Üzerinde Konut Kredisi Olan Ev Satılır mı?
Türkiye’de bireylerin sahip olduğu evlerin çoğu konut kredisi ile satın alınmaktadır. İnsanların barınma ihtiyaçlarını karşılayan evler aynı zamanda uzun süreçli birer yatırıma da dönüşmektedir. Bu bakımdan ev sahibi olmak kişilere uzun vadede finansal olarak da fayda sağlayabilmektedir. Konut fiyatlarının düşük olduğu bir dönemde çekilmiş olan konut kredisi sayesinde hem sahibi olur hem de geleceğe yönelik yatırım yapmış olursunuz. Fakat bazen şartlar planlandığı gibi gitmemekte ve bireyler kredi ödemelerini ödemekte zorluk çekmektedir. Bu noktada ev sahiplerinin aklına şu soru gelmektedir, ” üzerinde konut kredisi olan ev satılır mı?
Son dönemdeki veriler, Türkiyedeki evlerin çoğunun henüz kredi ödeme aşamasındayken ödeme güçlüğü nedeniyle satılma evresine geldiğini göstermektedir. Bu bağlamda kredi çekerek ev satın aldıktan sonra eğer krediniz bitmeden evinizi satmanız gerekiyorsa öğrenmeniz gereken birtakım prosedürler bulunmaktadır. Çünkü üzerinde hala konut kredisi olan evlerinizi satarken sağlayacağınız avantaj ve kar oranı değişiklik göstermektedir.
Kredi Borcu Devam Eden Konutların Kredili Satışı Nasıl Yapılır?
Konut kredisi dahilinde satın aldığınız evinizi satışa çıkarmak istiyorsanız bu işlemi nakit veya kredili biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Kredisi devam eden bir evin satışının sağlanması durumunda mevcut kredi hesabının olduğu banka ve alıcı tarafın kullandığı banka arasında yazılı bir sözleşme imzalanmaktadır. Süreçteki çoğu işlem bankalar arasında ve bankalar tarafından çözülmektedir. Bu sistem sayesinde evinizin üzerinde kredi borcu bulunsa dahi evinizin satış işlemlerini gerçekleştirme imkanınız bulunmaktadır. Bu süreçte gerçekleşen işlemler aşağıdaki gibidir:
- Satın alınacak evin işlemlerinin başlatılması için alıcı taraf müşterisi olduğu bankanın eve eksper göndermesini sağlamalıdır.
- Eksper raporuna göre seçilen konutun hangi bankadan ipotekli olduğu belirlenmektedir. Ve iki banka arasında borcu devir konusunda bir anlaşma gerçekleştirilmektedir.
- Kredi başvurusu yapılan şube, kredi borçlusu olunan bankadaki borcun ödenmesi dahilinde ipotekin kaldırılmasını talep etmektedir.
- Bankaların anlaşması sonucunda tapu işlemleri başlatılmakta ve konut üzerine ikinci dereceden ipotek konulmaktadır.
- Yeni kredinin kullanılacağı bankaya tapu değişim onayı düştükten sonra alıcılar için kredi açılışı tamamlanmaktadır.
- Önceki kredinin kapatılmasından sonra ilgili belgeler alınarak tapu dairesine gönderilmektedir.
- Tapu dairesinde kaldırılan eski ipoteğin ardında konut yeni ev sahiplerinin üzerine geçirilmektedir.
Üzerinde Kredi Borcu Bulunan Konutların Nakit Satışı Nasıl Olur?
Kredi borcu bulunan konutların alım sürecinde blokeli çek kullanılmaktadır. Bu süreçte alıcı, satıcının kredi borcu tutarındaki ödemeyi bankaya yatırmakta ve buna karşılık ise ‘’blokeli çek’’ almaktadır. Blokeli çek satıcı ve alıcı arasında yazılı bir anlaşma sayılmakla birlikte iki taraf arasında güveni de oluşturmaktadır. Böylelikle kredi borcunu ödediğiniz satıcı tarafından olumsuz bir durumla karşılaşmanız engellenmektedir. Üzerinde kredi olan konutu nakit satışı ile almak istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.
- Mevcut konut kredisi çekilmiş olan bankadan kredinin ana borcu ve erken ödeme dahilinde ödenecek fiyat belirlenmektedir.
- Konut kredisi kapatma ücreti hariç kalan para alıcı tarafından ‘’blokeli çek ‘’ şartı ile ödenmektedir. Bu işlemi aynı bankadan gerçekleştirmeniz sizlerin zaman kaybınızı önleyecektir.
- İpotek işlemleri için tapuya gidilir ve blokeli çek satıcıya verilir.
- Satıcı ise blokeli çek sayesinde bankaya giderek alması gereken ücreti tahsis edebilmektedir.
- Tapunun üzerinden ipoteğin kaldırılması için talepte bulunulur ve bu sayede bankadan alınan izin ile ipotek satıcının üzerinden kaldırılır.
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi sahip olmak istediğiniz evi almanız konusunda size yardımcı olan bir kredi biçimidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu kredinin evin ücretinin tamamının karşılamayacağı yönündeki bilgidir. Konut kredisi miktarı belirlenirken belirli kriterlere dikkat edilmektedir. Bunlar konutun değeri, yaşı ve benzeri unsurlardır. Önceki yıllarda konut için kredi çekebilme oranı en fazla %80’lik bir kısımken 2020 yılından itibaren bu oran %90 civarına kadar ulaşmıştır. Aynı zamanda konut kredisi talebinde bulunurken krediyi ödeyemediğiniz durumlarda bankanızın evinize ipotek koyabileceğini unutmamalısınız. Fakat borcunuz bittiği takdirde evinizin üzerinde bulunan ipotek kaldırılabilmektedir.
Konut Kredisi Çekmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Belirli harcamalar düşürüldüğünde hane kazancınızın kredi ödemesini yapabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Önceki ödeme düzeninize göre var olan kredi notunuz bazen düşük olabilmektedir. Bu gibi durumlarda konut kredisi başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanabilmektedir. Eğer satın alacağınız evinizin inşası tamamlanmamışsa bunun için harici bilgilendirici belgeler götürmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde konut kredisi talebiniz karşılık bulmamaktadır.
Konut Kredisi Çekmek İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Konut kredisi çekebilmeniz çalışma durumunuza, aylık gelirinize ve önceki kredi ödeme disiplinize göre farklılık gösterebilen bir konudur. Bankaya vermeniz gereken belgeler, çalışma durumunuzu belirten ve maaş gelirlerinizi gösteren belgeler olmalıdır. İşte konut kredisi alırken ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı
- Bankadan alınması gereken başvuru formu
- İkametgah belgesi
- Satın alınacak konutun tapu belgesinin fotokopisi
Konut kredisi çekmeyi düşünüyorsanız ve güncel faiz oranlarından haberdar olmak istiyorsanız. Konut kredisi güncel faiz oranları isimli başlığımızı okuyabilirsiniz.