fbpx
Devlet YardımlarıHayvancılıkHibe KredilerKosgeb Kredileri

Hayvancılık Yapmak İsteyenler İçin Hibe Kredi Başvurusu Süreci

Hayvancılık son dönemlerin hakkında en çok konuşulan sektörleri arasında ve 2020 bütçe planı görüşmelerinin devam ettiği şu günlerdeki gelişmelere bakıldığında önümüzdeki dönemlerde de çok konuşulacağı su götürmez bir gerçek olarak öne çıkıyor.

hayvancılık hibe krediler
devlet tarafindan verilen hayvancilik hibe kredileri neler

Açıkçası talebin bu denli yüksek olduğu, gerek siyasi gerek ekonomik alanda bu kadar ihtiyaç duyulan hayvancılık sektörü için hayvancılıkla uğraşmak istiyorum diyen kişilerin sayısında artış gözlenmesi devlet tarafından da isteniyor. Hal böyle olunca da bütçe planlaması yapılırken hayvancılıkla uğraşan kişilere hibe verilmesi gündeme geliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde başlatılan projelerle çeşitli hibe ve faizsiz krediler verilmişti, ancak önümüzdeki dönemde bütçenin daha artması ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen kişilere çok daha ciddi avantajlar verilmeye başlanacağı duyuruldu, bu nedenle hayvancılıkla ilgili ilk adımı hızlı atmakta ve gerekli kurumlara desteklerden yararlanabilmek için başvurmakta yarar var.

Hayvancılık Destekleri için İlk Adım Ne Olmalı?

Hayvancılık desteklerinden yararlanacak kişiler öncelikle konuya uygun olacak şekilde hangi destekten yararlanacağına karar vermelidir. Hali hazırda TKDK, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve KOSGEB gibi kurumlar tarafından verilen onlarca kredi ve hibe var. Bunlardan hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermeli ve nasıl yararlanabileceğinizi araştırmalısınız. Bazı hibeler faizsiz kredi desteğinden yararlanmanın önünde de bir engel değil ve sık sık hem faizsiz kredi hem de hibe kullanımıyla karşılaşılmakta.

Desteklere Başvurmadan Önce

Hangi destekten yararlanılacağına karar verildikten sonra işi matematiğe dökmek gerekir. En ufak maliyetlerine dahi yer verilecek şekilde bir iş planı projesi hazırlanmalı, tüm masraf kalemleri gözden geçirilmelidir. Kaç tane hayvan ile işe başlanılacağı, zaman içerisinde sürüye ne kadar daha hayvan katılacağı, bu hayvanların neyle ve nasıl besleneceği, lojistiğin nasıl sağlanacağı, sürüyü kimin idare edeceği, alıcının nasıl bulunacağı vb. üzerine ciddi şekilde düşünülmelidir.

Bir strateji oluşturduktan sonra hibelerden yararlanabilmek için başvuru iletildiğinde kurula sunulacak bazı belgeler de ortaya çıkmış olacaktır. Bu sayede hibe verilmeden önce kişiyle yapılacak mülakat sırasında ne yaptığınızı bildiğinizi karşı tarafa ispat edebilirsiniz.

En Popüler Hayvancılık Hibesi

Aslında popülarite bir desteğe başvurmak için başlı başına bir sebep değildir ve bazen gerekli şartlara uyulamadığı için üretim kapasitesini büyütmek yerine faizsiz kredilerden yararlanmak daha yararlı olabilir. Bu nedenle aşağıda yer alan destekle birlikte devletin sağladığı tüm kredi ve hibelerden haberdar olmak faydalı olacaktır.

11 Mart 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karar Resmi Gazete’de “Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar” başlığıyla yayınlandı. Bu karar kapsamında hayvancılıkla uğraşmak ve modern bir işletme kurmak isteyen girişimcilere çeşitli hibelerin verileceği duyuruldu.

Destek sağlanacak girişimler şu şekilde sıralandı:

  1. En az 150 baş damızlık manda düve üretimi yapmak ya da mevcut damızlık manda düve üretimini en az 150 baş hayvandan oluşacak şekilde geliştirmek isteyenler,
  2. En az 500 baş koç-teke üretimi yapmak ya da mevcut koç-teke üretimi kapasitesini en az 600 baş hayvandan oluşacak şekilde büyümek isteyenler,
  3. En az 1000 damızlık kaz, 1000 ticari hindi ve 500 ticari kaz yetiştiriciliği yapmak ya da mevcut kapasitesini bu rakamlara erişecek şekilde arttırmak isteyenler,
  4. En az 30 kovan ile yapılmak istenen arıcılık veya mevcut kovan sayısını 30’a çıkarmak isteyen kişiler,
  5. İpek böceği yetiştiriciliği yapmak ya da mevcut kapasitesini büyütmek isteyenler
hayvancılık hibe başvuru
hayvancilik yapmak isteyenler icin hibe kredi basvurusu sureci

Yukarıda yer alan rakamlardan her biri kendi içerisinde bir kapsama sahip. Bu nedenle her bir alanda faaliyet göstermek gerekmiyor, destekleneceği belirtilen yukarıdaki faaliyetlerden herhangi birisi seçilebilir ve işe başlanabilir fakat ek olarak sağlanması gereken bazı koşullar da var. Bu şartlar;

  1. Aynı hibeden daha önce yararlanmamış olmak,
  2. Üretim yapılacak alanda destek verilen illerden birisinde faaliyet gösterecek olmak,
  3. Hibenin kapsamı dışında kalan yatırım kısmını nakit veya kredi ile karşılayabilmek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen bu destek hakkında daha detaylı bilgi almak ve görüşme yapmak isteyen girişimcilerin mutlaka bakanlıkla görüşmesi gerekiyor.

Hayvancılık İçin Devletten Ne Gibi Destekler Alınabilir konulu bölümü de buradan incelerek süreç hakkında daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu