Şirket ve İşletme İçin Şube Kapanışı (En Kolay Yöntem)
İşyerini açarken olduğu kadar kapatırken de dikkat edilmesi gereken çeşitli detaylar mevcut, bu detaylara dikkat edilmemesi halinde bilgi ve belgenin doğru şekilde ibraz edilmemesi kaynaklı çeşitli hukuki prosedürlerle ve idari para cezalarıyla karşılaşılması mümkün. İşyerinin açılışına ilişkin onlarca farklı kaynaktan detaylı bilgilendirmelerin yapılmasına karşın işyerinin kapatılması sırasında dikkat edilmesi gerekenlere istinaden bir kaynak olmayışı itibariyle bu yazıda şirket ve işletme için şube kapanışı nasıl yapılır, şube kapanışı hakkında bilinmesi gereken detaylar nelerdir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Şirket Kapanışlarında Ne Yapılmalı
Şirket kapanışları sırasında temas kurulması gereken en önemli kurumlar bağlı bulunulan Ticaret Sicil Müdürlüğü, Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Bu üç kurumun iş yerinizin kapatıldığından bir şekilde yazılı olarak haberdar edilmesi, ilerleyen süreçlerde karşılaşabileceğiniz çeşitli hukuki problemler karşısında sizi güven çemberi içerisinde tutacaktır.
İşyeri kapatılması sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeniz gereken herhangi bir belge bulunmamaktadır. Kanunun idari para cezalarıyla ilgili olan 102’nci maddesinde işyeri kapanışının mevzuatta belirtilen haller dışında bildirilmesiyle ilgili bir zorunluluk getirilmemiştir.
Bir zorunluluğun olmaması kişilerin rahat davranmasına neden olsa da işi şansa bırakmamak için kişilerin bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek bilgilendirme yapmak amacıyla kapanış dilekçesini teslim etmesi gerekmektedir. Bu belgeyi teslim etmek zorunlu değildir, ancak bildirilmesi ilerleyen süreçlerde oluşabilecek çeşitli olumsuzluklar karşısında kişinin güvende kalmasını sağlayacağı için çok önemlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2 yıl süresince herhangi bir aksiyonun alınmadığı, hareketin olmadığı dosyaları otomatik olarak kapatmakta ve resen kanun kapsamından çıkartmaktadır.
Limited ve Anonim Şirket Kapanışı Sicil Müdürlüğü
Sicil müdürlüğü şirket kapanışının bildirilmesi gereken en önemli kurumdur. Limited şirket sahipleri şube kapanışlarını bildirmek için kapanış dilekçesi, noter onaylı müdürler kurulu kararı, hazır bulunanlar listesi ve çağrılı genel kurullar için gündem kararıyla birlikte bağlı bulunduğu sicil müdürlüğüne gitmek durumundadır.
Şube kapatacak anonim şirket sahipleri ise şube kapanış dilekçesiyle birlikte noter onaylı yönetim kurulu şube kapanış kararının 1 adet aslıyla 1 adet fotokopisini müdürlüğe teslim etmek durumunda.
Limited ya da anonim şirket olması fark etmeksizin şube kapanışı için sicil müdürlüğüne gitmeden önce mersis.gtb.gov.tr internet sitesi üzerinden elektronik başvuru yapılması gerekmektedir.
Şubenin kapatılması işlemi için muhasebecisini yetkilendiren kişilerin daha işlem tamamlandıktan sonra mutlaka bir kez de kendisi kontrol etmelidir. Geçmiş dönemlerde görülen çeşitli davalarda nadiren de olsa muhasebeci hatası kaynaklı vergi mükellefi olmaya devam eden kişilerle karşılaşılmıştır.
Vergi Dairesi
Şubesini kapatan kişilerin bildirimde bulunması gereken son kurum vergi dairesidir. Vergi mükellefi olmamak için bu konuya da büyük bir önem verilmesi gerekmektedir. Vergi dairesine bildirimde bulunulmaması halinde bunun öğrenilmesine kadar geçen süreçteki vergi borcunun ödenmesi gerekliliğiyle karşılaşabilir, ciddi problemlerle uğraşabilirsiniz. Dolayısıyla bağlı olduğunuz vergi dairesine gitmeli, şube kapanış dilekçesini teslim etmelisiniz.
Şirket ve İşletme İçin Şube Açılışı Nasıl Yapılır konulu yazımızı da okuyarak, her ikisini karşılaştırıp hataları minimize edebilirsiniz.