fbpx
Yatırım

Kredi Çekip Altın Almak ve Uzun Vadeli Beklemek Mantıklı mı

Sermayesi olmayan girişimci kişilerin sık sık aklına gelen ilk yöntem bankalara başvurarak kredi tahsis etmek ve çekilen krediyi yatırımlarda kullanmaktır. Bu, çoğu zaman akla gelen ilk yöntemdir fakat mantıklı olup olmadığı her zaman için tartışmaya açık bir konudur. Değerlendirmeye alınan yatırım araçlarından birisi de altın yatırımıdır.

(Aşağıda yazılanların hiçbirisi yatırım tavsiyesi değildir.)

Altın her geçen yıl değerini koruyor ve hatta değerine değer katıyor gibi görünse de değerini kaybetme riski olduğu da unutulmamalıdır. Bunun olmadığını söylemek ciddi anlamda akıl tutulmasına delalettir. Zira, altının değerini belirleyen en önemli etken tahmin edilebileceği gibi sanayi ve üretimdeki ham madde ihtiyacı değil zevk ve tercihlere bağlı tüketimlerdir. Dolayısıyla yıllar içerisinde altının yerini farklı bir materyalin ya da moda akımının alması durumunda değerinde bir düşüş görülebilir. Fakat kültürel açıdan düşünüldüğünde gerçekten de altının değerini kaybetmesi pek mümkün görünmemektedir.

Altının son 10 yıl içerisindeki değişimi incelendiğinde 2007 yılında 28 TL, 2010 yılında 54 TL, 2011 yılında 72 TL, 2012 yılında 100 TL, 2016 yılında 110 TL, 2017 yılında 150 TL. Anlaşılabileceği gibi nominal anlamda neredeyse 5 kat artış söz konusu.

Kredi Çekerek Altın Yatırımı Yapmak Mantıklı Mı?

Kredi vadesinin ne kadar olduğu fark etmeksizin vade sonunda altından elde edilen karın faiz nedeniyle katlanılan maliyetten fazla olması gerekir. Aksi taktirde yapılan yatırım maddi zarara neden olacaktır.

Bu direkt olarak herkesin aklına gelebilecek, basit bir matematik sonucu ulaşılabilecek bir sonuçtur. Fakat tüketicinin asıl düşünmesi gereken parayı altın olarak bekletmenin daha mantıklı olup olmayacağıdır. Mevcut ekonomik durumda banka faizlerinin % 14’e dayandığı düşünülürse çoğu zaman altın, hisse senedi vb. yatırım ürünlerinde meydana gelecek ufak değişimleri beklemek ve zarar etme riskini göze almaktansa parayı bankaya yatırmak daha mantıklı olabilmektedir.

Eğer altın alımı parayı faize ya da kar payına yatırmaktan daha mantıklı olacaksa, şu konulara dikkat edilmesi gerekir:

  • Altın fiyatlarının düşük olduğu bir zamanı yakalamak. (Muhtemelen uzun bir durgunluk döneminde alım yapılması gerekir.)
  • Uzun vadeli yatırım amacıyla hareket etmek.
  • Fiyatlar yükseldiğinde hemen satış yapmamak ve altın piyasasının uzun süren dalgalanmaları hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Doğru altın cinsine yatırım yapmak. (Yatırım yapılacak altın sadece çeyrek ya da cumhuriyetten ibaret değil.)

Mantıklı Olup Olmadığına Nasıl Karar Verilir?

En basit haliyle kaç ay vadeyle kredi çekileceği ve bu kredinin toplam maliyetine bakılmalıdır. Finansman tahsis ücreti, sigorta maliyeti vb. masraflar da dahil edilerek yapılan hesaplama sonucu toplam tutar bir yere not edilmelidir.

Daha sonra mevcut dönemde yatırım yapılacak altının değeri ve çekilecek krediyle ne kadar alım yapılabileceği hesaplanmalıdır. Çekilen kredinin toplam altın değerine bölünmesiyle bulunabilir. Ardından kredinin toplam maliyeti bu değere bölünmeli ve başa baş noktası bulunmalıdır. Başa baş noktasındaki altın değerinin üzerindeki her rakam altın alımını mantıklı yapacakken, altındaki her değer yapılan yatırım nedeniyle zarar edilmesine neden olacaktır.

Örnek hesaplama;

12 ay vadeyle 10 bin TL kredi için başvuru iletilsin ve bu kredinin finansman tahsis ücreti, faiz vb. ile birlikte toplam maliyeti 12 bin TL olsun.

kredi çekip altın almak
kredi cekip altin almak

Mevcut dönemde de altının değerinin 100 TL olduğu varsayılsın. Bu durumda 10 bin TL olarak çekilen krediyle 100 gram altın alımı yapılabilecektir. 100 gram altının bir yıl sonra hangi değerle satılması gerektiği ise 12000 TL / 100 = 120 TL/gram ile bulunabilir. Bu hesaplama şunu göstermektedir; eğer 1 yıl içerisinde altının değeri 100 TL’den 120 TL’ye çıkarsa yapılan yatırımın hiçbir maliyeti olmayacak ve 100 gram altın alınmış olacak. Eğer 1 yıl içerisinde altının değeri 120 TL’ye ulaşacak kadar artmazsa zarar edilecek, 120 TL’nin üzerine çıkarsa kar elde edilecektir.

Sitemizde paylaşmış olduğumuz yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi verilmemektedir. Yatırım kararının tarafınızca yapılacak analizler sonrasında verilmesi sizin adınıza en doğru karar olacaktır. Konuyla ilgili olan Son 3 Yılda Altın Ne Kazandırdı 10 bin TL Ne Kadar Oldu konulu bölümümüzü de buradan inceleyip, altının ne kadar kazandırdığı hakkında fikirler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu