Turizm Teşvik Kredisi Almak ve Başvuru Şartları
Turizm, dışa bağımlılığı yüksek ve gelişmekte olan ülkelerin döviz ihtiyacını karşılamak ve cari açık problemini karşılayacak ihracatı telafi etmek açısından büyük öneme sahiptir. Ülkemiz de gelişmekte olan ve cari açık oranı hayli yüksek bir devlet olmasından mütevellit turizm faaliyetlerine büyük önem vermekte ve bu kapsamda bu sektörde faaliyet göstermek isteyen girişimcilere çeşitli teşvik ve düşük faizli krediler sağlamaktadır.
Öyle ki bu kredi ve desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilere verilecek teşvikler çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir ve yalnızca bir kuruma iletilebilecek başvuruyla sınırlı kalmayıp çeşitli vergi muafiyetlerini de beraberinde getirmiştir. Bu teşvik ve kredilerden yararlanmak isteyen girişimcilerin sağlaması gereken çeşitli şartlar ve yerine getirmesi gereken prosedürler bulunur.
Turizmcilere Verilen Teşvikler
Turizm faaliyetinde bulunacak girişimcilere verilecek teşvikler Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından planlanmaktadır. Bu kapsamda planlama ilgili bakanlık tarafından yapılıyor olsa da tahsisler çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu teşvikleri veren kurumlar:
- KOSGEB,
- Bakanlar Kurulu kararı kapsamında çeşitli eylem planlarıyla yıllık bazda verilen teşvikler,
- 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu,
- 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu,
- Türkiye İhracat Kredi Bankası (EXIMBANK) kredileri,
- Ekonomi Bakanlığı – Yabancı sermaye yatırım teşviki,
- Ekonomi Bakanlığı – Yurt dışı turizm fuarına katılım ve temsil desteğidir.
Girişimcilerin katılım sağlayacağı teşvik programına göre sağlaması gereken şartlar ve başvuru prosedürleri farklılaşmaktadır. Bu nedenle kısaca her birine ayrı ayrı değinmekte yarar vardır. Bu teşvik programları hakkında daha detaylı bilgi almak ve spesifik sorular sormak isteyen girişimcilerin teşviki tahsis eden kurumla ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iletişime geçmesi gerekir.
KOSGEB Turizm Teşviki
Küçük ve orta ölçekli işletmelere tahsis ettiği sıfır faizli kredi ve hibelerle bilinen KOSGEB, turizm faaliyetlerine bulunmak isteyen girişimcilere destek vereceğini de açıkladığı ‘Desteklenen Sektörler Listesi’ tablosuyla duyurmuştur. Bu kapsamda KOSGEB’in 100 bin TL faizsiz kredi ve 50 bin TL hibe uygulamalarından yararlanmak isteyen girişimcilerin tek yapması gereken KOSGEB duyurularını takip etmek ve başvuru sürecinin başlamasına istinaden KOBİ beyannamesi doldurarak talepte bulunmaktır.
Girişimcilerin kredi tahsis edilmeden önce Uygulamalı Girişimciliği Eğitimi’ne katılmış olup girişimcilik sertifikası alması, kara listede bulunmaması ve devlet teşviklerinden yasaklı olmaması gerekir.
Bakanlar Kurulu Destekleri
2011/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulamasına İlişkin Tebliğ, Ekonomi Bakanlığı tarafından tam 7 yıl önce yayınlanmıştır ve halen uygulamadadır. Dolayısıyla bu tebliğ kapsamında düzenlemelere konu olan sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler:
- Vergi indirimi,
- Sigorta prim teşviki,
- Yatırım yeri tahsisi,
- Gümrük vergisi muafiyeti,
- KDV istisnası,
- Faiz indirimi gibi desteklerden yararlanmaktadır.
Düzenlemelerden yararlanabilen ve hatta düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda konu edinmesine sebep olan sektör ise turizm sektörüdür. Bu kapsamda yukarıdaki desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin Ekonomi Bakanlığı ile iletişim kurması gerekir.
Girişimcilerin bu teşviklerden yararlanmak için sağlaması gereken şart ise faaliyet alanıyla ilgilidir. İlgili destekler sadece:
- Yeni yatırımlar,
- Tevsi yatırımlar,
- Modernizasyon yatırımları,
- Ürün çeşitlendirmesi için verilmektedir.
Desteklenen faaliyet alanları ise belgeli oteller, tatil köyleri özel tesisler, dağ ve yayla evleridir. En sık başvuru yapılan faaliyet alanlarından birisi olmasına rağmen yerel lokantalar için ilgili desteklerden yararlanılamamaktadır.
Turizm Teşvik Kanunu
2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında turizm sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerin çeşitli indirimlerden, taksit imkanlarından ve desteklerden yararlanması mümkündür.
Bu desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iletişime geçmesi gerekir. Yapılan başvurular özel olarak değerlendirilmekte ve genel geçer bir şart bulunmamaktadır.
Emlak Vergi Muafiyeti
1318 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında değinilen Geçici Muaflıklar isimli 5’nci madde kapsamında Turizm Endüstrisinin Teşvik Kanunu Hükümleri ile turizm belgesi sahibi işletmelerin 5 yıl süresince emlak vergisinden muaf olması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda sağlanması gereken tek şart turizm müessesesi belgesi edinmektir.
Eximbank Kredileri
Eximbank tarafından TL ve USD cinsinden 15 milyon USD’ye kadar kredi tahsis edilmektedir. Turizm Kredisi başlığı altında farklı hükümlere tabi tutulan bu uygulama ile kullanılacak kredilerin 540 gün içerisinde geri ödenmesi gerekir. Kredi faiz oranları oldukça düşüktür.
Sitemiz üzerinden tüm Devlet Yardımları için bu bölümü ve Hibe Krediler için ise bu bölümü inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.