fbpx
Hibe Krediler

Bitkisel Üretimde Çiftçiye Biyolojik Mücadeleye Destek Ödemesi

Tarım ürünlerinin yetiştirildiği sırada kullanılan biyolojik ilaçlar insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor ve geçtiğimiz dönemlerde bu sorunun üstesinden gelinmesi için küresel çapta çeşitli adımların atılmasına karar verildi. İnsan sağlığına zararının yanı sıra bitkilerin genetiklerinde de bazı değişikliklere neden olan ilaçlar tohum kalitesinin düşmesine ve besin değerlerinin yeterince yüksek olmamasına da yol açıyor.

Bu kapsamda bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımına savaş açan kurumlardan birisi de Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı oldu. Bakanlık, bazı teşviklerle bu sorunun üstesinden gelebilmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda devletten bitkisel üretimde biyolojik mücadeleye destekleme ödemesi nedir, ne kadardır ve ne gibi şartlar aranır tarzı konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Bitkisel Üretimde Kimyasal İlaçla Mücadele

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan “Bitkisel Üretimde Biyolojik veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandıktan hemen sonra uygulamaya kondu.

Bu tebliğ uyarınca bitkisel üretim sürecinde kullanılan kimyasal ilaçlara karşı bazı finansal desteklerin verilmesi gündeme geldi. Üretim sürecinde kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı, insan sağlığını ve doğal dengeyi korumayı amaçlayan bu tebliğ uyarınca biyoteknik mücadele içerisindeki çiftçilere istinaden usul ve esaslar da bir mevzuata bağlanmış oldu.

Destek ödemelerinden yararlanmak isteyen üreticilerin Örtüaltı Kayıt Sistemi’nde (ÖKS) kayıtlı olması, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı bulundurması ve bazı diğer şartları sağlaması gerekiyor.

Tebliğ uyarınca hangi konudaki üretime ne kadar destek verileceği de açıklandı.

Destek Ödemesi için Aranan Şartlar

Bitkisel üretimde kimyasal ilaçlarla mücadele edilmesini ön gören tebliğ uyarınca, desteklerden yararlanacak kişilerin:

  • Örtüaltı Kayıt Sistemi’ne üye olması,
  • Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olması,
  • Biyolojik mücadelede kullanılan Bitki Koruma Ürünü ile ilgili faturayı bulunduruyor olması,
  • Desteğe konu alanın ve ilgili alanda yürütülen bitki koruma faaliyetinin Bakanlık tarafından uygun görülen teknik talimatlara göre düzenlenmiş olması,
  • Destek kapsamı içerisinde yer alan bitki koruma ürününün Bakanlık tarafından belirlenene ruhsat şartlarına uygun olması,
  • Zeytin sineği ile mücadele etmeye çalışan üreticilerin feromon ve tuzak desteğinden yararlanabilmek için en az 40 dekar arazide zeytin üretmesi ve yine bu kadar alanda biyoteknik mücadele yaptığını bildirmesi,
  • İl ya da ilçe tarım müdürlüklerine gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılması.

Destek Miktarları

Örtüaltı tarım desteği kapsamında biyoteknik mücadele desteği uyarınca dekar başına 110 TL, biyolojik mücadele kapsamında dekar başına 350 TL destek verilecektir. Bu iki destek sonrasında örtüaltı paket desteği olarak toplamda dekar başına 460 TL biyolojik mücadele desteği verilmiş olacaktır.

Açık alanda faaliyet gösteren üreticilerin biyoteknik mücadele desteği kapsamında dekar başına 45 TL, biyolojik mücadele kapsamında dekar başına 35 TL olmak üzere açık alanda mücadele paketi ismiyle toplamda dekar başına 80 TL destek alması mümkündür.

ÜRÜN Biyolojik Mücadele Destek Miktarı (Dekar Başına TL) Biyoteknik Mücadele Destek Miktarı (Dekar Başına TL
Örtüaltı (Domates, Biber, Patlıcan, Salatalık, Kabak) 350 TL 110 TL (Fonomon ve Tuzak)

60 TL (Yalnızca Fenomon)

Turunçgil 35 TL 45 TL (Fenomon ve Tuzak)

25 TL (Yalnızca Fenomon)

Açıkta Domates 45 (Fenomon ve Tuzak)

25 (Yalnızca Fenomon)

Elma 35 (Fenomon Yayıcısı)
Bağ 35 (Fenomon Yayıcısı)
Zeytin 30 TL
Kayısı 35 TL
Nar 35 TL

Başvuru Süreci

Başvuruda bulunmak isteyen üreticilerin kayısı, elma, açıkta domates ya da zeytin, turunçgil ya da nar veya örtüaltı tarım uygulamalarından hangisi için destek talebinde bulunacağına karar verdikten sonra ÇKS ya da ÖKS kaydının bulunduğu il veya ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir.

Başvurular il ya da ilçe müdürlüğünce uygunluk testine alınır ve tespit tutanağı hazırlanır. Bu tutanak sonrasında desteklerden yararlanmak mümkün hale gelir.

Başvuru Tarihleri

İlgili desteklerden yararlanabilmek için yapılacak başvurular 2018’in ilk ayında başladı. Başvuruların son tarihleri ise ürün bazında belirlendi. Kayısı için biyolojik mücadele desteği alacak üreticilerin en geç 29 Haziran 2018, Ayva veya Elma için biyolojik mücadele desteği alacak üreticilerin en geç 27 Temmuz 2018, Bağ için biyolojik mücadele desteği alacak üreticilerin en geç 31 Temmuz 2018, açıkta domates ve zeytin için biyolojik mücadele desteği alacak üreticilerin en geç 5 Ekim 2018, Turunçgil ve nar  için biyolojik mücadele desteği alacak kişilerin en geç 26 Ekim 2018, Şeftali ve Nektarin için biyolojik mücadele desteği alacak üreticilerin en geç 6 Temmuz 2018, Örtüaltı için biyolojik mücadele desteği alacak kişilerin en geç 31 Aralık 2018 tarihine kadar destek başvurusunu ÖKS ya da ÇKS kaydının bulunduğu Tarım İl veya İlçe müdürlüklerine yapmış olması gerekmektedir.

çiftçiye destek ödemesi
bitkisel uretimde ciftciye biyolojik mucadeleye destek odemesi

Kimler Yararlanamaz

Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele Desteği imkanı muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kapsamında karşılanacak. Bu nedenl ilgili desteklerden kamu kurum ya da kuruluşları yararlanamaz. Kamu desteklerinden yasaklı olan üreticilerin bu destekten yararlanması mümkün değildir.

Pestisit denetiminde yasaklı ya da tavsiye edilmeyen pestisit kullandığı tespit edilen üreticiler aynı yıl içerisindeki bu destekten yararlanamaz. Yapılan başvurularda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen üreticilerle ilgili tüm hukuki prosedürler uygulanacaktır.

Ziraat Bankası Hububat Destekleri Nelerdir Nasıl Alınır konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı