fbpx
BankacılıkTicaret

Vadeli ve Vadesiz Hesaplar Arasındaki 4 Önemli Fark

Bankacılık terminolojisine hakim olmayan çoğu zaman buna gerek de duymayan tüketiciler vadeli ve vadesiz hesaplar arasındaki farkları tam anlamıyla bilemeyebilir. Vadeli ve vadesiz hesap arasında çok ciddi farklar vardır ve konu oldukları yönetmeliklerle kanuni yükümlülükler neredeyse baştan aşağı birbirinden farklıdır.

Vadeli hesap belirli bir vadeyle yatırılan paranın söz konusu süre içerisinde değerlendirilmesi ve birikime faiz vb. modellerle değer katılması amacı güden hesap türüdür. 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl veya 3 yıl gibi sürelerle açılması fakat mutlaka belirli bir sürenin belirtilmesi gerekliliğinden dolayı ismi vadeli hesaptır. Oysa vadesiz hesap için herhangi bir süre belirtmeye gerek yoktur ve içerisinde para olmasa dahi hesap açık tutulabilir. Dolayısıyla vade belirtilmediği yani kapanış tarihi belirlenmediği için bu türdeki hesaplara da vadesiz hesap denilmektedir.

Vadeli ve Vadesiz Hesap Arasındaki Farklar

  • Vadeli hesap içerisindeki tasarruflar için vergi, stopaj vb. bedellerin ödenmesi gerekir. Bu tahsilatlar otomatik olarak gerçekleştirilir, ancak gelir vergisiyle beyan edilecek miktarda birikim varsa bu da vadeli ile vadesiz hesap arasındaki bir fark olarak sayılabilir.
  • Vadesiz hesapların içerisindeki para için yalnızca o hesaptaki varlığından dolayı bir vergi, stopaj vb. ödeme yapılması gerekmez. Bu da yine iki hesap arasındaki bir farktır.
  • Vadeli hesap açılışı için belirli miktarda tasarrufa sahip olunması ve açılış sırasında bu paranın hesaba yatırılması gerekir. Söz konusu tutar bankadan bankaya değişkenlik gösterir, ancak her bankanın gecelik faize tabii hesaplar haricinde zorunlu tuttuğu bir açılış bedeli bulunur.
  • Vadesiz hesaplar için bir açılış birikimi şartı bulunmamaktadır, hiç para yatırmadan da vadesiz bir mevduat hesabı açılabilir.

Vadeli Hesabın Avantaj ve Dezavantajları

Vadeli hesaptaki birikimlerin hangi oranda faize konu olacağı mevcut dönemdeki enflasyon ve politika faizleri gibi unsurlara bağlı olarak bunlarla doğru orantılı şekilde belirlenir, dolayısıyla paranın durduğu yerde değer kaybetmesi önlenmiş olur.

Yalnızca değer kaybının önüne geçilmez ayrıca iç borçlanmaya söz konusu vadeli hesaptaki tasarruflarla finansman sağlanması kaynaklı belirli miktarlarda kar da elde edilir ve bu sayede birikimin değer kazanması da mümkün olur. Hatta mevcut koşullardaki faiz oranları dikkate alındığında reel sektörde bir yatırımda bulunmaktansa parayı faize yatırmak daha mantıklı dahi olabilmektedir.

Vadeli hesapların dezavantajı ise yine vadeli hesap avantajlarından yararlanılamayacak olmasından kaynaklanıyor. Örneğin vade dolmadan önce hesaptan para çekilmesi halinde söz konusu birikim nedeniyle kazanç elde edilmesi mümkün olamıyor.

vadeli vadesiz hesap farkları
vadeli ve vadesiz hesap nedir avantajlari ve dezavantajlari

Fakat farklı bir perspektiften bakıldığında söz konusu paranın vadesiz hesapta bekletilmesi halinde de herhangi bir getirisi olmayacaktı dolayısıyla vadeli hesaptan çekim yapmanın da pek ciddi bir dezavantaj olduğundan söz etmek yanlış olacaktır.

Eğer bu dezavantajın bertaraf edilmesi isteniyorsa mutlaka vadesiz hesapta da bir miktar para biriktirilmeli ve vade tarihi gelinceye dek bu paradan harcama yapılmalıdır.

Sitemiz üzerinden diğer Bankacılık işlemleri ile ilgili de farklı bir arayışınız var ise; bu bölüme https://onlinekrediler.net/bankacilik göz atamanız yararınıza olabilir.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu