fbpx
Finans Sözlüğü

İhtarname Çekmenin Masrafı Ne Kadardır (Tüm Detaylar)

Kişinin haklarını istemek konusunda ciddi ve istekli olduğunu, haklarını talep ettiğini bildirdiğini ispatlayan belge ihtarnamedir. İhtarname sayesinde sözleşmeden doğan çeşitli hakların talep edilmesi ve yerine getirilmemesi halinde hukuki yollara başvurulması mümkün hale gelir. Bu süreçte karşılaşılacak bazı masraflar da vardır ve bu açıdan ihtarname çekmenin masrafı ne kadardır, ihtarname neleri içermelidir, ihtarnamenin faydaları nelerdir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

İhtarname Nasıl Yazılır

İhtarnamenin içerisinde ihtar çeken kişinin ad soyad bilgisi, TC kimlik numarası, ihtar çekilen kişinin adresi ve çeşitli açıklamalar yer almalıdır.

Örnek İhtarname

Aşağıda borcunu alamayan bir kişinin sözleşmeden doğan alacağını talep ettiği bir ihtarname örneğine yer verilmiştir. İhtarnamenin hazırlanması konusunda bir avukattan yardım alınabileceği gibi kişi kendisi de noter aracılığıyla ihtar çekebilir.

İhtarnamenin tarafınıza ulaşıp tebliği edildiği gün itibariyle toplam X gün içerisinde toplam Y borcunuzu ödemenin geciktiği gün sayısı için gecikme zammı ile toplanacak biçimde toplam Z TL’yi AAA IBAN’a sahip hesabıma ödemeniz gerektiğini, ilgili süreç içerisinde ödeme yapmamanız durumunda yasal yollarla hakkımızı arayacağımızı, bu süreçte karşılaşacağımız mahkeme masraflarının da tarafınıza yükleneceğini ihtar ederim.

 

Sayın Noter, üç suretten oluşan bu ihtarnamenin bir suretinin noterlik dairenizde tutulmasını, muhataba memur aracılığıyla tebliğ edilmesini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygılarımla arz ederim.

 

TARİH

ihtar eden ad soyad,

ihtar eden TC kimlik numarası,

İhtar eden imzası,

ihtar edilen adres bilgisi

 

İhtarname Ücretleri Ne Kadar?

İhtarnamenin ne kadar ücrete konu olacağı kaç sayfa olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Bu kapsamda ihtarname çekilmesi için ödenecek ücret en az 150 TL, en fazla 1000 TL’dir. İhtarnamenin şekli, içeriği, sayfa sayısı vb. ücretin ne düzeyde olacağını belirleyecektir.

İhtarname İçerisinde Neler Olmalıdır?

Noter aracılığıyla çekilen ihtarnamenin içeriğinde duruma bağlı olarak çeşitli şeylerin de ekli olması gerekebilir.

  1. İhtar çeken ve ihtar çekilenin ad soyad bilgileri, açık adresleri,
  2. İhtar konusu,
  3. İhtar çeken kişinin imzası,
  4. Duruma özel olarak eklenmesi gereken evraklar varsa bu evraklar,
  5. Tebliğ şerhi,
  6. Noter imzası,
  7. Noter mührü,
  8. Tarih.

İhtarname Neden Çekilmelidir

İhtarname çekmenin çeşitli faydaları vardır. İhtarname sayesinde borçlu olan kişi temerrüde düşürülmüş olur. Bazı durumlarda faiz ihtarnamenin gönderilmesi ile başlayabilmektedir ve bunun için ihtarname çekilmiş olması şarttır. İhtarname çekilmediyse faiz dava tarihi itibariyle başlayacaktır.

ihtarname çekmek ne kadar
İhtarname Cekmenin Masrafi Ne Kadardir (Tüm Detaylar)

İhtarname oldukça önemli bir delil dosyasıdır ve bu açıdan mahkeme sürecinde ihtar çeken kişinin işlerini ciddi şekilde kolaylaştıracaktır.

İhtarnamenin hatırlatmak ve uyarmak gibi anlamları da vardır. Dolayısıyla dava öncesinde işlerin ne denli ciddi olduğunu karşı tarafa bildirmek için büyük önem arz etmektedir.

Karşılaşılacak hukuki yaptırımları ihtar çekilen kişiye hatırlatması itibariyle caydırıcı niteliğe sahiptir ve çoğu zaman dava açılmasına gerek kalmadan ihtar sonrası anlaşma yoluna gidildiği görülmektedir.

Gelir Belgesiz Maaş Yazısı Olmadan Kredi Veren Bankalar konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/gelir-belgesiz-maas-yazisi-olmadan-kredi-veren-bankalar/  ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu