fbpx
Devlet Yardımları

Fakirlik Belgesi Almak İçin Nereye Başvurmalı (Detaylı Anlatım)

Bilindiği gibi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşitli verilerden yararlanarak her yıl yoksulluk sınırı araştırması yapmaktadır. Söz konusu araştırma sadece bilgi edinilmesi amacıyla yapılan bir araştırma değil, ayrıca düzenlenecek mevzuatlarda bazı kısıtlamaların yapılabilmesi adına başvurulan bir kaynak niteliği de taşımaktadır. Çeşitli tartışmalara ve soru işaretlerine neden olsa da TÜİK tarafından yapılan son açıklama 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 2020 yılı için 2219 TL olduğunu ortaya koymuştur. Bu kapsamda 2219 TL’den daha az geliri olan ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ailelerin başvuru sonrasında fakirlik belgesi temin etmesi ve maddi yardım talebinde bulunması mümkündür. Bu kapsamda fakirlik belgesi almak için nereye başvurmalı, nelere dikkat edilmeli ve çeşitli detaylara değinilmesi yararlı olacaktır.

Fakirlik Belgesi

Sosyal devlet anlayışının bir gerekliliği de tüm vatandaşların benzer ekonomik güce sahip olmasının sağlanmasıdır. Bu kapsamda ülkemizde atılan adımlardan birisi de maddi sorunları olan ailelere maddi destekler verilmesidir.

Bu maddi desteklerden yararlanabilmek için bazı gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir ve bu gerekliliklerin yerine getirildiğini ispatlayan belge de fakirlik belgesidir.

Söz konusu belgeyi verme yetkisi ülkemizde muhtarlara aittir. Muhtarlıktan belge talebinde bulunduktan sonra maddi açıdan bir inceleme gerçekleştirilecek ve kişiye fakirlik belgesi verilip verilmeyeceği tescillenecektir.

Fakirlik Belgesi Şartları

  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Herhangi bir iş yerinde sosyal güvenlik çatısı altında çalışmamak,
  • Üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmaz mal varlığına sahip olmamak,
  • Maddi gücün giderleri karşılayamayacak kadar düşük olduğunu tescil edebilmek,
  • Kamu desteklerinden yasaklı olmamak.

Fakirlik Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır

Fakirli belgesi alabilmek için ikamet edilen yerdeki muhtarlığa başvuru yapılması gerekir. Eğer ikametgah bulunulan yere taşınmadıysa öncelikle Nüfus Müdürlüğü’ne gidilmeli ve ikametgahın güncellenmesi gerekmektedir. Söz konusu güncelleme sonrasında muhtara yapılan başvuru sonrasında fakirlik belgesi alabilmek için gerekli prosedürler yerine getirilebilecektir.

Fakirlik Belgesi Başvurusu Gerekli Belgeler

Fakirlik belgesi başvurusu için muhtara giden kişilerin bazı belgelerini de yanında götürmesi ve muhtara ibraz etmesi gerekmektedir. Bu belgeler genel itibariyle şartların sağlanıp sağlanmadığını araştırmak adına toplanması gereken verilerin bir derlemesidir. Kişiler:

  • SGK’ya bağlı olarak çalışmamalı ve sosyal güvenlik çatısı altında olmamalı,
  • Konut, arsa vb. taşınmaz mal varlığı sahibi olmamak,
  • TÜİK tarafından açıklanan raporlarda belirtilenden daha az gelir elde ediyor olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak gibi şartları yerine getirmelidir.

Fakirlik belgesi için ibraz edilmesi gereken belge yine muhtarlıktan teslim alınmaktadır. Kişiler nüfus cüzdanlarını beraberinde götürerek başvurusunu yapabilir.

Muhtarlıktan teslim alıncak belgede yapılan işin, uyruğun, nüfus kaydının nereye ait olduğunun, muhtarlığa bağlı hangi adreste ikamet edildiğinin belirtilmesi ve yardım talep edildiğinin duyurulması gerekir.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar

Çeşitli ekonomik sorunlar nedeniyle sosyal güvenlik çatısı altında olamayan kişilerin SGK çatısı altında her türlü sosyal hizmetten yararlanabilmesini mümkün kılan fakirlik belgesi ayrıca 2018 yılı için her 3 ayda bir 520 TL fakirlik yardımı alınmasını sağlamaktadır.

Ayrıca TOKİ vb. teşebbüslerin çeşitli projelerinde sosyal fayda amacıyla ayırdığı kontenjanlardan yararlanılabilir ve bazı faydalar elde edilebilir. Örneğin TOKİ’ye başvuru yapan fakirlik belgesi sahibi bir kişi diğer kişilerden farklı olarak kuraya katılmak zorunda değildir ve kendisiyle aynı durumda olan dar gelirli diğer ailelerle birlikte kendilerine ayrılan kontenjan dahilinde düşük bedellerle konut sahibi olabilir.

Söz konusu belge genel itibariyle sosyal desteklerden yararlanılmak istendiğinde ibraz edilmesi gereken türdedir. Kişiler bu belge sayesinde çok daha kısa süre içerisinde sosyal yardımlardan yararlanabilir ve her defasında durumunu tescil etmek zorunda kalmaz. Örneğin çocuk bezi yardımından yararlanabilmek, yakacak yardımı alabilmek vb. ihtiyaçlar için belediyeye başvuracak kişilerin bu belgeyi ibraz etmesi gerekir.

Fakirlik Belgesiyle Okul Dondurmak

Üniversite eğitimine devam eden kişilerin eğitimine ara vermek için izleyebileceği prosedürlerden birisi de fakirlik belgesiyle ilgilidir. Çeşitli ekonomik sorunları nedeniyle üniversite eğitimine devam edemeyen öğrencilerin ikamet ettiği yerdeki muhtara başvurarak fakirlik belgesi alması gerekir.

Söz konusu belgeyi alabilmek için 1479 TL’den daha düşük bir gelire sahip olunması gerekir. Söz konusu gelir düzeyi şartına ek olarak herhangi bir yerde güvenceli olarak çalışmamak da gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda muhtara yapılan başvuru neticesinde kişinin ekonomik durumuyla ilgili araştırma yapılacaktır. Eğer araştırma sonrasında gerçekten de kişinin ekonomik sorunlara sahip olduğu tescillenirse fakirlik belgesi verilecek, bu belge ile ekonomik sorunlar tescillenebilecektir. Ekonomik sorunların tescillenmesi sonrasında mevzuat gereği üniversiteye dilekçeyle başvuru yaparak okulun dondurulması mümkün hale getirilebilir.

fakirlik belgesi başvuru
fakirlik belgesi almak icin basvuru

Fakirlik Belgesi Ne Kadar Süre Geçerli

Fakirlik belgesi alan kişilerin ekonomik durumlarında meydana gelecek değişimlerden muhtarlığı haberdar etmesi ve belirli periyotlarla kurumun talebine istinaden belgesini yenilemesi gerekebilir. Bu gereklilik yapılan başvurulara konu desteğin mevzuatlarına göre değişiklik gösterebilmektedir, örneğin bazı destekler için 1 yıl içerisinde alınmış olması şartı aranırken bazı desteklerde herhangi bir şart belirtilmeyebilir.

Fakirlik Belgesi Harcı Ne Kadar

Fakirlik belgesi alabilmek için harç ödemesi yapılmasına gerek yoktur. Yapılan başvuru sonrasında belge almaya hak kazanılması durumunda herhangi bir ücret ödemesi yapmadan ilgili belgenin statüsünden ücretsiz bir şekilde yararlanılabilir.

Alternatif bir yazı olarak Kaymakamlıktan Nasıl Yardım Talebinde Bulunulur konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu