılın sonunda 15 bin TL’lik destek alınacağı, bunun da çekilecek ihtiyaç kredisi için toplamda ödenecek faizden muhtemelen çok daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

Düğün yapacaklar ve yeni evlenecek müstakbel çiftler konuyla ilgili daha fazla ve alternatif finansman destekleri için; sitemizin ilgili bölümü olan evlilik kredisi kampanyaları bölümüne buradan ulaşabilirler.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu