Şirket ve İşletme İçin Şube Açılışı Nasıl Yapılır
Şirket sahibi kişiler için en önemli prosedürlerden birisi de şube açılış işlemleridir. Şube açılış ve tescil işlemlerinin doğru şekilde yapılmaması çeşitli hukuki yaptırımları ve para cezasını beraberinde getirebileceği için konuya elzem önem gösterilmesi gerekir. Bu açıdan şirket ve işletme için şube açılışı nasıl yapılır, ibraz edilmesi gereken bilgi ve belgeler nelerdir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Şube Açılış İşlemleri
Şube açılış ve kuruluş işlemlerinin neredeyse tamamı mersis.gumrukticaret.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Bu internet sitesine giriş yapan kişilerin takip etmesi gereken adımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.
1 – MERSİS işlemler bölümüne giriş yapıldıktan sonra yeni şirket kuruluş işlemleri sekmesinin hemen altında yer alan Sicil Müdürlüğümüz Sınırları İçerisinde Bir Şube açmak istiyorsanız tıklayınız bağlantısına tıklanmalıdır. Açılacak yeni sayfada şirketin merkezini sistem üzerinden sorgulayıp bulmanız gerekecektir. Şirket merkezini bulduktan sonra şubenin açılacağı firmayı seçiniz bağlantısına tıklamalı ve şirketin bağlı olduğu ili, ilçeyi seçip kuruluşu başlat bağlantısına tıklamalısınız. Bu tıklamayı yaptıktan sonra karşınıza çıkacak sayfada bazıları ünlem işaretli kutular görünecektir. Ünlem işaretinin göründüğü kuruları eksiksiz ve hatasız şekilde doldurduktan sonra işleme devam edebilirsiniz. Bu süreçte ana sözleşmede bir değişiklik yapmamanız halinde işlemlerinizin çok daha kısa süre içerisinde halledilmesi mümkündür, ana sözleşmede yapılan değişiklik sonrasında şube açılış işlemlerinin biraz daha uzaması mümkün olabilmektedir.
2 – Ünlem işaretli kutuları doğru ve eksiksiz şekilde doldurduktan sonra yapmanız gereken başvuruyu hazırla ve onaya gönder bağlantısına tıklamaktır. Bu tıklamayı yaptıktan sonra size verilen talep numarasına ithafen başvurunuz Sicil Müdürlüğü’ne iletilmiş olacaktır. Talep numarası ilerleyen süreçlerde de size lazım olacağı için mutlaka bir yere not etmeli, saklamalısınız.
3 – Başvuruyu yaptıktan sonra ekanın sağ tarafında görünen mersis işlemler bölümünde yer alan devam eden başvurularım ve detay bölümünden iş akışını takip edebilirsiniz. Sisteme düşen başvurular için Başvuru TSM Ön Onayında Bekliyor yazacaktır. Başvurunun ne durumda olduğunu ilerleyen günlerde buradan tekrar kontrol edebilirsiniz.
4 – Başvurunuza ön onay verilmesi halinde ilgili alanda TSM Onayında ibaresi görünecek yani bir sonraki adıma geçmiş olacaksınız, gerekli evrakları hazırladıktan sonra bağlı olduğunuz sicil müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir.
Başvurunuz ret edildiğinde red nedeni bölümünden başvurunuzun neden ret edildiğini öğrenmeli, gerekli aksiyonu aldıktan sonra başvurunuzu tekrar onaya göndermelisiniz.
Limited Şirket Şube Açılışı Gerekli Belgeler
Onay alan limited şirketlerin sicil müdürlüğüne ibraz etmesi gereken bilgi ve belgeler şunlardır:
- Şirket kaşesiyle şirket yetkilisi tarafından imzalanmış, ekinde evrak dökümü de ibraz edilmiş şube açılış dilekçesi,
- Gündem kararı,
- 2 adet şube açılışına ilişkin genel kurul kararı,
- Şube temsilcilerinin şube unvanı altında düzenlenen imza beyannameleri veya tescil talepnameleri,
- 2 adet şube temsilcisinin ikametgah ve nüfus sureti,
- Merkezi başka şehirde olan şubeler için sicil kaydının onaylı örneği,
- Merkezi başka şehirde olan şubeler için merkez sicil müdürlüğünden sicil tüzüğünün 120’nci maddesine göre alınan belge,
- Şube yetkilisi tarafından imzalanan, üzerinde şube yetkilisinin resmi bulunan oda kayıt beyannamesi,
- Taahhütname,
- Hazirun listesi.
Anonim Şirket ve Kooperatif Şube Açılışı Gerekli Belgeler
Anonim şirket ya da kooperatif şubesi açacak kişi ve kurumların ibraz etmesi gereken bilgi ve belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Şirket kaşesiyle yetkilisi tarafından imzalanan, ekinde evrak dökümünü içeren şube açılış dilekçesi,
- 2 adet şube açılışına ilişkin yönetim kurulu kararı,
- 2 adet şube yetkililerine ait tescil talepnamesi ya da şube unvanı altında düzenlenen imza beyannameleri,
- Şube yetkililerine ait 2 adet ikametgah kaydı ya da nüfus sureti,
- Merkezi farklı şehirde olan şubeler için sicil kaydının onaylı örneği,
- Merkezi başka şehirde olan şubeler için merkez sicil müdürlüğünden sicil tüzüğünün 120’nci maddesine göre alınan belge,
- Oda kayıt beyannamesi,
- Taahhütname.
Bilinmesi Gerekenler
Şube açılışı için ayrı bir sermaye tahsis edebilir ya da muhasebesi merkezden ayrı tutulabilir, ancak şube için sermaye ayrılması zorunlu değildir. Şubeyi tescil ettirmemenin cezası 26.06.2012 tarihli ve 6335 sayılı kanunda 2000 TL olarak belirlenmiştir.
İTO Tescil İşlemler (A dan Z ye Tüm Süreç) konulu yazımızı da okuyabilir ve tescil işlemleri üzerine genel bilgiler edinebilirsiniz.