fbpx
Ticaret

Yükte Hafif Pahada Ağır 25 Ürün Tavsiyesi

Çeşitli ürünlerin ihracatını yapacak kişiler başta olmak üzere ithalat konusunda da yeni arayışlara giren kişilerin bazı ürünlerin sanıldığından çok daha değerli olduğunu bilmesi yararlı olabilir. Bu kapsamda yükte hafif, pahada ağır 25 ürün tavsiyesi ve bu ürünler hakkında bilinmesi gereken çeşitli detaylara değinmek iyi olacaktır.

1 – Rodyum

Oldukça nadir bulunan gümüş rengindeki bu değerli metal yansıtıcı özelliği nedeniyle sık kullanılmaktadır. Yüksek bir erime noktasına ve korozyona dayanma gücüne sahip olan bu metali bulabilmek için biraz zahmete katlanmak gerekiyor. Hali hazırda en fazla Güney Afrika ve Rusya’da üretilse de üretimi için çeşitli girişimlerde bulunulmaktadır.

Yaygın olarak yansıtıcı özelliğinden istifade edilir ve aynalarla takı kaplamalar gibi çeşitli endüstrilerde kullanılır. Otomobil sanayi vb. sanayi alanlarında da sık kullanılmaktadır.

2 – Platin

Platinyum aşındırıcı olmayan özelliğiyle tanınmaktadır. Yüksek miktarda hidrojene dayanma gücüne sahip bu metal paladyuma benzemektedir. Güney Afrika ve Rusya’da üretilen platin, parlak görünümü, olağanüstü dayanıklılığı nedeniyle diş tedavilerinde, silah ve havacılık endüstrisinde sık kullanılmaktadır.

3 – Beyaz Trüf Mantarı

Gramına 5 dolar ödeme yapılan bu mantar hemen hemen her türlü besinde bulunabilir. Eşsiz bir kokuya sahip olan beyaz trüf mantarı için 2007’de 1,5 kilograma 330 bin USD ödeme yapıldı. Yetiştiriciliği ve bakımı konusunda detaylı bilgi veren kaynaklara rahatlıkla erişilebilmektedir.

4 – Safran

Dünya üzerindeki en nadir şeylerden birisi olan safran, üretimi çok emek isteyen bir üründür. Bir dönümlük araziden yaklaşık olarak 500 gram kadar elde edilebilir. Safran, Hint ve Avrupa mutfağında aktif şekilde kullanılmakta majör depresif bozukluk başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkin madde olma özelliği taşımaktadır.

5 – Kadupul Çiçeği

Kadupul çiçeğini eşsiz kılan şey sadece geceli birkaç saatliğine açması ve gün ışığının doğduğu sırada da solmaya başlamasıdır. Yetiştirilmesi çok zor olan bu bitkinin ömrü sadece birkaç saat fakat değeri inanılmaz seviyelerde. Öyle ki kadupul çiçeği aynı zamanda parayla paha biçilemeyen ürünler listelerinde de yer almaktadır.

6 – Juliet Gülü

David Austin tarafından yetiştirilmeye başlanan bu gül, kayısı ile beyaz renk karışımına sahiptir. Bu bitkinin üretimi ve açması toplamda 15 yıl kadar sürmektedir. 2006 yılında Chelsea’da yapılan bir çiçek fuarında sergilenen bu gül 15 milyon dolara satıldı.

7 – Shenzhen Nongke Orkidesi

Shenzhen Nongke Grubu tarafından 8 yıl sürede üretilen bu bitki çok nadir bulunmaktadır ve 200 bin USD’den satılabilmektedir. Eşsiz bir görünüme ve kokuya sahip bu bitki genellikle ihaleyle alıcısına teslim edilse de üretildiği zamanı anlamlı kılacak güzellikte ve pahadadır.

8 – Altın

Dayanıklılığı ve işlevselliği nedeniyle her geçen gün yeni kullanım alanları keşfedilen altın, en popüler maden ve yatırım araçlarından birisidir. Genellikle altın madenciliği yapılarak çıkarılan altın en fazla Güney Afrika, ABD ve Avustralya’da üretilmektedir. Takı ve endüstriyel alanlarda sıkça kullanılan altının iletkenlik gücü sayesinde elektronik sanayi de de yeri vardır. Uzun vadeli yatırımlar için de kullanılmasının en önemli nedeni sanayideki bu yaygın kullanımına karşın arzının kısıtlı olmasıdır.

9 – İridyum

Platin grubunun en aşırı üyesi olarak kabul edilen iridyum, beyazımsı bir yapıdadır ve inanılması güç sıcaklıklarda erimeden sapasağlam kalabilir. En yoğun elementlerden birisi olması ve korozyona dayanıklılığı nedeniyle platin cevherinden nikel madenciliğine kadar çeşitli konularda aktif şekilde kullanılmaktadır. Güney Afrika’da üretilen iridyum tıp, elektronik ve otomobil sektöründe yoğun şekilde kullanılmaktadır.

10 – Rothschild Orkide

Soyu tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bu orkide 1987 yılında keşfedilmeiştir. Eşsiz bir renk bütünlüğüne sahip olan bu bitki 14 bin TL’den alıcı bulabilmektedir. Malezya’daki Kinabalu Milli Park’ında sergilenen bu bitki, kaçakçıların da gözdesi durumundadır.

11 – Osmiyum

Dünyanın en yoğun elementlerinden birisi olan osmiyum mavimsi ve gümüşümsü bir renge sahiptir. Çok sert bu metalın erime noktası çok yüksek seviyelerdedir. Rusya, Kuzey ve Güney Amerika’da aktif şekilde üretilen osmiyum elektrik kontakları, flamentler ve çeşitli platin alaşımlarını daha sert yapmak için kullanılmatkadır.

12 – Paladyum

Grimsi bir renge sahip paladyum çok seyrek bulunur. Rusya, Güney Afrika ve ABD’de aktif şekilde üretilen paladyum otomobil üreticilerinin emisyonu azaltmak için kullandığı bir metaldir. Kuyumcular beyaz altın alaşımları oluşturmak için de paladyum kullanmaktadır.

13 – Anzer Balı

Türkiye’nin yalnızca belirli bir bölgesinde üretilen ve üretimi de kooperatif kontrolü altında olan anzer balının 1 kilogramı 940 TL’den satılmaktadır. Aktif şekilde yurt dışına ihraç edilen bu ürün bölgedeki halkın varlıklı olmasını sağlamasına ek olarak vücuda olan faydaları nedeniyle daha da fazla talep edilmekte, hatta talebin karşılanamadığı dönemlere denk gelinebilmektedir.

14 – Divle Obruk Peyniri

Geçtiğimiz günlerde bölgedeki halka yıllık 3,5 milyon TL gelir sağlamasıyla konuşulan divle obruk peynirinin kilosu 70 TL’den başlıyor. Zahmetsiz şekilde 1 ay içerisinde üretilebilen bu peynir 45 ton civarında üretildiği halde 1 ay içerisinde tamamen satılıyor. Çok ciddi bir gelir kapısı olabilecek kapasitedeki bu peynir yurtdışına satılabilecek ürünlerden birisi.

15 – Lale

17’nci yüzyılda Hollanda’da olmadığı için soğanına 12 bin TL ödeyerek satın alan Hollanda daha sonra bu laleleri farklı ülkelere satarak ciddi kar elde etmiştir. Lale hali hazırda üretilip, satılabilecek en değerli bitkilerden birisi ve popülaritesinden de hiçbir şey kaybetmedi.

16 – Gergedan Boynuzu

Gergedan boynuzunun içerisinde çok değerli proteinler bulunmaktadır ve bu açıdan tıpta önemli bir yere sahiptir. Geleneksel Çin tıbbında hayat kurtarıcı bir ilaç olarak kabul edilen gergedan boynuzu tozunun hali hazırda kanser tedavisinde kullanılabileceği yönünde araştırmalar mevcuttur. Geçmişte ateş ve karaciğer problemleriyle savaşmak için aktif şekilde kullanılan gergedan boynuzu, zamanında bazı ülkelerde su arıtmak için de kullanılmıştır. Gramı 110 dolardan satılabilmektedir.

17 – Diaspor Taşı

Elmas ve zümrüt gibi değerli taş kategorilerinde yer alan diaspor taşı dünyada sadece Milas’ta bulunmaktadır. Çok yüksek değere sahip bu taş genellikle takı materyali olarak kullanılsa da ışığa göre renk değiştirmesi sebebiyle farklı kullanım alanları da keşfedilebilmektedir.

18 – Gümüş

En iyi elektriksel ve termal iletkenliğe sahip değerli madenlerden birisi olan gümüş yoğun olarak olarak Peru, Çin ve Meksika’da üretilmektedir. Takı, diş hekimliği, ayakkabı ve giyim endüstrisinde ciddi şekilde kullanılan gümüş elektronik aletlerde de kullanılabilmektedir.

19 – Renyum

En yüksek erime noktasına sahip 3’üncü yoğun metal olan Renyum bakır madenciliğinin bir yan ürünü olarak kullanılmaktadır. Şili, Kazakistan ve ABD’de aktif şekilde üretilen Renyum, yüksek sıcaklıklı türbin motorlarında kullanılır ve nikel bazlı süper alaşımlara eklenerek sıcaklık dayanıklılığını arttırmakta başarılı işler ortaya koyar.

20 – Almas Havyarı

Dünyanın en pahalı havyarı sanılanın aksine siyah değildir. İran’da aktif şekilde üretilen almas havyarı 24 karat altın paketlerde satılır ve 60-100 yaşına sahip İran Beluga balıklarından elde edilir. Lüks bir havyar olan almas havyarının kilogramına 10 bin USD ödenir.

21 – La Bonnotte Patatesi

Dünyanın en pahalı patatesi olma ünvanına sahip olan La Bonnotte patatesi yılda bir kez Fransa’nın Atlantik kıyısındaki adasında yetiştirilir. 50 metrekarelik alanda yetişen bu patateslerin deniz yosunu ile döllenmesi nedeniyle büyük bir değeri ve lezzeti vardır, kilogramına 500 USD denmektedir.

22 – Macadamia Fındığı

Dünyanın en pahalı fındığı olma özelliğine sahip macadamia fındığı yoğun yağış ve toprak gerektiği için 7-10 yılda ancak üretilir. Sert kabuklu ve tohumlu olan bu fındığın bir kilosu 30 dolara satışa sunulur.

yukte hafif pahada agir urunler

23 – Kobe Bifteği

Wagyu sığırlarından elde edilen bu biftek Japonya’dan satılmaktadır. Hyogo vilayetinde yetişen Wagyu sığırlarına doğduğu andan itibaren sürekli olarak masaj yapılır ve sinirlerinin gevşemesi sağlanır. Uzun süren yetiştirme süreci sonrasında çok lezzetli bu et ortaya çıkar ve yurt dışına ihraç edilir. Hali hazırda en büyük pazarlama başarılarına sahip hayvancılık ürünlerinden birisidir. Kilogramına binlerce dolar ödeme yapılması gerekir.

24 – Kırmızı Beril Taşı

İlk olarak 1904’te Utah’ta rastlanan kırmızı beril taşı çok nadir bulunur, ancak oldukça değerlidir. Düşük basınç altında kristalleşme yoluyla meydana gelen kırmızı beril taşının çeşitli psikolojik hastalıklara iyi geldiği düşünülür ve aktif olarak mücevher yapımında kullanılır.

25 – Trityum

Parlaklık vermek için bir ışık kaynağına ihtiyaç duymayan trityum en değerli şeylerden birisidir. Radyoaktif bir hidrojen olan trityum zamanında saat yapımında dahi kullanılmış, ancak daha sonra üreticisine zarar verdiği gerekçesiyle saat yapımında kullanılması yasaklanmıştır. Şu an en çok dalgıçlar tarafından suyun derinliklerinde ışık kaynağı olarak kullanılsa da oldukça fazla ve farklı alanda kullanılabilmektedir.

İhracat Yapmak İsteyenlere Devlet Tarafından verilen Destekler Neler konulu yazımızı da okuyarak devletin sağlamış olduğu imkanları da öğrenebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı