fbpx
Ticaret

İhracat Yapanlara Devlet Tarafından Verilen Destekler Neler

Gelir elde ettiğini söyleyen bir devletin ya da yapı taşlarının mutlaka ihracat yapması gerekmektedir, aksi takdirde bir gelirden söz edilemeyecektir çünkü vergiler aracılığıyla yapılan tek şey basılan dolaşımdaki paraların tekrar kamu harcamaları için kullanılmak üzere alınması anlamı taşıyacaktır. Dolayısıyla ihracat çok önemli bir konudur ve bu nedenle çeşitli destek, teşvikler de söz konusudur. Bu kapsamda ihracat yapanlara devlet tarafından verilen destekler neler, bu desteklerin ayrıntıları ve teşvik oranları gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Kimler Teşviklerden Yararlanabilir

İhracat teşviklerine değinmeden önce bu teşviklerin sadece limited, anonim, komandit ve kollektif şirketler için (dernekler, ticaret ve sanayi odaları, meslek birlikleri de dahil) olduğunu belirtmekte fayda var. İhracat teşvikleri bireysel bazda yararlanılabilecek destekler değildir.

İhracat Teşvikleri

Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik verilen konular:

  1. Yurtdışı ofis, mağaza ve depo kira teşviği,
  2. Yurtdışı tanıtım desteği,
  3. Yurtdışı fuar teşviği,
  4. TURQUALITY teşviği,
  5. Bilişim sektörüne yönelik teşvikler,
  6. Yurtdışı marka tescili teşviği,
  7. Hastane ve sağlık turizmi teşvikleri,
  8. Dizi-film sektörü teşvikleri,
  9. Üniversitelere özel teşvikler,
  10. Pazara giriş belgeleri teşviği,
  11. UR-GE teşviği.

Yurtdışı Ofis, Mağaza ve Depo Kira Teşviği

Ekonomi Bakanlığı’nca tahsis edilen bu destek kapsamında yurt dışında ofis, mağaza ya da depo açmak isteyen girişimcilere kira yardımı yapılmaktadır. Söz konusu destek kapsamında sinai ya da kapasite raporuna sahip şirketler için kiranın % 60’ına kadar 120 bin USD sınırlı, kapasite raporu olmayan ticari şirketler için kiranın % 50’sine kadar 100 bin USD ile sınırlı teşvik verilmektedir.

Örneğin XYZ isimli bir tekstil firmasının Almanya’da 1 tane mağaza, 1 tane de depo açtığını düşünelim. Mağaza için 10 bin USD kira, depo için ise 5000 USD kira verdiğini varsayalım. Bu durumda XYZ firmasının aylık 15 bin USD kira ödemesi yapması gerekmektedir. Ekonomi Bakanlığı’nın % 60 oranında teşvik imkanından yararlanılırsa bakanlık tarafından her ay 9000 USD kira yardımı yapılacak, toplamda yıllık 108 bin USD kira yardımı yapılmış olacaktır.

Yapılacak kira yardımının yıllık toplamı yani 108 bin USD, Merkez Bankası tarafından doğrudan nakit olarak şirket hesabına yatırılır. Hibe olarak tahsis edilir ve geri ödemesini yapmak gerekmez.

Yurtdışı Tanıtım Desteği

Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bu destek kapsamında birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Televizyon, gazete, dergi, internet sitesi reklamları, web sitesi tasarımı, sponsorluk anlaşmaları ve türevi konularda destek veren bakanlığın belirlediği oran % 60’dır. Yatırım bedelinin % 60’ını destekleyecek olan bakanlık, işletmeye ek olarak kira teşviği yardımı da yapmıyorsa 250 bin USD’ye kadar hibe verebilir. Eğer kira yardımı da alınıyorsa 150 bin USD’ye kadar destek verilecektir.

Yurtdışı Fuar Desteği

Ekonomi Bakanlığı, yurt dışında düzenlenen fuarlara katılımın desteklenmesi amacıyla fuar alanının kirası, fuar standının kurulumu ve 2 şirket çalışanının gidiş-dönüş uçak bileti gibi maliyetleri karşılamaktadır.

Şirketin türüne ve katılım sağlanacak fuarın niteliklerine göre Ekonomi Bakanlığı’nın değerlendirmesi sonrasında en az % 50, en fazla % 76 oranında destek sağlanır. Fuar başına en az 10 bin USD, en fazla 15 bin USD destek sağlanır.

TURQUALITY Desteği

Türk malı imajının yurt dışında değerlenmesi ve kalite standartlarının yükseltilmesi amacıyla hayata geçirilen TURQUALITY desteği kapsamında 2 farklı tipte destek verilmektedir. Genel itibariyle markalaşma ve kurumsallaşmayı, Türk mallarına olan talebi artırmayı hedefleyen bu destek programıyla marka teşvik programından ya da TURQUALITY teşvik programından yararlanılabilir.

TURQUALITY teşvik programının bir üst limiti yoktur, kalite standartlarının artırılması, yurt dışı ofis, mağaza, depo, showroom kiralarının ödenmesi, fuar katılımlarının sağlanması, reklam, tanıtım maliyetlerinin karşılanması, yazılım satın alınması ve türevi konularda yapılacak harcamalara % 50 oranında teşvik sağlanır.

TURQUALITY teşvik programına dahil edilen şirketlere ayrıca özel bir TURQUALITY logosu da tahsis edilir, bu logonun itibari oldukça yüksektir. TURQUALITY, başvuru iletilebilecek en üst sınıf teşvik programıdır, katılım sağlaması zor olsa da getirisi çok yüksektir.

Yurtdışı Seyahat ve Pazar Araştırması Teşviği

Yurtdışına seyahat düzenleyip, pazar araştırması yaparak yeni pazarlar keşfetme çabası içerisinde olan şirketlere Ekonomi Bakanlığı tarafından destek verilmektedir. Yeni müşteri edinme amacıyla yapılacak harcamaların % 70’i bakanlık tarafından karşılanır, üst limit seyahat başına 5 bin USD’dir. Bir yıl içerisinde en fazla 10 seyahat gerçekleştirilebilmektedir.

Bilişim Sektörüne Destek

Döviz kazandırıcı hizmetlerin desteklenmesi kapsamında bilişim ve yazılım sektörüne yönelik ihracat teşvikleri sunan Ekonomi Bakanlığı reklam, tanıtım, kira ve türevi konularda yapılacak harcamaları desteklemektedir.

Arama motoru ve internet sitesi ne verilecek reklamların % 50 oranında 100 bin USD’ye kadar, pazar araştırması ve türevi konularda % 60 oranında, bilgisayar oyunu tanıtımları için % 50 oranında 100 bin USD’ye kadar, yazılım ve oyun şirketleri tarafından geliştirilen mobil uygulamaların Google Play Store ya da Apple App Store gibi aracılara ödediği komisyonlar % 50 oranında 50 bin USD’ye kadar desteklenmektedir.

Ek olarak yurt dışında ofis açmak isteyen bilişim firmalarının yıllık 200 bin USD’ye kadar desteklenmesi mümkündür. Yurtdışı teknokentlere yerleşeceklere ise % 80 oranında kira desteği yapılır.

Yurtdışı Marka Tescil Teşviği

Tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında markasını yurt dışında tescil etmek isteyen firmalara yapılacak maliyetlere bağlı olarak yıllık 50 bin USD’ye kadar destek verilir.

Hastane ve Sağlık Turizmi Teşvikleri

Döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında hastane ve sağlık turizmine yönelik teşvikler sunan Ekonomi Bakanlığı yurt dışından hasta getireceklere hastaların uçak masraflarını, yurt dışında yapılacak reklam ve tanıtım harcamalarını, etkinlik, fuar ve kongre katılım bedellerini, yurtdışı ofis ve şubelerin kira giderlerini teşvik kapsamında karşılamayı teklif etmektedir.

Dizi ve Film Sektörü Teşvikleri

Döviz kazandırıcı hizmet ticareti kapsamında değerlendirilen dizi ve film sektörüne yönelik ihracatlara pazarlama, tanıtım, reklam, fuar, kongre, arama motoru, internet sitesi, organizasyon, gezi ve türevi faaliyetler kapsamında destek verilmektedir. Desteğin ne kadar olacağı yapılacak değerlendirme sonrasında Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Üniversite ve Eğitim Kurumlarına Özel Teşvikler

Hizmet ticareti kapsamında değerlendirilen eğitim ve öğretim faaliyeti kapsamında pazar araştırması, seminer, konferans, fuar, kongre, arama motoru, internet sitesi, ofis açılışı vb. maliyetler için destek verilmektedir. Söz konusu desteğin ne kadar olacağı bakanlık tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında belirlenecektir.

Pazara Giriş Belgeleri Teşviği

Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyumluluğu tescilleyen çeşitli belgelerin teşvik edilmesi sırasında yapılacak maliyetlerin karşılanması adına Ekonomi Bakanlığı’nca belge başına % 50 oranında 25 bin USD’ye kadar destek verilir. Bir yıl içerisinde alınabilecek pazara giriş belgesi teşviğinin toplam üst sınırı ise 250 bin USD’dir.

UR-GE Desteği

Ululslararası Rekabetin Geliştirilmesi kapsamında hazırlanan bu programla eğitim, danışmanlık, istihdam, pazar araştırması ve türevi konularda Ekonomi Bakanlığı’ndan destek alınması mümkündür.

ihracat yapanlara teşvik ve destekler
ihracat yapanlara devlet destekleri

KOSGEB İhracat Destek Kredisi

KOSGEB tarafından düzenlenen bu destek programı işletmenin ihracat yapabilmek için çekeceği kredinin faiz ödemesi ile ilgilidir. KOSGEB, ihracat kredisi destek programı kapsamında faiz ya da kar payının % 75’ini ödemekte, işletme ise % 25’lik maliyete katlanmaktadır. 250’den az çalışanı olan, ihracat odaklı, KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı şirketlerin başvuru iletebileceği bu kredinin üst limiti 200 bin USD, vadesi ise 6 aydır. % 3.98 faiz oranıyla tahsis edilen bu kredinin üst limitle kullanılması halinde ödenecek faiz 874 USD olacaktır.

EXIMBANK Kredileri

Türk EXIMBANK tarafından tahsis edilen krediler ihracat odaklı şirketlere yöneliktir. Devlet desteği ve çok düşük faiz oranlarıyla tahsis edilen bu kredileri hracat yapmak isteyen işletmelerin işini ciddi şekilde kolaylaştırmaktadır. Bu kapsamda kredi vb. imkanlar için EXIMBANK ile görüşme yapılması da mümkündür.

İş Yeri Kurarken Devletten Ne Gibi Destekler Alınabilir Tam Liste konulu yazımızı da okuyarak işletmeniz ile ilgili farklı bilgileri de edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu