fbpx
Finans Sözlüğü

Finansal Tablolar ve Raporlar Nasıl Okunur

Finansal tablo ya da finansal rapor olarak adlandırılan belgeler, şirketlerin bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirmiş olduğu tüm finansal işlemleri gösterir. Çoğu işletme ve kuruluş yönetim kurulu üyelerine hissedarlarına ve yatırımcılarına aylık, üç aylık ya da yıllık olarak finansal raporlar hazırlayarak teslim eder. Bir şirketin finans konusunda ne kadar başarılı olduğunu anlamak, gerçekte şirkette neler olduğunu görebilmek için finansal tabloların okunabilmesi çok önemlidir. Finansal tablo okumayı bilen bir kişi bilanço, gelir ve nakit akışını kısa süre içerisinde öğrenip buna göre yatırım planlarını yapabilir.

Finansal raporun okunması ve yorumlanması sanılanın aksine çok kolaydır, kısa süre içerisinde öğrenilebilir. Bu kadar kısa süre içerisinde öğrenilebilse de yatırım ve bir şirket hakkında yorum yapabilme kabiliyeti kazandırmasıyla çok önemlidir.

Finansal Rapor-Tablo Nasıl Okunur?

Finansal rapor ve tablo okumaya başlamadan önce yapılması gereken ilk şey finansal raporun kapsadığı zaman dilimine bakmak yani raporun hangi zaman dilimi için yazılmış olduğunu bilmektir. Bu çoğu zaman raporun ilk sayfasında en üstte yer alır.

Belge içerisinde bilançonun nerede olduğu bulunmalı ve bilançoya bakılmalıdır. Şirket bilançosu varlıkların ve yükümlülüklerin listelendiği çok önemli bir tablodur.

  • Bilançonun detaylarını inceleyin, varlıklar sağ tarafta, borçlar ise sol tarafta listelenecektir.
  • Varlıkları dikkatlice okuyun. Varlıklar, nakit, yatırım, mülk ve değer sahibi şirkete ait diğer detayların tümü burada yer almalıdır. Varlıkların sıralaması ise likidite sıralamasına göre yapılır. Bu kapsamda nakit para gibi en likit varlıklar yukarıda yer alırken nakte çevrilebilmesi zor olan varlıklar aşağı tarafta yer alacaktır.
  • Yükümlülükleri dikkatlice okuyun. Bunlar şirketin gelecekte yerine getirmesi gereken sorumluluklarını ifade eder. Vergiler, kiralar, bordro, kredi ödemeleri ve diğer çeşitli borçların hepsi burada yer alır.
  • Mevcut yükümlülükler ve uzun vadeli borçlar arasında fark vardır. Mevcut yükümlülüklerin bir yıl içerisinde yerine getirilmesi gerekirken, uzun vadeli borçların bir yıldan uzun süre sonra ödenmesi gerekecektir.

Bilanço üzerinde yukarıdaki maddelerde yer alan detayları analiz ettikten sonra bakılması gereken en önemli tablo gelir tablosudur. Gelir tablosu şirketin belirtilen süre içerisinde ne kadar para kazandığını gösterecek, buna ek olarak geliri elde etmek için ne kadar para harcandığını da gösterecektir.

  • Satış ya da brüt gelir herhangi bir maliyetin çıkarılmasından önce bir mal veya hizmetin satışından ne miktarda para kazandığını gösterir.
  • İşletmenin maaş, reklam, bakım vb. iş yapabilmek için katlandığı maliyetleri yani giderleri gözden geçirin.
  • Amortismanları kesinlikle ihmal etmeyin. Amortismanlar bir mal varlığının maliyetinin kullanılabildiği süre boyunca ne olduğunu göstermesi itibariyle oldukça önemlidir.
  • İşletmenin giderlerini gelirlerden çıkardıktan sonra ne kadar para kazanıldığını hesaplayın.
  • Kazanılan ve ödenen faiz miktarına bakın.
  • Çıkarılan gelir vergisi miktarının ne olduğunu kontrol edin.
  • Gelir tablosunun son satırı net kar ya da zararı gösterir, dikkatlice okunmalıdır.

Gelirlerle ilgili yukarıdaki maddelere dikkat edildikten, kontrol sağlandıktan sonra nakit akış tablosunun incelenmesi gerekmektedir. Nakit akış tablosu bir şirketin ne kadar paraya sahip olduğunu, ne kadar para çevirdiğini gösterecektir. Ayrıca şirkete finansal tablonun kapsadığı zaman içerisinde giren ve çıkan paranın takibini sağlama imkanı da sunacaktır.

  • Faaliyet giderleri hakkında bilgi edinin, şirketin net kar ya da zararına neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın.
  • Yatırım faaliyetlerini detaylı inceleyin. Nakit akış tablosunun içerisinde yer alan bu bölüm satılan yatırımlardan ya da varlıklardan elde edilen geliri ifade eder.
  • Finansman faaliyetlerine bakın, bu kısım şirketin yükümlülüklerini göstermesine ek olarak geri ödenecek parayı ifade eder.
finansal tablolar raporlar nasil okunur

Bu maddelere dikkat ettikten sonra yapılması gereken diğer şey eğer varsa muhasebeci tarafından yazılan finansal rapor özetini okumaktır. Bir paragraf içerisinde muhasebeci tüm finansal tabloyu analiz etmeye çalışır, bazı detaylar paylaşır. Buna ek olarak çeşitli işlemleri daha iyi açıklamak için makbuzlara ya da faturalara da yer verilebilir. Bunlar da destekleyici belgeler içerisinde yer alır, dikkatle incelenmesi gerekir.

Blockchain Teknolojisi ile Finans Alanında Ne Gibi Devrimler Olacak konulu yazımızı da okuyabilir ve finans alanında alternatif bilgiler öğrenebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı