fbpx
Borsa

Her Borsacının Muhakkak Okuması Gereken 8 Kitap

Borsayla ilgili spesifik bir konu hakkında bilgi almak istiyorsanız internet halen başvurabileceğiniz en iyi kaynak, ancak bir olay ya da olgunun kronolojik sıralamasına bağlı kalarak bütünleşik bir şeyi öğrenecekseniz başvurmanız gereken kaynaklar kesinlikle kitaplardır. Hali hazırda yayımlanmış yüzlerce borsa kitabı var, bunlardan bazıları gerçekten çok değerli ve rehber niteliğindeyken bazılarının yalnızca yüksek satış amacıyla çıkarıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu kapsamda her borsacının muhakkak okuması gereken 8 kitap önerisinde bulunacağız.

Aşağıdaki listede yer alan kitaplardan bazılarının Türkçe çevirileri mevcut değil, ancak bu mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer almalarına engel değil. Başarılı bir borsacının her şeyden önce yalnızca bir kaynağa bağlı kalmamak ve dünyada gerçekten neler olup bittiğini öğrenmek için İngilizce öğrenmesi gerekir. Aksi takdirde gerçekleşen bir olayın ayrıntılarını öğrenmek için bir editörün çeviri yapmasını beklemek durumunda kalırsınız ki bu spekülatif amaçlarla para talebinde bulunulan borsa da yapmanız gereken en son şey. Çünkü yalnızca haberleri geç aldığınız için dahi onlarca fırsatı kaçırabilirsiniz.

1 – Akıllı Yatırımcı (Benjamin Graham)

Yatırım değerinin babası olarak kabul edilen Benjamin Graham tarafından kaleme alınan bu kitap güvenlik analizleriyle ilgili en önemli ayrıntıları aktarıyor. Şu an dünyanın en zengin insanlarından olan ve dahi bir yatırımcı olarak kabul edilen Warren Buffett’ın öğretmenliğini yapan Benjamin Graham’ın yayımladığı bu kitap hisse senedini nasıl alacağını öğrenmek isteyenlere göre değildir. Bu kitabın hedef kitlesi borsada yatırımın temellerini öğrenmiş, ancak ilkeleri hakkında bilgi edinmek isteyen kişilerdir. Bu kapsamda temel bazı kavramları okuduktan sonra Akıllı Yatırımcı kitabını mutlaka okumanız gerekiyor, bu sayede test edilmiş ve doğrulanmış olguların neler olduğunu öğrenebilecek olumsuz deneyimler yaşamak zorunda kalmayacaksınız. Milyarder yatırımcı Warren Buffett’a göre Akıllı Yatırımcı kitabı bugüne kadar yatırımla ilgili yazılmış en iyi kitap.

2 – Sıradan Hisseler, Sıradışı Karlar

Yatırım dünyasının en önemli isimlerinden Philip Fisher tarafından modern dünyanın yatırım teorisi üzerine kaleme alınan rehber niteliğindeki bu kitap analiz üzerine yoğunlaşmaktadır. Sıradan Hisseler, Sıradışı Karlar kitabında Philip Fisher’ın amacı büyüme potansiyeli olan hisse senetlerini diğerlerinden nasıl ayırabileceğini ve işletme kalitesini nasıl ölçebileceğini yatırımcıya öğretmektir. 1950’lerde basılan bu kitapta verilen dersler günümüzde de geçerliliğini korumaktadır ve neredeyse tüm yatırım uzmanları Philip Fisher’ın kitaplarını okumaktadır.

3 – Warren Buffett Tarzı (Robert G. Hagstrom)

Sıfırdan borsa yatırımına başladıktan sonra milyarder olan Warren Buffett’ın hikayesini kaleme alan Robert G. Hagstrom, tüm otoriteler tarafından gelmiş geçmiş en iyi yatırımcı olarak kabul edilen Buffett’ın yatırım tarzını ve ilkelerini gözler önüne seriyor.

Warren Buffett borsada gerçekleşen olaylara karşı herkesten farklı yaklaşıyor ve bu yaklaşım çoğu zaman Buffett’ın başarılı olmasını mümkün kılıyor. Topluluğu değil, kendi ilkelerini takip eden Buffett’ın bu davranışı hisse yatırımı yapan diğer otoriteler arasında “Buffett tarzı” olarak nitelendiriliyor. İlk baskısı 1994 yılında yapılan bu kitap birkaç defa bestseller oldu ve toplamda 1 milyondan fazla sattı.

Kitabın içerisinde Buffett’ın yatırım dünyasına girdiği ilk günlerden itibaren aldığı kararlar ve bu kararların bağlı olduğu ilkeler yer alıyor. Hagstrom, Waren Buffett’ın yatırım kararı almasını sağlayan ilkeleri 12 doktrine ayırıyor ve tüm yatırımcıların hayatına uygulayabileceği şekilde basit bir anlatımla aktarıyor.

4 – “Kazanmayı Öğren”, “Borsada Tek Başına”, “Borsayı Yen” (Peter Lynch)

Borsayla henüz ilgilenmeye başlayan kişilerin Peter Lynch efsanesini duymamış olması mümkün, ancak kendisi 80’li yıllarda ortaya çıkan Fidelity Magellan Fonu’nu ulaştırdığı başarılarla herkesi kendisine hayran bırakan bir isim. Binlerce başarılı karar alan ve aldığı her kararla fonuna değer katan Lynch, bildiklerini ve ilkelerini 3 farklı kitapta yatırımcılara aktarıyor. Kazanmayı Öğren isimli kitabında genç kitleye yatırımın temel ilkelerini anlatan Lynch, Borsada Tek Başına isimli kitabında yönettiği yatırımların avantajlarını korumak için nasıl kendi kendisini yöneten yatırımlar oluşturduğundan  bahsediyor, hissenin anlamının ne olduğunun iyice kavranmasını mümkün kılan Lynch, Borsayı Yen isimli kitabında ise Magellan Fonu’nu yönetirken kazandıracak hisseleri nasıl seçtiğini ya da nasıl kaçırdığını anlatıyor. Peter Lynch bu kitapları okuyan yatırımcıların derslerine iyi çalışmış olması halinde yatırım uzmanlarından dahi daha iyi performans gösterebileceğinde ısrar ediyor.

5 – Bir Borsa Spekülatörünün Anıları

Edwin Lefevre tarafından kaleme alınan Bir Borsa Spekülatörünün Anıları isimli kitapta borsadaki hareketleri daha yakından anlamak için bilinmesi gereken detaylara yer veriliyor. Fiyat oluşumlarının ve trendlerin arkasındaki mantığı ortaya koyan kitap 1923 yılında yazılmış olsa dahi halen geçerliliğini koruyor.

Bu kitap borsada hisse senedi alımı ya da satımıyla ilgili çok çarpıcı ince detaylarla doludur. Kitabın içerisinde çok çarpıcı cümleler yer alıyor ve bazı yatırımcılar bu cümleleri not ederek yatırımlarıyla ilgili karar vermeden önce bir kere daha okuyor. Örneğin Wall Street’teki her yatırımcı “Yüksek fiyatlı bir hisse senedini almak istiyorsan durma al, fiyatı her zaman daha da yükselebilir. Fiyatı düşen bir hisse senedini satmak istiyorsan durma sat, fiyat her zaman daha da düşebilir” cümlesini bilmektedir.

6 – Stocks For The Long Run (Jeremy Sıegel)

Whatron School of Business’da profesör olan Jeremy Siegel tarafından kaleme alınan bu kitapta uzun vadeli hisse senetlerine yapılacak yatırımlar konu alınıyor. Son iki yüz yıla ilişkin bir analiz yapan Siegel, halen uzun vadede en karlı yatırımın hisse senetleri olduğunu ve enflasyon gibi ekonomik problemler karşısında da yine ne güvenli limanın hisse senetleri olduğunu açıklıyor. Uzun vadeli yatırım planları yapan kişilerin mutlaka okuması gereken bu kitap rehber niteliğinde analizlere ve tavsiyelere yer veriyor.

7 – Teknik Analiz Mi Dedin? Hadi Canım Sen De! (Ali Perşembe)

80’li yıllardan bu yana borsayla ilgili çeşitli mevkilerde görev alan Ali Perşembe özellikle uluslararası finans piyasalarıyla ilgili bir bilgi kaynağı. Başarılı yatırımcı kaleme aldığı bu kitabında teknik analiz konusuna değiniyor. Toplamda 3 kitaptan oluşan seride risk yönetimi, davranış biçimleri, teknik analiz ve türevi konulardan bahsediliyor.

Teknik analiz kısmını teorik olmaktan çıkarıp uygulamalı bir hale sokan kitap, özellikle teknik analiz konusunda bilgilenmek isteyen kişilerin mutlaka okuması gereken bir rehber. Başarılı stratejiler oluşturmak ve kazanmak için yazılan bu kitap serisi 23 ülkede satışa çıkarıldı.

borsacılara kitap önerileri
borsa kitap tavsiyeleri

8 – Zengin Baba, Yoksul Baba (Robert T. Kıyosaki)

Aktif yatırımlar oluşturmanın önemine ve para kazanmak için çalışmak durumunda olmayan, varlıklarını kendi yerine çalıştıran zengin babalara değinen Robert T. Kıyosaki, yoksul baba kıyaslamasıyla da konunun daha iyi anlaşılmasını mümkün kılıyor. Akademik dünyada parayla ilgili öğretilen şeylerin yanlış olduğunu savunan Kıyosaki, ilgi çekici kitabında çocuklara parayla ilgili ne öğretilmesi gerektiğini de aktarıyor. Bu ilginç kitabı yatırıma başlamadan önce okumanız farklı bir perspektif kazanmanız açısından oldukça önemli.

Sizler için daha önceden ele aldığımız Borsada Kullanılan Teknik Analiz Nedir Ne İşe Yarar konulu yazımızı ya da Borsada En Çok Bilinmesi Gereken 10 Grafik Formasyonu okuyabilir ve alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu