fbpx
BankacılıkFinans Sözlüğü

PMI Endeksi Nedir ve Hesaplamada Hangi Veriler Baz Alınır

PMI (Purchasing Managers Index) sanayi sektöründe faaliyet gösteren satın alma yöneticilerinin davranış performansını izleyen önemli bir indekstir. Ülkenin ekonomik durumu ve gelecekte olabilecekler hakkında yorum yapabilme kabiliyeti sağlaması itibariyle PMI endeksi nedir ve hesaplamada hangi veriler baz alınır gibi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

PMI Nedir?

PMI endeksini hesaplayan ve duyuran kurum Tedarik Yönetimi Enstitüsü’dür. 1915 yılında ABD’de kurulan ve kar amacı gütmeyen bu kuruluş dünya çapında binlerce üyeye sahiptir. İmalat ve imalat dışı adıyla iki farklı analiz yapıp her ay bunları üyelerine gönderen enstitü, iş dünyasının davranışsal performansını ortaya koymaya çalışır ve küresel olaylar hakkında yaptığı araştırmaları paylaşır. Institute for Supply Management (ISM) tarafından sağlanan bu verinin bazen ISM endeksi olarak adlandırıldığı da duyulabilir, ancak bahsedilen şey PMI’dır.

PMI Hesaplaması Nasıl Yapılır

ISM tarafından hazırlanan endeks hesaplanırken Üretim, Yeni Siparişler, İş Gücü, Stoklar ve Teslim Süresi olmak üzere beş farklı endekse eşit değerde önem verilir. Enstitü üyesinin bulunduğu ülkede faaliyet gösteren 18 farklı endüstride çalışan 400 satın alma müdürüyle her ay düzenli anketler yapılır ve şirketinin gösterdiği performans üzerinden olumlu, olumsuz ya da nötr derecelendirmeler talep edilir.

Anket tamamlandığında sorulan sorulara verilen pozitif, negatif ya da nötr cevapları analiz edilir, yüzdelendirilir ve endeks oluşturulur. Pozitif yanıtın karşılığı 1, nötr yanıtın karşılığı 0,5, negatif yanıtın karşılığı ise 0’dır. Neticede tüm puanlar birleştirilir ve PMI verisi hesaplanmış olur.

Çin kendi PMI verisini hesaplarken ABD haricinde dünyada kalan diğer ülkelerin PMI verilerini Markit Grup hesaplamaktadır.

PMI Nasıl Yorumlanır?

Anlaşılacağı gibi PMI doğrudan imalat sanayi ile ilgilidir, dolayısıyla yapılacak yorumlar da imalat sanayi ile ilgili olacaktır. Bir ülke için hesaplanan PMI endeksi 50’nin altındaysa imalat sanayi küçülmüş, 50’ye eşitse büyüklüğü değişmemiş, 50’den fazlaysa büyümüş demektir. Fakat bir ülke yıllardır 30 seviyesindeyse bu ülke için yapılacak hesaplamada 30 endeksi baz alınacak ve büyüme, daralma ya da büyümeme durumu 30 puana göre yapılacaktır.

PMI doğrudan endüstride faaliyet gösteren yöneticiler tarafından yapılan anketlerin ardından hesaplanması kaynaklı en güvenilir verilerden birisi kabul edilir, en güncel verilerdendir.

PMI endeksinin imalat ve imalat dışı olmak üzere iki şekilde hesaplanmasının nedeni ise bazı ülkelerde imalat sektöründense hizmet sektörünün daha fazla yer tutuyor olmasıdır. Hizmet sektörünün öncü olduğu ülkelerde yorumlar PMI endeksinin imalat dışı kısmına ithafen yapılır.

Türkiye’de PMI

Türkiye’deki PMI hesaplamalarını yapan referans kurumlardan birisi İstanbul Sanayi Odası’dır. ISO PMI olarak adlandırılan bu endeksin 2018 yılı istinaden yaptığı açıklama imalat sektörünün daraldığını ortaya koymaktadır.

pmi endeksi nedir nasıl hesaplanır
pmi endeksi hesaplama

Ekonomik büyüme ve daralmanın öncü göstergesi olarak görülen PMI, Ağustos ayında eşik değer 50’nin altında kalmış ve 46,4 olarak açıklanmıştır. Üretim ve siparişlerdeki azalmadan kaynaklandığı belirtilen bu daralma üst üste 5’nci kez tekrarlanıyor.

Yatırımcıya ve Sanayiciye Özel Sıfır Faizli Krediler konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu