Geçinmekte Zorlanıyorum Diyenlere Tüm Devlet Yardımları
Sosyal devlet anlayışının en önemli gerekliliklerinden birisi de gelir adaletsizliğini önlemek ve geliri giderlerini karşılayamayacak düzeyde olan kişilere çeşitli yardımlarda bulunmaktır. Bu yardımlar devlet bütçesi ve gelir dağılımının ne derece fark yarattığına bağlı olarak değişmektedir. Hali hazırda geçinmekte zorlanıyorum diyenlerin yararlanabileceği çeşitli devlet yardımları vardır ve bu yardımlardan yararlanılabilmesi için çeşitli şartların sağlanması gerekir.
Devlet Sosyal Yardımları
Devletin vatandaşlara yaptığı sosyal yardımların belirli bir kurum bütçesinden ayrılması söz konusu değildir. Bu kapsamda her devlet kurumu kendince düzenlemeler yaratabilir ve bakanlar kurulu kararından sonra uygulamaya koyabilir. Dolayısıyla aşağıda paylaşılan devlet yardımlarına ek olarak bakanlık bünyesinde özel istisnaların da sağlanabileceği unutulmamalı ve devlet kurumlarıyla dirsek teması asla bozulmamalıdır.
Aile Yardımları
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelere gıda ve yakacak yardımı yapılmaktadır. Gıda yardımları kapsamında ihtiyacı olan ailelere gıda, giyim, iletişim vb. temel konular için yardım yapılırken yakacak yardımı kapsamında Türkiye Kömür İşletmeleri’nce sağlanan kömürlerin vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amaçlanır.
Gıda yardımları Ramazan ayı içerisinde ve Kurban Bayramı’nın hemen öncesinde olmak üzere yılda iki defa yapılır. Yakacak yardımları ise kış aylarından önce vakıflara başvuru yapılmasına istinaden tahsis edilen türde bir yardımdır.
Her iki yardımdan da yararlanabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile iletişime geçmek gerekir.
Barınma Yardımları
İnsan yaşantısına ve sağlığına uygun olmayacak koşullarda yaşamak ve barınmak zorunda olan ihtiyaç sahiplerine yapılan bu yardım kapsamında evlerin bakımı ve onarımı için ödemeler gerçekleştirilir. Barınma yardımı bir kira yardımı değildir ve içerisinde yaşanılan evin çok daha yaşanılabilir bir hal alması için gereken maliyetlerin karşılanması amaçlanır.
Barınma yardımından yararlanmak isteyen kişilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Doğum Yardımı
Mavi kart sahibi vatandaşlar ilk çocukları için 300 TL, ikinci çocukları için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki her çocuğu için ise 600 TL doğum yardımı alabilir.
Annenin sağ olması halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yapılan başvuru sonrasında tek sefere mahsus yapılan bu ödeme sağ doğan çocuğun annesini kaybetmesi durumunda babaya da tahsis edilebilir.
Eğitim Yardımı
Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak adına ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının eğitim alabilmesi için yapılan bu sosyal yardımlarla sınırların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Eğitim materyali yardımı kapsamında her aileye temel okul ihtiyaçlarının giderilebilmesi için çeşitli ödemeler yapılır.
Şartlı eğitim yardımı kapsamında maddi imkansızlıkları olan ailelere çocuklarını okula gönderebilmeleri için her ay düzenli ödeme yapılır. Ziraat Bankası veya PTT aracılığıyla tahsis edilebilecek bu ödemeden yararlanan aileler:
- İlkokul okuyan erkek çocukları için her ay 35 TL,
- İlkokul okuyan kız çocukları için her ay 40 TL,
- Ortaokulda okuyan erkek çocukları için her ay 50 TL,
- Ortaokulda okuyan kız çocukları için her ay 60 TL ödeme alır.
Öğle yemeği yardımı kapsamında eğitim almak için ilçe merkezlerine gitmek durumunda kalan yoksul öğrencilerin öğlen yemeği giderlerini İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri karşılar.
Ücretsiz kitap yardımı kapsamında öğrencilerin tüm eğitim ve öğretim kitaplarına ücretsiz bir şekilde sahip olması sağlanır.
Öğrenci barınma, taşıma ve iaşe yardımı kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin okula gitmesi için gereken ulaşım masrafları yoksul aileler adına bakanlık tarafından karşılanır.
Engelli öğrencilerin okullarına ücretsiz taşınması için Milli Eğitim Bakanlığı’nca yardım yapılmaktadır. Bu kapsamda engelli öğrenciler evlerinden okula kadar ücretsiz bir şekilde taşınır.
Yüksek öğrenim bursu kapsamında yoksul ailelerin çocuklarına öğretim dönemi süresince her yıl geri alınmamak üzere burs verilir. Başvuru için Kredi ve Yurtlar Kurumu’yla iletişim kurmak gerekir.
Sağlık Yardımları
Tedavi desteği kapsamında yeşil kart sahibi vatandaşların rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla üstlenmesi gereken tedavi masrafları Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında karşılanır.
Şartlı sağlık yardımı kapsamında yoksul ailelerin 0 ile 6 yaş arasındaki çocuklarını düzenli doktor kontrolünden geçirebilmeleri amacıyla Ziraat Bankası ve PTT üzerinden 30 TL’lik aylık ödeme yapılır. Söz konusu ödeme çocuk başına yapılmaktadır.
Şartlı gebelik yardımı kapsamında yoksul kadınların gebelik sonrası sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için doğumu sırasında tek seferlik 75 TL, düzenli muayene süresince her ay 35 TL, doğumdan sonra ise 2 kontrole gidilmesi halinde 35’er TL ödeme yapılmaktadır. Başvuru için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla temas kurmak gerekir.
Engelli Yardımları
Sosyal güvencesi olmayan engellilerin sosyal hayatın içerisine katılım sağlayabilmesi için yapılan özürlü yardımları kapsamında engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu çoğu harcama karşılanır.
Engelli Aylığı (2022 Aylığı) kapsamında % 40 ve üzeri engelli olduğu tam teşekküllü hastane raporuyla tescillenen her bireyin yararlanabildiği bu yardım ile her 3 ayda bir maaş alınır. Alınacak maaşların ne düzeyde olacağı ise engel oranıyla doğru orantılı olacak şekilde belirlenmektedir ve çeşitli kademeler söz konusudur.
Muhtaç Aylığı
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ödenen muhtaç aylığı 18 yaşından büyük ya da 18 yaşından küçük engelli yakını olan anne-babaya, annesini veya babasını kaybetmiş çocuklara, % 40 üzeri engelli olan bireylere verilen bir maaşdır. Söz konusu maaştan yararlanabilmek için SGK’lı olmamak, düzenli bir gelir elde etmiyor olmak, 2022 aylığından yararlanmıyor olmak, mal varlığı bulunmaması gerekmektedir.
Evde Bakım Aylığı
Evde bakıma muhtaç olan % 50 ve üzeri engellilere ödenen bu aylık kapsamında bakım maliyetlerinin karşılanması sağlanmakta ve arta kalan tutar ile de temel ihtiyaçlar giderilebilmektedir. Söz konusu ödenek Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından tahsis edilmektedir.
Dul Aylığı
Eşi vefat eden kadınlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca yapılan bu yardım kapsamında belge olmaksızın her 2 ayda 1 500 TL ödeme tahsis etmek mümkündür. Aylıktan yararlanabilmek için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilmekte ödemeler PTT aracılığıyla hesaplara yatırılmaktadır.
Asgari Geçim İndirimi
Asgari ücret düzeyinde çalışan bireylere tanınan bu hak ile ödenmesi gereken gelir vergisinden muaf olunabilmektedir. 16 yaşından büyük herkes için asgari ücretle birlikte belirlenen oranda asgari geçim indirimi uygulanır ve bu oran işveren tarafından devlet adına çalışana ödenir. Doğrudan bir yardım olmasa da vergiden indirim yapılması aracılığıyla gelir artışı sağlanmış olur.
Hepsi Bu Kadar Mı?
Hayır hepsi bu kadar değil ve yukarıda da değinildiği gibi özel durumlara istinaden bakanlık tarafından çeşitli yardımların yapılması da mümkün. Durumunuzu özetleyen bir dilekçe yazıp kaymakamlığa başvurarak ya da sorununuzla ilgili olduğunu düşündüğünüz bakanlıkla iletişim kurarak doğrudan yardım talep etme imkanınız her zaman için vardır.
Sitemizde güncel olarak Devlet Yardımları ile ilgili paylaşımların yapıldığı bu bölüme de göz atabilirsiniz.
MALÜLLÜLK AYLIĞININ HESAPLANMASI BAŞLANGIÇ BAĞLANMASI VE YENİDEN BAĞLANMASI MADDE 27-DEĞİŞİK-17-4-2008-5754-15MD
MALÜLLÜK AYLIĞI PİRİM GÜN SAYISI 9000 GÜNDEN AZ OLAN SİGORTALILAR İÇİN 9000 ÜZERİNDEN 9000 GÜN VE DAHA FAZLA OLANLAR İÇİN İSE TOPLAM PİRİM GÜN ÖDEME SAYISI ÜZERİNDEN 29 UNCU MADDE HÜKÜMLERİNE GÖRE HESAPLANIR SİGORTALI BAŞKASININ SÜREKLİ BAKIMINA MUHTAÇ İSE RESPİT EDİLEN AYLIK BAĞLANMA ORANI 10 PUAN ARTTIRILIR ANCAK 4 . MADDENİN BİRİNCİ FIKRASININ A BENDİ KAPSAMINDA SİGORTALI SAYILANLAR İÇİN 9000 PİRİM GÜNÜ SAYISI 7200 GÜN OLARAK UYGULANIR BU KONUYU DOĞRULMANIZI RİCA EDİYORUM