fbpx
BlogSigorta

Yağmur ve Sel Olayları Konut Sigortası Kapsamına Girer mi

Konut sigortası, DASK yani zorunlu sigorta ile sıkça karıştırılmaktadır fakat DASK’tan farklı olarak konut sigortasının uygulaması yönetmeliklere bağlı değildir ve bu sayede çeşitli şartlarla özelleştirilebilir. Bu, konuyla tam da bağlantılı olarak temel ve ara teminatları ortaya çıkarmaktadır, yağmur ve sel olayları da bu çerçevede çeşitli düzenlemelere tabiidir.

Konut sigortası, çoğu zaman bina teminatı kapsamında söz konusu binadaki evler ve evlerin içerisindeki eşyaları isteğe bağlı olarak garanti altına alır. Zorunlu değildir ve bazı ek ödemeler yaparak daha da özelleştirilmesi mümkündür.

Konut Sigortası Teminatları

Konut sigortasının özelleştirilebilir olduğuna yukarıda değinildi ve bu kapsamda bulunulan bölgeye göre en sağlıklı kombinasyonları yakalamak da tüketicinin elinde olan bir durumdur. Tam da bu sebeple her konut sigortasının kapsadığı ana teminatlar ve bunlara ek tüketicinin tercihine bağlı ek teminatlar  vardır. Bu nedenle konut sigortası kapsamındaki teminatlar iki ayrı başlık altında işlenecektir.

Konut Sigortasının Ana Teminatları

Yangın çıkma riski bölge veya evin niteliği fark etmeksizin her yerde vardır ve bu nedenle konut sigortasının ana teminatı yangındır. Yani konut sigortası yaptırmak isteyen bir tüketici yangın ve isteğe bağlı diğer teminatlar için prim ödemesi yapmak durumundadır.

Konut Sigortasının Ek Teminatları

Ana teminata ek olarak bulunulan bölgeye ve evin şekline göre çeşitli riskler ortaya çıkabilir. İşte bu riskler konut sigortasının ek teminatları arasında yer alır ve tüketicinin tercihine bağlı olarak poliçeye dahil edilir.

Yağmur ve sel olayları da konut sigortasının ek teminatları arasında yer alır. Tüketiciler evinin bu tarz olumsuzluklara karşı da garanti altına alınmasını isterse bunu belirtmesi yeterli olacaktır. Başlıca ek teminatlar şu şekildedir:

  1. Politik eylemler
  2. Sel ve su baskını
  3. Cam kırıkları
  4. Hırsızlık olayları
  5. Enflasyondan korunma
  6. Deprem ve yanardağ kaynaklı zararlar
  7. Erezyon
  8. Hortum ve fırtına
  9. Kar
  10. Dahili su tesisatı kaynaklı sorunlar
  11. Enkaz kaldırma

Bu teminatlar önerilen başlıca ek teminatlardır, ancak sigortacılık sektörünün her zaman yeni fırsatlara açık olduğunu ve kişiye özel poliçeler oluşturulabileceğini de unutmamak gerekir. Sigorta endüstrisi gücünü riskten alır ve riskin olduğu her türlü konuda sigorta şirketleriyle anlaşmaya varmak mümkündür.

Evimi Su Bastı?

Daha önceden bu durumu ön gören ve konuyla ilgili poliçe düzenleten kişilerin evini su bastıktan sonra yapması gereken bazı şeyler vardır.

sel baskını sigorta tazminat
sel baskini nedeniyle sigorta para oder mi
  1. Evi su bastığında zararın büyümesini önlemek için çaba sarf etmek kişinin sorumluluğundadır. Bu girişim maddi olmak zorunda değildir, örneğin dahili su kaynaklı bir sorun meydana geldiyse su vanasını kapatmak yeterli olacaktır, maddi zarar sigorta şirketi tarafından tanzim edilir.
  2. Olumsuzluk yaşandıktan sonra en fazla 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine konuyla ilgili  bildirimde bulunulması gerekir. Sigorta şirketi olay yerinde inceleme yapabilir.
  3. Hasarın tespiti için eksperden yardım alınmalıdır, eğer mevcutsa zarar gören eşyaların faturalarının bir arada toplanıp dilekçeye eklenmesi de işe yarayacaktır.

Eksper, konuyla ilgili rapor hazırladığında sigorta şirketiyle iletişime geçerek zararın tanzim edilmesi mümkün olur.

Sitemizden DASK sigortası nedir zorunlu mudur ile ilgili yazımızı bu bölümden sadece 1,5 dakikada okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu