Onay Alan Krediyi İptal Ettirebilir miyim (Kesin Çözüm)
Sonrası düşünülmeden iletilen kredi başvuruları ya da tahsis gerçekleştikten sonra yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle kullanılan kredinin iptal edilmesi istenebiliyor. Bu kapsamda kredi kullanım sözleşmesinden doğan bazı tüketici hakları da bulunuyor ve onay alan kredinin iptal edilebilmesi de bunlardan biri. Tüketiciler, kredi tahsisi gerçekleştikten sonra başlayan geri sayım itibariyle 14 günlük cayma hakkına sahiptir ve bu kapsamda cayma hakkını kullanacağını bankaya bildirenler krediyi iade edebilir.
Onay Alan Kredinin İptal Edilmesi Halinde Ceza Ödenir Mi?
Tüketici Kredisi ve Kredi Kartları Yönetmeliği uyarınca 14 günlük cayma hakkı süresi içerisinde iade gerçekleştirmek istediğini bildiren tüketicilerin krediyi kullanmamış olması halinde herhangi bir ceza ya da faiz ödemesi yapması gerekmez. Fakat tahsis edilen krediden bir miktar para kullanıldıysa bu para ve geri ödemeye kadar geçen gün sayısı kadar faiz ödenmesi gerekebilir.
Cayma hakkının kullanılacağı bankaya bildirildikten sonra iadenin 30 gün içerisinde mutlaka gerçekleşmesi gerekir. Aksi taktirde cayma hakkı geçerliliğini yitirecek ve iade söz konusu olamayacaktır.
Kredilerin fatura karşılığı ya da amaç özelinde doğrudan 3’üncü kişi veya kurumlara tahsis edilmesi, borcun tüketiciye yansıtılması halinde ise iptal gerçekleştirmek ancak ürünün ya da alınan hizmetin de iade edilmesiyle mümkün olabilir. Örneğin borç transferi çeken bir tüketici adına diğer bankalara olan kredi borçlarını ödeyen banka, kredisini iade almadan önce tüketicinin diğer bankalara olan borçlarından tekrar mesul hale geldiğinden de emin olmalıdır. Ya da elektronik eşya alınması için kredi kullandıran bir banka, kullanılan kredinin iade alınabilmesi için elektronik eşyanın da eksiksiz ve hatasız şekilde teslim edildiğinden emin olmalıdır. Aksi taktirde çıkar çatışmaları yaşanması sebebiyle iade gerçekleşemeyecektir.
Cayma Süresi Geçti Erken Kapama Yapabilir Miyim?
14 gün içerisinde krediyi kullanmaktan vazgeçmek pek sık rastlanan bir durum değil ve genellikle cayma hakkı süresinin geçmesinden sonra kredi kullanımı nedeniyle pişmanlık yaşanabiliyor. Dolayısıyla erken ödeme yapmak da kullanılabilecek yöntemler arasında yer alıyor.
Erken ödeme yaparak bankaya olan kredi borcunu toplu şekilde ödemek isteyen tüketicilerin erken ödeme komisyonuna razı olması gerekir, ancak erken kapama nedeniyle yapılacak indirimlerle birlikte bu komisyon tüketicinin yine de karda olmasına neden oluyor.
Dolayısıyla cayma hakkı süresi geçse bile kredi kullanımından vazgeçilmesi halinde ilk fırsatta borcun toplu şekilde ödenmesi için şubeye başvuruda bulunması gerekiyor. Aksi taktirde geçen her gün için daha fazla faiz ödemesi yapılması şarttır.
Başvuru İlettiğim Faiz Oranıyla Yansıtılan Faiz Aynı Değil
Sık yaşanmasa da ülkemizin gündemi gereği faiz oranlarının volatilitesinin yani oynaklığının yüksek olduğu söylenebilir. Dolayısıyla başvuru iletilen kredi ile kullanılan kredinin faiz oranlarının aynı olmaması da mümkün. Örneğin Pazartesi günü kredi başvurusu ileten bir tüketici, Cuma günü tahsis edilecek bir kredi için Cuma günü içerisinde kredi sözleşmesini imzalamak durumundadır ve bu kapsamda yararlanılacak faiz oranı da Cuma günü geçerli olan faiz oranı olacaktır.
Böyle bir durumda kredi sözleşmesinin imzalanmaması ya da cayma hakkından yararlanılması mümkündür, ancak bankanın başvuru iletilen faiz oranıyla kredi kullandırma zorunluluğu yoktur.
Eğer bir kredi iptali söz konusuyla Kredi Erken Ödendiğinde veya İptal Edildiğinde Hayat Sigortası Ne Olur konulu bölüme de buradan göz atmanızda yarar olduğunu unutmayınız.