fbpx
Devlet YardımlarıEsnaf Kredileri

Esnaf İşsizlik Maaşı Ahilik Fonu Başvurusu Nasıl Yapılır

Bakanlar Kurulu’nun yaptığı bir toplantıdan çıkan karar neticesinde uzun zamandır tartışma konusu olan prim yatırdığı halde BAĞKUR’a bağlı esnafın işsizlik maaşı alamaması konusuna çözüm getirildi ve çözümün ismi de Ahilik Fonu oldu.

İlgili tasarı 2018 yılının Ocak ayı içerisinde yasalaştı. Söz konusu tasarıda iflas eden ya da kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın Ahilik Fonu için yatırdığı prim gün sayısına bağlı olarak 6 aydan 10 aya kadar neredeyse asgari ücret düzeyinde işsizlik ödeneği (bu konuda kapsamlı  bilgi için alması ön görülüyor. Söz konusu fon doğrudan 2 milyon yakın kişiyi ilgilendirmekte.

ahilik fonuna issizlik maasi basvuru islemi

Ahilik Fonu Nedir?

2018 yılının Ocak ayı içerisinde uygulamaya konan Ahilik Fonu’na katılım zorunlu olacak. Söz konusu tasarı uyarınca her esnaftan ayda 35 TL prim ödemesi kesilecek ve buna % 70 oranında devlet katkısı yapılarak fona aktarımı gerçekleştirilecek. Fon, SGK’ya bağlı olarak işletilecek fakat fonun idaresinden İŞKUR sorumlu tutulacak.

Ahilik Fonu ile iflas eden ya da mahkeme kararıyla tecillendiği şekliyle kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın 6 aydan 10 aya kadar işsizlik maaşı alması ön görülüyor. Tıpkı işsizlik maaşı gibi Ahilik Fonu ödeneği de devletin desteğiyle esnafa ulaştırılacak.

Bu süre boyunca esnafın işini kaybetmesinden dolayı sosyal refahını koruyamaması ve gündelik hayatında ekonomik problemlerle karşılaşma ihtimali düşürülmeye çalışılıyor.

Esnafa İşsizlik Maaşı Şartları

Esnafın işsizlik maaşı alabilmek için sağlaması gereken bazı şartlar var. Bu şartlar:

  1. En az 3 yıldır ahilik fonu primi ödüyor olmak,
  2. Prim borcu bulundurmamak veya işsizlik ödeneği için başvuru yapıldığı sırada en az 120 gündür çalışıldığı halde 600 gün prim ödemesine ek en fazla 90 günlük prim borcu bulundurmak,
  3. Hileli iflas ya da illegal farklı bir yöntemle fonu kötüye kullanmamak gerekiyor.

Esnaf İşsizlik Maaşı Nasıl Alır?

Yukarıdaki şartların sağlanmış olması halinde mahkeme kararıyla iflasını açıklayan esnaf, en fazla 30 gün içerisinde İŞKUR’a giderek işsizlik ödeneğinden yararlanmak istediğini belirtmelidir. 30 gün içerisinde işsizlik ödeneğinden yararlanmak istediğini belirtmeyen esnaflara işsizlik ödemesi yapılmayacağı gibi ödenen primlerin geri alınması da mümkün olmayacaktır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar

Esnafa ödenecek işsizlik maaşı, işsiz kalınmadan önceki 4 ay süresince beyan edilen prime esas kazanca göre belirlenecek. Hesaplama sonucunda çıkan maaş mevcut dönemdeki asgari ücretin % 80’inden daha fazla ya da % 40’ından daha az olamayacak. 2017 yılına göre hesaplama yapılacak olursa brüt en az 711, en fazla 1422 TL maaş almak mümkün olacak.

ahilik fonu başvuru
esnaf issizlik maasi ahilik fonu basvurusu nasil yapilir

Ne Zamana Kadar Ödeme Yapılacak?

İşsizlik maaşının ne kadar süre boyunca ödeneceğinde prim ödenen gün sayısı rol oynayacak. En az 6 ay en fazla 10 ay işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek mümkün olacak. Bu süreç içerisinde işsiz olsunsa dahi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılabilecek.

Sitemiz üzerinden devlet yardımları konusunda daha detaylı bilgilere ulaşmak için bu bölümü ziyaret edebilir ve alternatif bilgiler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu