fbpx
Kosgeb Kredileri

Kosgeb İş Planı Örneği İle İlgili Püf Noktaları (Hazırlama-Sunum)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerine devam eden KOSGEB, çeşitli konularda faaliyet göstermek isteyen girişimcilere hibe ve faizsiz kredi gibi imkanlar sağlamaktadır.

Bu imkanlardan yararlanmak isteyen girişimcilerin öncelikle 32 saat süren Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılması ve girişimci sertifikası ile başarıyla mezun olması gerekmektedir. Girişimci sertifikası alındıktan sonra yapılması gereken şey eğitim süresince öğrenilen bilgilerle iş planı projesi hazırlanmasıdır.

Bu kapsamda iş planı projesinin hazırlanışı sırasında bazı spesifik noktalara dikkat edilmesi gerekir, dolayısıyla KOSGEB iş planı örneği hakkında detaylı bilgiler vermek ve kısaca bilinmesi gerekenler üzerinde durmak yararlı olacaktır.

Hangi Türdeki İş Planı Projelerine Onay Verilmektedir?

Onay verilecek iş planı projesi konusunda katı bir şartlar bütünü bulunmamaktadır. KOSGEB heyeti, onay verip vermemek konusunda yapacakları değerlendirmede bazı spesifik noktalara dikkat etmektedir, bu değerlendirme noktaları:

  • İş planı özeti,
  • İşletmenin strateji ve hedefleri,
  • İşletmenin üretim yapmak istediği ürün ve hizmete ilişkin bilgiler,
  • Pazarlama planı,
  • Üretim planı,
  • Yönetim ve organizasyon planı,
  • Finansal plan,
  • İş kurma süreci aktivite planı,
  • Risk değerlendirmesi,
  • Sunuş değerlendirmesi,

Bu kıstaslar uyarınca sunulan iş planı projesi değerlendirmeye alınır ve her birinden geçer not alınması durumunda projeye onay verilmektedir.

İş Planı Nedir?

İş planı, girişimde bulunulmak istenen faaliyetin girişimci gözünden yorumlanması ve hedeflerin yazılı olarak sunulması konusunda gerekli olan bir belgedir. Bu belge sayesinde bir strateji geliştirilmiş olur ve bu stratejiye bağlı olunması durumunda kağıt üzerindeki gibi başarılı olunma ihtimali çok yüksektir.

İş Planının Faydaları Nelerdir?

İş planının hangi faaliyet konusu için hazırlandığı fark etmeksizin yol gösterici bir rehber olma özelliği vardır. İş planı projesi hazırlarken daha önce hakkında hiç düşünmediğiniz küçük sorunları detaylı olarak analiz edebilme ve çözüm üretme imkanına sahip olacaksınız.

Ek olarak faaliyete başlandığında geleceğe ilişkin önünüzü görmekte zorlandığınızda nerede olduğunuzu anlayabilmek için de iş planı projesi oldukça önemlidir. Çünkü iş hayatına girildiğinde bir sürece ortak olunur ve bu yoğunluk kişinin stratejilerine olan bağlılığını ortadan kaldırabilir. İşte bundan kurtulabilmek için iş planı projesini belirli periyotlarla gözden geçirmek ve nerede olunduğunu anlamak çok yararlı olacaktır.

İş Planı Değerlendirme Sonucunun Açıklanması

İş planı değerlendirmesi yapıldıktan sonra proje dosyası 100 üzerinden belirli bir not alır. Bu 100 puanın 20 puanı piyasa ve talep yapısı, 15 puanı pazarlama planı, 10 puanı üretim planı, 20 puanı da finansman planını kapsamaktadır.

Ek olarak sözlü değerlendirme de yapılmaktadır. Sözlü değerlendirmede sunuş şekline 60 puan, uygulanabilirliğe ise 40 puan verilmektedir. Sözlü değerlendirme puanının ortaya çıkmasından sonra % 20’si alınır ve yazılı değerlendirme puanının % 80’i ile toplanır.

kosgeb iş planı
kosgeb is plani ornegi

Ortaya çıkan puan kişinin iş planı projesi için elde ettiği toplam puan olur. Bu puanının kaç olması gerektiğiyle ilgili bir açıklama yapılmamıştır, çünkü bazı faaliyet konularının çeşitli konularda puanlamaya tabii olmaması mümkündür. Dolayısıyla elden gelenin en iyisini yapmak gerekmektedir.

Her değerlendirme kriterinde puanlar belirlendikten sonra projeye onay verilip verilmeyeceği belli olur.

Sitemizde yer alan KOSGEB Projem Onaylanmadı Nasıl İtiraz Edebilirim konulu yazımızı da bu bölümden https://onlinekrediler.net/kosgeb-projemi-onaylamadi-nasil-itiraz-edebilirim/ okuyarak süreci daha iyi kavramanızı sağlayabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu