İhtiyaç Kredisinde Vade Tekrar 60 Aya Çıktı(Yeni Düzenleme)
İçinde bulunduğumuz ekonomik bunalım nedeniyle atılan adımlardan birisi de banka kredileriyle ilgili oldu. BDDK tarafından atılan adım sonrasında ihtiyaç kredisinde vade tekrar 60 aya çıktı. Bu kapsamda ilerleyen dönemlerde borçlanarak büyümeye bir son verilip tasarruf önlemlerinin alınacağının da sinyali verilmiş oldu.
BDDK Düzenlemesi: Kredi Vadeleri 60 Aya Çıktı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından atılan adım sonrasında finansal istikrarın artması ve tasarrufun teşvik edilmesi amacıyla tüketici kredisi taksitleri ve kredi kartı taksit sayısına ilişkin bazı değişikliklere gidildi. 48 aydan 36 aya güncellenen kredi vadeleri aradan geçen yıllardan sonra tekrar 60 aya çıkarıldı.
BDDK’nın konuyla ilgili duyusu sonrasında yaptığı açıklamaya göre ilgili düzenlemenin ardında yatan amaç hane halkının daha az borçlanarak daha bilinçli şekilde yaşaması ve tasarrufa yönelmesi. Banka Kartları ve Kredi Kartları HAkkında Yönetmelik, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’te radikal değişikliklere imza atan BDDK, daha önce taksitli olarak gerçekleştirilebilen çeşitli harcamaların daha fazla taksitle gerçekleştirilmesinin de önüne geçti.
Yapılan düzenleme sonrasında spesifik ihtiyaçlar haricindeki çoğu tüketici kredisi için vadeler 60 aya çıkarıldı, kredi kartı için maksimum taksit sayısı ise 12 olarak belirlendi.
Yapılan değişikliğin ardından taşıt kredisine ilişkin taksit düşüşüne ek olarak kredi tutarının taşıt değerine oranıyla ilgili güncelleme sonrasında nihai fatura değerinin 100 bin TL’den 120 bin TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
Kredi Vadeleri Neden Azalır ya da Artar
Kredi vadelerine ilişkin değişiklik yapılması aslında çeşitli amaçların göstergesidir. En basit haliyle kredi vadelerinin uzaması tüketiciler için borçlanma imkanının artması, gelirinin daha fazlasıyla borç ödeyebilmesi anlamı taşır. Kredi vadelerinin azalması ise daha dar bir zamanda daha düşük miktarlı ihtiyaçlar için borçlanılması anlamı taşır.
Eğer kredi vadeleri yükseliyorsa borçlanma olanakları arttırılmak istenmekte, kısa süre içerisinde borçla büyünecek sonucuna varılmaktadır. Eğer kredi vadeleri düşüyorsa borçlanma olanakları azalıyor, kısa süre içerisinde borçla büyümede daralmaya gidilecek sonucuna varılmaktadır.
BDDK’nın attığı bu adım hane halkının daha düşük hacimde borçlanması, tasarruf etmesi ve bilinçli hareket etmesi amacıyla atılmıştır. Zaten halihazırda çoğu ekonomistin yaptığı tavsiye de mümkün olduğunca az borçlanıp, mümkün olduğunca fazla tasarruf edilmesi gereken bir dönemin içerisinde olunduğudur.
Kredi Vadeleri Daha da Yükselir mi
Kredi vadelerinin tekrar ne zaman yükseleceğiyle ilgili net bir bilgi paylaşılması mümkün değildir, ancak bu 60 aylık düzenlemenin daha da uzatılmasının çok zor olacağı düşüncesindeyiz.
Konut Kredisi Transfer İşleminde Önemli Noktalar konulu yazımızı da ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.