fbpx
Kripto Para

NFT Coinleri ve Kriptoparaları Hangileridir?

2021 yılına damgasını vuran ve milyonlarca dolara alıcı bulan NFT coinleri ve kriptoparaları bir süredir teknoloji ve ekonomi dünyasında gündemden düşmüyor. Dijital sanat, müzik , tasarım ve video sanat alanlarında yeni bir dönem başlattıkları su götüremez bir gerçek. NFT coinleri ve kriptoparaları hakkında bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

NFT Nedir?

Non-Fungible Token(NFT), en basit tanımıyla benzersiz olan ve önceden belirlenen standartlara uygun bir şekilde sertifikalandırılan edilen dijital varlıkların tümüne verilen isimdir. Bu sertifikasyon işlemi bir nevi noter tesciline benzemektedir. Sanal oyun içeriklerinden sanal çizimlere tweetlerden videolara birçok dijital içerik NFT haline getirilerek blok zincirlerde tescillenip online pazar alanlarında alınıp satılabilmektedir. Kullancıların NFT ile blok zincire aktardığı dijital içeriklerin sahipliği NFT’yi oluşturan kullanıcıya aittir. İşlem sırasında dijital varlığın kullanıcıya ait olduğu blok zincir defterinde diğer kullanıcı tarafından onaylanmaktadır. Kullanıcının kendi blok zincir cüzdanına aktarılır. Bu işlemlerin akabinde kullanıcı elde ettiği NFT’yi satma veya tutma hakkına sahiptir. 2015 -2017 yılları arasında sadece Ethereum coinin standartlarıyla piyasaya çıkan NFT’ler zaman içerisinde farklı coinler aracılığıyla da üretilebilir hale gelmiştir.

NFT’nin Diğer Kripto Paralardan Farkı Nedir?

Genellikle Ethereum token standartlarıyla üretilen benzersiz tokenler ERC-20 standardında değil ERC-721 ve ERC-1155 standartlarına göre oluşturulup işlem görmektedirler. NFT’ler üretildikleri coinlerin aksine alım satım aracı işlevi görmemektedirler. Bir örnekle açıklamak gerekirse, elimizde bulunan 200tl’lik bir banknotu başka bir 200 tl’lik banknot ile değiştirmek mümkündür. Çünkü banknotlar bir takas aracıdır. Kısacası banknotlar ikame edilebilme (fungibility) özelliğine sahiptir. NFT ürünler ise non-fungible yani değiştirilme özelliğinden mahrum ürünlerdir. Sahibine özel olan bu ürünlerin Ethereum gibi itibari coinler (bitcoin, ethereum vb) ile alınıp satılabilmektedir. Bir bitcoini parçalara bölerek satın alabilmektedir. Ya da satabilirsiniz fakat bir dijital varlık olan NFT’lere böyle işlem uygulamanız imkansızdır. NFT’lerin adetleri ve fiyatları oluşturan kullanıcı tarafından belirlenmektedir. Fiyatı hariç diğer tüm özellikleri üretim sonrasında değiştirilememektedir.

Örneğin, bir kullanıcı 2018 yılında çizdiği bir resmi dijital ortama yükledikten sonra 5 adet kopya oluşturarak NFT haline getirebilmektedir. Bu resimlerin orijinal kopyalarını istediği fiyattan satabilmektedir. Bunu alan kullanıcılar bu resimleri kripto cüzdanlarında saklayabilirler. Bir dijital içeriği NFT haline getirmek onun kopyalanmasını engellememektedir. Bir belge birçok kez kopyalanabilir ama noter onaylı belge sadece yetkili kişilerde bulunmaktadır. NFT sistemi de kullanıcıya bu noter onayını vermektedir.

NFT Oluşturulmasında En Çok Kullanılan Coinler

Kripto paralarda ortaya çıkan gelişmelerin sonucunda hayatımıza giren NFT oluşturma işlemi ile her gün yüzlerce içerik dijital ortamda tescillenmeye ve kullanıcılar arasında alınıp satılmaya başlandı. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde kullanıcılara aracılık eden coinlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Dijital içeriklerini daha önceden oluşturulan blok zincirlere eklemek(tescillemek) isteyen kullancıların tercih ettiği bazı coinler aşağıdaki gibidir:

  • ETH (Ethereum coin)
  • CHZ(Chiliz coin)
  • ENJ (Enjin coin)
  • CHR (Chromia coin)
  • MANA (Decentraland coin)
  • THETA (Teta coin)

NFT coinleri ve kriptoparaları hakkındaki yazımız ilginizi çektiyse, “Ethereum Ne Zaman Yükselecek 2021?” başlıklı blog yazımızda ilginizi çekecektir.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu